Τυρόπιτα με μπεσαμέλ
- Hits: 11889
Αυτή η τυρόπιτα είναι κλασική κι αγαπημένη. Όποτε κι αν τη φτιάξω με βγάζει ασπροπρόσωπη. Λιώνει στο στόμα και δεν πετρώνει ακόμα κι αν παγώσουν τα τυριά (εξαιτίας της μπεσαμέλ) κι αυτό , για μένα , κάνει τη διαφορά Εξάλλου είναι θέμα παράδοσης: H μητέρα μου δεν υπήρχε περίπτωση να κάνει τραπέζι σε φίλους και να μη φτιάξει αυτή την τυρόπιτα κι εμείς τα παιδιά την περιμέναμε σα να ήταν το έπαθλο της βραδιάς. Τα τυριά , φυσικά μπορούν να αντικατασταθούν με χαμηλών λιπαρών και να την απολαύσουμε με ακόμα μεγαλύτερη άνεση !
Δείτε τη :
Υλικά:
2 φύλλα σφολιάτας
1/2 δόση σάλτσα μπεσαμέλ
250γρ. τυρί φέτα
250γρ. γραβιέρα ή άλλο κίτρινο τυρί
Πιπέρι (αλάτι δε χρειάζεται )
2 κ.σ. γάλα εβαπορέ
Λίγο σουσάμι για γαρνίρισμα
Εκτέλεση:
Ετοιμάζουμε πρώτα τη γέμιση: Ετοιμάζουμε τη μπεσαμέλ σύμφωνα με τη βασική συνταγή και την αδειάζουμε σε ένα μπωλ για να κρυώσει ελαφρά. Στο μεταξύ τρίβουμε τα τυριά και τα προσθέτουμε στην κρέμα. Ανακατεύουμε με μια σπάτουλα και προσθέτουμε πιπέρι κατά βούληση.
Λαδώνουμε τότε ελαφρά ένα ταψί ή πυρέξ (30x35) και τοποθετούμε το πρώτο φύλλο σφολιάτας , φροντίζοντας να ανασηκωθεί λίγο στα τοιχώματα.
Αδειάζουμε πάνω τη γέμιση και την απλώνουμε ομοιόμορφα σε όλη την επιφάνεια με ένα κουτάλι .
Σκεπάζουμε την πίτα με το άλλο φύλλο και στρίβουμε τα τοιχώματα γυρω-γύρω , βρέχοντας τις ενώσεις με λίγο νερό για να μην ανοίξει στο ψήσιμο.
Αλείφουμε με το γάλα εβαπορέ όλη την επιφάνεια και πασπαλίζουμε με το σουσάμι
-Τρυπάμε την επιφάνεια κοντά-κοντά με ένα πιρούνι και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο , στους 200ο , για 45 λεπτά περίπου , μέχρι να χρυσίσει !
Περιμένουμε να κρυώσει ελαφρά , κόβουμε σε κομμάτια και σερβίρουμε.
Καλή όρεξη!
Σημ. : Τη συνταγή της μπεσαμέλ θα βρείτε αν κάνετε κλικ πάνω στα παχιά μαύρα γράμματα , στα υλικά.