Πλευρωτους με balsamico και καστανό ρυζι.
- Hits: 6854
Eίναι γνωστό σε όλους μας ότι τα μανιτάρια είναι μια άριστη τροφή που περιέχει πολλά αντιοξειδωτικά , υδατάνθρακες και πολλές πρωτεϊνες χωρίς καθόλου λιπαρά. Ωστόσο είναι απαραίτητο να συνδυάζονται με δημητιακά ή ρύζι κλπ. ώστε να γίνεται η κατάλληλη σύνθεση και να έχουμε ένα πιάτο με μεγάλη πρωτεϊνική αξία.Φρόντίζω λοιπόν πάντα να ακολουθώ αυτό τον κανόνα , όχι με δυσκολία γιατί το ρύζι με τα μανιτάρια ''δένουν'' τέλεια.. Το πιάτο αυτό μάλιστα είναι εξαιρετική ιδέα σε περιόδους νηστείας...ή ειδικής διατροφής! Δείτε το :
Υλικά :
500 γρ. μανιτάρια πλευρώτους
10 κ.σ. ελαιόλαδο
1 σκελίδα σκόρδο λιωμένη στην πρέσσα
1 κύβο λαχανικών τριμμένο
πιπέρι (αλάτι δε χρειάζεται)
Λίγο ξύδι balsamico
Παρμεζάνα προαιρετικά
300 γρ. καστανό ρύζι
Εκτέλεση:
Καθαρίζω με στεγνό πανί ή χαρτί κουζίνας τα μανιτάρια και αφαιρώ τα χοντρά κοτσάνια , τα οποία δεν πετάω αλλά τα ψιλοκόβω (ή τα μαγειρεύω μαζί με τα υπόλοιπα ή τα χρησιμοποιώ σαν γέμιση σε Portobello μανιτάρια ή σε ομελέτες , σάλτσες κλπ) . Θερμαίνω σε δυνατή φωτιά ένα τηγάνι με χοντρή βάση και καπάκι και βάζω τα μανιτάρια να πάρουν χρώμα για λίγα λεπτά κι απ' τις δυο πλευρές , σκέτα (ούτε λάδι αρχικά) βοηθώντας με μια κουτάλα-σπάτουλα . Χαμηλώνω αμέσως τη φωτιά και μετά προσθέτω το λάδι και τα μυρωδικά (σκόρδο και κύβο) , τα σβήνω ραντίζοντάς τα με το βαλσαμικό ξύδι , τα σκεπάζω και τα αφήνω να μαγειρευτούν για 5-10 λεπτά. Προσοχή! δεν τα αφήνουμε να στεγνώσουν , τα θέλουμε ζουμερά .
Βράζω το ρύζι , σύμφωνα με τις οδηγίες και σερβίρω μαζί με τα μανιτάρια και μπόλικο φρεσκοτριμμένο πιπέρι!
Αν θέλω , μπορώ να συνοδέψω με τριμμένη παρμεζάνα…
Σημείωση: σε μεγάλα super market υπάρχει ειδική συσκευασία ψεκασμού (vaporisateur) με ξύδι balsamico. Βολεύει πάρα πολύ γιατί ραντίζει το φαγητό ομοιόμορφα και ελέγχεται εύκολα η ποσότητα. ;)