Γαύρος ψητός (σαν τηγανιτός)
- Hits: 5184
Καλοκαιράκι , θαλασσινή αύρα , καταγάλανος ελληνικός ουρανός , ανεμελιά , ήλιος λαμπερός ή ατμοσφαιρικό ηλιοβασίλεμα ή δροσερή βραδιά, ουζάκι και γαυράκι τηγανιτό…Όχι δεν ετοιμάζω τον πρόλογο σε ρομαντική νουβέλα αλλά περιγράφω όμορφες , απλές στιγμές από την καθημερινότητά μας και δηλώνω ευγνώμων που ζω σε έναν ευλογημένο τόπο που μας χαρίζει απλόχερα πολλά αγαθά. Ας επανέλθουμε όμως στο γαυράκι μας : το αλευρώνουμε , το λαδώνουμε και το ψήνουμε…Γίνεται τόσο τραγανό και νόστιμο χωρίς να έχει να στερηθεί τίποτα από το τηγανιτό εκτός από τις θερμίδες.
500 γρ. φρέσκο γαυράκι
Αλάτι
3-4 κ.σ. λάδι
Λίγο αλεύρι
Λεμόνι και ρίγανη για το σερβίρισμα
Εκτέλεση:
Καθαρίζουμε τους γαύρους από το κεφάλι και τα εντόσθια , τους πλένουμε με άφθονο νερό και τους στραγγίζουμε πολύ καλά . Τότε τους αλατίζουμε και τους αλευρώνουμε τινάζοντάς τους ώστε να φύγει το περιτό αλεύρι . Λαδώνουμε καλά ένα αντικολλητικό ταψί ή στρώνουμε λαδόκολλα σε ένα απλό και αραδιάζουμε εκεί τους αλευρωμένους γαύρους με τη σειρά χωρίς να ακουμπάει ο ένας τον άλλο ώστε να ψηθούν ομοιόμορφα .
Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο , στους 200ο για 15-20 λεπτά μέχρι να ροδοψηθούν (δε χρειάζονται γύρισμα αφού ψήνονται και από την κάτω πλευρά) . Τους αφαιρούμε από το ταψί με τη βοήθεια μιας σπάτουλας και τους σερβίρουμε με μπόλικο λεμόνι και ρίγανη (προαιρετικά).
Καλή όρεξη!