Μακαρονόπιτα με χειροποίητο φύλλο , παραδοσιακή
- Hits: 4324
Δε γνωρίζω πολλά πράγματα γύρω από την ιστορία , την προέλευση και την παράδοση που πλαισιώνει αυτή την πίτα , γνωρίζω όμως ότι πρόκειται για μια πίτα που έφτιαχναν οι γιαγιάδες μας σε ξυλόφουρνο , με χειροποίητο φύλλο , σ’ αυτό το μαγικό , τεράστιο αλουμίνιο ταψί και τη γέμιζαν με τα αγνά υλικά που διέθετε το πανέρι τους : αυγά , φρέσκο γάλα , χοντρά μακαρόνια και τυρί φέτα . Εγώ τη φτιάχνω συχνά σαν κυρίως γεύμα γιατί πρόκειται για ένα αγαπητό φαγητό , χορταστικό και νόστιμο . Έχουμε τη δυνατότητα για πολλές παραλλαγές και προσθήκες αλλά σήμερα θα επιχειρήσω να προσεγγίσω εκείνη την αγνή , απλή και νόστιμη μακαρονόπιτα της γιαγιάς .
Δείτε την :
Για το φύλλο :
3 φλ.τσ. αλεύρι γ.ο.χ. (γεμάτα)
10 κ.σ. λάδι
3 κ.σ. τσίπουρο
200 ml. νερό
Αλάτι
Για τη γέμιση :
350 γρ. μακαρόνια Νο 5
2 κ.σ. βούτυρο
1 χούφτα κεφαλοτύρι τριμμένο
400 γρ. φέτα
4 μεγάλα αυγά
2 κούπες φρέσκο γάλα
200 γρ. γιαούρτι
Αλάτι και πιπέρι
Μπόλικο λάδι για το στρώσιμο των φύλλων στο ταψί
Εκτέλεση :
-Πρώτα βράζουμε τα μακαρόνια σε μπόλικο , αλατισμένο νερό , τα σουρώνουμε , τα τοποθετούμε στην κατσαρόλα και προσθέτουμε το βούτυρο ανακατεύοντας μέχρι να λιώσει . Τα αφήνουμε στην άκρη μέχρι να έρθει η ώρα να στήσουμε την πίτα .
-Ετοιμάζουμε τότε το φύλλο : σε μια λεκάνη ζυμώματος ρίχνουμε το αλεύρι και το αλάτι . Κάνουμε μια λακούβα στο κέντρο και ρίχνουμε το λάδι και το τσίπουρο . Ανακατεύουμε τα υλικά μέχρι να μοιάζει το αλέυρι με βρεγμένη άμμος . Προσθέτουμε τότε το νερό και ζυμώνουμε με το χέρι μας μέχρι να πετύχουμε ένα εύπλαστο και μαλακό ζυμάρι . Αν κολλάει πολύ στα χέρια , προσθέτουμε λίγο αλεύρι ακόμα . Αφήνουμε σκεπασμένο το ζυμάρι στη λεκάνη για μισή ώρα τουλάχιστον , το μεταφέρουμε σε αλευρωμένο πάγκο και συνεχίζουμε εκεί το ζύμωμα κάνοντας διπλώματα . Το χωρίζουμε τότε σε 4 μέρη , με το ένα κομμάτι λίγο μεγαλύτερο ώστε να το τοποθετήσουμε για βάση της πίτας και να υπερκαλύψει τα τοιχώματα του ταψιού .
Ανοίγουμε λοιπόν το πρώτο (το μεγαλύτερο) φύλλο με τη βοήθεια του πλάστη αλευρώνοντας για να μην κολλάει .
Λαδώνουμε το ταψί μας με μπόλικο λάδι και μεταφέρουμε εκεί το φύλλο που ετοιμάσαμε . Λαδώνουμε πάλι και επαναλαμβάνουμε με το δεύτερο φύλλο το οποίο στρώνουμε από πάνω . Αδειάζουμε τότε πάνω τη μισή ποσότητα μακαρονιών , τα πασπαλίζουμε με τριμμένο κεφαλοτύρι και σκορπίζουμε εδώ κι εκεί τη μισή ποσότητα φέτας που έχουμε χοντροτρίψει με τα χέρια μας . Πιπερώνουμε και συνεχίζουμε κατά τον ίδιο τρόπο με τα υπόλοιπα μακαρόνια και τυριά . Χτυπάμε τα αυγά με τον αυγοδάρτη σε ένα μπωλ και προσθέτουμε το φρέσκο γάλα και το γιαούρτι. Αδειάζουμε τότε το υγρό αυτό μίγμα πάνω στα μακαρόνια .
Ανοίγουμε το τρίτο φύλλο και το απλώνουμε πάνω από τα μακαρόνια . Λαδώνουμε καλά και συνεχίζουμε με το τελευταίο φύλλο το οποίο μαζί με το πλαϊνό του ταψιού τα γυρίζουμε σε κόθρο . Χαράζουμε την πίτα μας , τη ραντίζουμε με λάδι και την ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο , στους 200ο , στην τελευταία σχάρα για μια ώρα μέχρι να ροδοψηθεί .
Περιμένουμε να κρυώσει λίγο , κόβουμε σε κομμάτια και σερβίρουμε .
Λίγα λόγια ακόμα : Μπορούμε να κάνουμε πολλές παραλλαγές σε αυτή την πίτα . Αγαπημένη μου εκδοχή είναι να χρησιμοποιώ μισή ποσότητα αγελαδινής και μισή ποσότητα γιδινής φέτας . Επίσης μπορούμε να την “εκσυγρονίσουμε” και να χρησιμοποιήσουμε πένες ή ριγκατόνι ή κοφτό μακαρονάκι ή προσθέσουμε στη γέμιση περίπου 150 γραμμάρια ψιλοκομμένο μπέικον ή άλλο αλλαντικό . Τέλος μπορούμε άνετα να χρησιμοιποιήσουμε άλλα δύο αυγά αν μας το επιτρέπουν οι διατροφικές μας συνήθειες.. Όπως κι αν την επιχειρήσετε θα είναι τέλεια!
Καλή σας όρεξη!