tasteoflife.com.gr

logoBV 1BV1 1BV1 18

Χοιρινή πανσέτα μελωμένη με αρωματικό μίγμα στο πήλινο

Το χοιρινό κρέας όταν είναι καλής ποιότητας και όταν έχει ψηθεί σωστά είναι απολαυστικό…η συγκεκριμένη συνταγή είναι μια παραλλαγή από εκπομπή της Ελένης Ψυχούλη που παρακολούθησα ένα μεσημ.έρι μαζί με το σύζυγο και ομολογώ πως μας έτρεξαν τα σάλια…Την άλλη μέρα το πρωί , χωρίς να έχουμε προγραμματίσει κάτι , εμφανίστηκε ο σύζυγος με τη χαρακτηριστική , γαλάζια σακκούλα του χασάπη μας κι έιχε μέσα μια ολόφρεσκη και λαχταριστή πανσέτα…Τα υπόλοιπα δε χρειάζεται να τα φανατστείτε γιατί πολύ απλά …ακολουθούν πιο κάτω.…Το αποτέλεσμα ήταν παραπάνω από άριστο. Δείτε και θα καταλάβετε:

panseta gastra1

Υλικά :


1500 γρ. χοιρινή πανσέτα
1 μεγάλο , ξερό κρεμμύδι
2 (ή και περισσότερες) σκελίδες σκόρδο
1 κλωνάρι δεντρολίβανο
1 χούφτα φρέσκια ρίγανη και φρέσκο θυμάρι
2/3 φλ. τσ λάδι
Χυμό από δύο μεγάλα ζουμερά λεμόνια
1 κ.γλ. (γεμάτη) μέλι
5-6 πατάτες κομμένες σε μεγάλα , μακρόστενα κομμάτια (δε βάζουμε πολλές πατάτες γιατί "βράζουν" , χιλώνουν και δεν αφήνουν το φαγητό να ξεροψηθεί)
Αλάτι και ολόκληρα πιπέρια

{webgallery}

panseta gastra2kotopoulo gastra6panseta gastra3panseta gastra4

{/webgallery}

Εκτέλεση :
Πλένουμε το κρέας και τις πατάτες , και τα αλατίζουμε. Τα τοποθετούμε σε πήλινη γάστρα που διαθέτει σκέπασμα ή αν δεν έχουμε πήλινο μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε άλλο σκεπαστό σκεύος φούρνου. Στο μπλέντερ βάζουμε το μισό από το λάδι , και όλα τα υπόλοιπα υλικά (κρεμμύδι , σκόρδο , θυμάρι , ρίγανη , δεντρολίβανο , λεμόνι  και μέλι ) . Τα πολτοποιούμε πολύ καλά  και αδειάζουμε αυτό το μίγμα πάνω στο κρέας. Τότε με τα χέρια μας τρίβουμε το κρέας με το μίγμα σα να του κάνουμε ένα σχολαστικό μασάζ. Απ' ό,τι άκουσα , το μασάζ  βοηθά στο να αρωματιστεί σε βάθος το κρέας αλλά και να μαλακώσει και να ψηθεί σωστά. Φυσικά πολύ απ' αυτό το αρωματικό μίγμα πηγαίνει και στις πατάτες . Όταν τελειώσουμε μ' αυτή τη διαδικασία , προσθέτουμε και το υπόλοιπο λάδι και τα ολόλκηρα πιπέρια, γυροφέρνουμε το σκέυος με κυκλικές κινήσεις να ενωθούν τα υλικά και τα αρώματα. Φροντίζουμε να αφήσουμε πάνω στην πέτσα του κρέατος μπόλικο απ' αυτό τον αρωματικό πολτό.  Σκεπάζουμε το φαγητό και το τοποθετούμε στο φούρνο που τον έχουμε προθερμάνει στους 220ο . Μετά από 20 λεπτά , χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία και ψήνουμε στους 180ο για άλλες δυο ώρες… Τότε ξεσκεπάζουμε το σκεύος και αφήνουμε για άλλα 15 λεπτά (αν χρειαστεί ανεβάζουμε τη θερμοκρασία) μέχρι να ξεροψηθεί… Η πετσούλα του θα είναι μελωμένη , πεντανόστιμη και τραγανή….και οι πατάτες …λουκούμι…Κόβουμε το κρέας σε φέτες , το περιλούζουμε με τη σαλτσούλα του και το σερβίρουμε μαζί με τις πατάτες..
Καλή σας όρεξη!

αν ψαχνετε για κατι συγκεκριμενο στο site γραψτε τη λεξη "κλειδι" και θα το βρειτε εδω...