Συκώτι μαριναρισμένο με βαλσαμικό ξύδι και θυμάρι
- Hits: 32993
Σπουδαία , θρεπτική τροφή το συκώτι , με ιδιαίτερη γεύση και υφή και πολύ φανατικούς φίλους. Μια μερίδα συκώτι μπορεί να καλύψει τις ημερήσιες ανάγκες του σώματος σε φυλικό οξύ, ψευδάργυρο, βιταμίνη Α, Β2, Β12, Β6, χαλκό, πρωτεΐνη, νιασίνη, φώσφορο, σελήνιο και σίδηρο. Ομολογώ πως το είχα ξεχασμένο για χρόνια αλλά μια προτροπή του γιατρού για κατανάλωση συκωτιού με σκοπό την βελτίωση των τιμών αιμοσφαιρίνης στο αίμα , με έκανε να το επαναφέρω στο προσκήνιο και να το εκτιμήσω ξανά…Μαριναρισμένο , αρωματισμένο , καλοψημένο , μαλακό και υπέροχο…
Υλικά:
2 μεγάλες φέτες μοσχαρίσιο συκώτι
Λίγο ξύδι βαλσαμικό
Λίγο ελαιόλαδο
Αλάτι , πιπέρι και θυμάρι
Για το σερβίρισμα:
4-5 κ.σ. λάδι
Χυμό από μισό λεμόνι
Εκτέλεση:
Πλένουμε το συκώτι και το στεγνώνουμε με απορροφητικό χαρτί. Το ραντίζουμε με λίγο βαλσαμικό ξύδι , το αλατοπιπερώνουμε και το λαδώνουμε ελαφρά. Πασπαλίζουμε με μπόλικο θυμάρι. Το σκεπάζουμε με μεμβράνη και το τοποθετούμε για 1-2 ώρες στο ψυγείο. Ζεσταίνουμε τότε το σχαροτήγανο και όταν κάψει τοποθετούμε το συκώτι πάνω στην “πλάκα” .Όταν σχηματίσει κρούστα από τη μία πλευρά , με τη βοήθεια μιας τσιμπίδας (δεν το τρυπάμε με πιρούνι γιατί θα χάσει τα υγρά του), το γυρίζουμε και από την άλλη πλευρά. Κάπου εδώ χαμηλώνουμε τη φωτιά. Επαναλαμβάνουμε το γύρισμα ανά τρίλεπτο και ψήνουμε συνολικά το συκώτι για 20 λεπτά περίπου μέχρι να βεβαιωθούμε πως έχει ψηθεί. Όταν είναι έτοιμο , το μεταφέρουμε στο πιάτο και το περιλούζουμε με το λαδολέμονο που ετοιμάζουμε χτυπώντας τα δύο υλικά με ένα πιρούνι. Αν θέλουμε προσθέτουμε λίγο φρέσκο θυμάρι επιπλέον.
Καλή όρεξη!