tasteoflife.com.gr

logoBV 1BV1 1BV1 18

Γαύρος ψητός (σαν τηγανιτός)

Καλοκαιράκι , θαλασσινή αύρα , καταγάλανος ελληνικός ουρανός , ανεμελιά , ήλιος λαμπερός ή ατμοσφαιρικό ηλιοβασίλεμα ή δροσερή βραδιά…Ουζάκι και γαυράκι τηγανιτό…Όχι δεν ετοιμάζω τον πρόλογο σε ρομαντική νουβέλα αλλά περιγράφω όμορφες , απλές στιγμές από την καθημερινότητά μας (και το κάνω τώρα που σα λαός περνάμε δύσκολες ώρες και λίγα περιθώρια για αναψυχή και ανεμελιά μας έχουν μείνει παρ’ όλο που ζούμε σε έναν ευλογημένο τόπο)…Ας επανέλθουμε όμως στο γαυράκι μας : το αλευρώνουμε , το λαδώνουμε και το ψήνουμε…Γίνεται τόσο τραγανό και νόστιμο χωρίς να έχει να στερηθεί τίποτα από το τηγανιτό εκτός από τις θερμίδες.

gayros san tiganitos1
Υλικά :


500 γρ. φρέσκο γαυράκι
Αλάτι
3-4 κ.σ. λάδι
Λίγο αλεύρι
Λεμόνι και ρίγανη για το σερβίρισμα

gayros san tiganitos2gayros san tiganitos3gayros san tiganitos4gayros san tiganitos5


Εκτέλεση:
Καθαρίζουμε τους γαύρους από το κεφάλι και τα εντόσθια , τους πλένουμε με άφθονο νερό και τους στραγγίζουμε πολύ καλά . Τότε τους αλατίζουμε και τους αλευρώνουμε τινάζοντάς τους ώστε να φύγει το περιτό αλεύρι . Λαδώνουμε καλά ένα αντικολλητικό ταψί ή στρώνουμε λαδόκολλα σε ένα απλό και αραδιάζουμε εκεί τους αλευρωμένους γαύρους με τη σειρά χωρίς  να ακουμπάει ο ένας τον άλλο ώστε να ψηθούν ομοιόμορφα .
Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο , στους 200ο για 15-20 λεπτά μέχρι να ροδοψηθούν (δε χρειάζονται γύρισμα αφού ψήνονται και από την κάτω πλευρά) . Τους αφαιρούμε από το ταψί με τη βοήθεια μιας σπάτουλας και τους σερβίρουμε με μπόλικο λεμόνι και ρίγανη (προαιρετικά).
Καλή όρεξη!

αν ψαχνετε για κατι συγκεκριμενο στο site γραψτε τη λεξη "κλειδι" και θα το βρειτε εδω...