Φακες σουπα...η κλασικη
- Hits: 6712
Δεν το' χω σε καλό να τρώω φακές την Παρασκευή . Όταν ήμουν μικρή και γύριζα από το σχολείο η μητέρα μου στεκόταν στην πόρτα με ύφος σχεδόν απειλητικό και μου τραγουδούσε το τραγουδάκι : "Την Παρασκευή φακέεεεες….θα τις φας θέλεις δε θεεεεεεες" Πείσμωνα κι εγώ και έμενα νηστική εκείνη την ημέρα… Πολύ αργότερα καταλάβα ότι η πρόθεσή της ήταν να με διασκεδάσει..κι αυτή πολύ αργότερα κατάλαβε πως το μόνο που πετύχαινε ήταν ακριβώς το αντίθετο…Χρόνια μετά , απολαμβάνω τις φακές σαν αγαπημένο και πεντανόστιμο φαγητό….και αν μάλιστα συνοδεύονται κι από τσακιστές , πράσινες ελιές από τη Σελλασία Σπάρτης και φρέσκο , ζυμωτό ψωμί , αναλογίζομαι ότι δε θέλει τίποτε άλλο ένας υγιής άνθρωπος για να 'ναι ευτυχισμένος….!!!!
Δείτε τες :
Υλικά :
200 γρ. φακές
1 μεγάλο , ξερό κρεμμύδι τριμμένο
2-3 σκελίδες σκόρδο σε κομματάκια
1 καρότο κομμένο σε ροδέλες
4 -5 φύλλα δάφνης
1 κ.σ. πελτέ ντομάτας
1 κύβο νοστιμιάς λαχανικών
2 κ.σ. ξύδι
Αλάτι
8-10 κ.σ. ελαιόλαδο
4 μεγάλα ποτήρια νερό
Εκτέλεση :
Πλένουμε και στραγγίζουμε τις φακές. Τις βράζουμε για 3-5 λεπτά και πετάμε το πρώτο νερό. Βάζουμε τότε στην κατσαρόλα τα 4 ποτήρια νερό με τις φακές , το λάδι , το κρεμμύδι , το σκόρδο , το καρότο και τις δάφνες και βράζουμε για περίπου μια ώρα σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά. Τότε ξασκεπάζουμε το φαγητό και προσθέτουμε τον κύβο , τον πελτέ ντομάτας , το ξύδι και λίγο αλάτι με προσοχή. Ανακατευόυμε καλά και δυναμώνουμε τη φωτιά για να βράσει δυνατά το φαγητό μας έτσι ώστε να χιλώσει . Όσο πιο πολλή ώρα βράζουμε σε δυνατή φωτιά τη σούπα μας , τόσο πιο πολύ χιλώνει…Την κατεβάζουμε από τη φωτιά στο σημείο που θέλουμε , σερβίρουμε και την απολαμβάνουμε με ελιές και ζυμωτό ψωμί...
Καλή όρεξη!