tasteoflife.com.gr

logoBV 1BV1 1BV1 18

Πλευρωτους με balsamico και καστανό ρυζι.

Eίναι γνωστό σε όλους μας ότι τα μανιτάρια είναι μια άριστη τροφή που περιέχει πολλά αντιοξειδωτικά  , υδατάνθρακες και πολλές πρωτεϊνες χωρίς καθόλου λιπαρά. Ωστόσο  είναι απαραίτητο να συνδυάζονται με δημητιακά ή ρύζι  κλπ.  ώστε να γίνεται η κατάλληλη σύνθεση και να έχουμε ένα πιάτο  με μεγάλη πρωτεϊνική αξία.Φρόντίζω λοιπόν πάντα να ακολουθώ αυτό τον κανόνα  , όχι με δυσκολία γιατί το ρύζι με τα μανιτάρια ''δένουν'' τέλεια.. Το πιάτο αυτό μάλιστα είναι εξαιρετική ιδέα σε περιόδους νηστείας...ή ειδικής διατροφής! Δείτε το :

pleurotous mpalsamiko 1

Υλικά :

500 γρ. μανιτάρια πλευρώτους

10 κ.σ. ελαιόλαδο

1 σκελίδα σκόρδο λιωμένη στην πρέσσα

1 κύβο λαχανικών τριμμένο

πιπέρι (αλάτι δε χρειάζεται)

Λίγο ξύδι balsamico

Παρμεζάνα προαιρετικά

300 γρ. καστανό ρύζι

agrio ryzi5pleurotous mpalsamiko 2pleurotous mpalsamiko 3pleurotous mpalsamiko 4

Εκτέλεση:

Καθαρίζω με στεγνό πανί ή χαρτί κουζίνας τα μανιτάρια και αφαιρώ τα χοντρά κοτσάνια , τα οποία δεν πετάω αλλά τα ψιλοκόβω (ή τα μαγειρεύω μαζί με τα υπόλοιπα ή τα χρησιμοποιώ σαν γέμιση σε Portobello μανιτάρια ή σε ομελέτες , σάλτσες κλπ) . Θερμαίνω σε δυνατή φωτιά ένα  τηγάνι με χοντρή βάση και καπάκι και  βάζω  τα μανιτάρια να πάρουν χρώμα  για λίγα λεπτά κι απ' τις δυο πλευρές , σκέτα (ούτε λάδι αρχικά) βοηθώντας με μια κουτάλα-σπάτουλα . Χαμηλώνω αμέσως τη φωτιά και μετά προσθέτω το λάδι και  τα μυρωδικά (σκόρδο και κύβο)  , τα σβήνω ραντίζοντάς τα με το βαλσαμικό ξύδι , τα σκεπάζω και  τα αφήνω να μαγειρευτούν για 5-10 λεπτά. Προσοχή! δεν τα αφήνουμε να στεγνώσουν , τα θέλουμε ζουμερά .

Βράζω το ρύζι , σύμφωνα με τις οδηγίες και σερβίρω μαζί με τα μανιτάρια και μπόλικο φρεσκοτριμμένο πιπέρι! 

Αν θέλω , μπορώ να συνοδέψω με τριμμένη παρμεζάνα…

Σημείωση: σε μεγάλα super market υπάρχει ειδική συσκευασία ψεκασμού (vaporisateur)  με  ξύδι balsamico. Βολεύει πάρα πολύ γιατί ραντίζει το φαγητό ομοιόμορφα και ελέγχεται εύκολα η ποσότητα. ;)

αν ψαχνετε για κατι συγκεκριμενο στο site γραψτε τη λεξη "κλειδι" και θα το βρειτε εδω...