tasteoflife.com.gr

logoBV 1BV1 1BV1 18

Μελιτζάνες σαβόρ (της πεθεράς μου)

Αυτό το καλοκαιρινό , ολόγλυκο φαγητό ήταν το πρώτο που έμαθα να φτιάχνω από την πεθερά μου . Εξαιρετικό και γευστικό , με τηγανιτές μελιτζάνες βέβαια , το απολαμβάναμε πάντα όταν το έφτιαχνε και συνεχίζω κι εγώ να το έχω στην πρώτη γραμμή τώρα το καλοκαίρι . Θυμάμαι που ξυπνούσε νωρίς το πρωί να τηγανίσει τις μελιτζάνες πριν “την προλάβει η ζέστη” και ακολουθούσε όλη η διαδικασία με τα κορυφαία υλικά (φρέσκια ντομάτα , μαϊντανό και βέβαια τυρί φέτα) . Εγώ αντικατέστησα το τηγάνι με το φούρνο αλλά και πάλι η γεύση αυτού του φαγητού είναι μοναδική !
Δείτε το :

melitzanes sabor1
Υλικά :


1 κιλό μελιτζάνες Τσακώνικες
500 γρ. ντοματάκι κονκασέ
2 φρέσκες , ώριμες ντομάτες στον τρίφτη του κρεμμυδιού
2 ξερά κρεμμύδια (μπορούμε να τα ζεματίσουμε ένα-δυο λεπτά για πιο ελαφρύ αποτέλεσμα) ψιλοκομμένα
2 σκελίδες σκόρδο σε ροδέλες
1/2 ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο
10-12 κ.σ. λάδι + λίγο ακόμα για το ψήσιμο της μελιτζάνας
Αλάτι και πιπέρι
Φέτα χοντροτριμμένη για το σερβίρισμα

{webgallery}

melitzanes sabor2melitzanes sabor3melitzanes sabor4melitzanes sabor5melitzanew sabor6melitzanes sabor7

{/webgallery}
Εκτέλεση :
Πλένουμε τις μελιτζάνες , τις στεγνώνουμε , κόβουμε τα κοτσάνια τους και τις κόβουμε σε χοντρές φέτες . Τις αλατίζουμε , τις αραδιάζουμε στο μεγάλο ταψί του φούρνου που έχουμε στρώσει με λαδόκολλα και τις λαδώνουμε καλά με ένα πινέλο . Τις ψήνουμε για 40-45 λεπτά στους 200ο μέχρι να μαλακώσουν και να ροδίσουν . Όσο οι μελιτζάνες ψήνονται ετοιμάζουμε τη σάλτσα : Σε μεγάλη , απλωτή κατσαρόλα ζεσταίνουμε το λάδι και προσθέτουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο . Τα γυροφέρνουμε στη φωτιά μέχρι να γυαλίσουν και να μοσχομυρίσουν . Τότε προσθέτουμε τις ντομάτες (κονκασέ και φρέσκιες) , τον μαϊντανό και το αλατοπίπερο . Χαμηλώνουμε τη φωτιά και μαγειρεύουμε τη σάλτσα για 20 λεπτά περίπου. Στο τέλος , αν χρειαστεί , δυναμώνουμε λίγο πάλι τη φωτιά γιατί θέλουμε να εξατμιστούν τα πολλά υγρά και να μείνει η σάλτσα σχεδόν μόνο με το λαδάκι . Βγάζουμε στο μεταξύ τις μελιτζάνες από το φούρνο , τις αφαιρούμε προσεχτικά από τη λαδόκολλα και τις τοποθετούμε μέσα στη σάλτσα , κινώντας την κατσαρόλα να σκορπιστούν ομοιόμορφα .  Αφήνουμε το φαγητό να πάρει δυο-τρεις βράσεις ώστε να ενωθούν τα υγρά , τα αρώματα και οι γεύσεις και είναι έτοιμο . Σερβίρουμε στο πιάτο και σκορπίζουμε από πάνω τη φέτα και φρεσκοτριμμένο πιπέρι . Συνοδεύουμε με ζυμωτό ψωμί αλλά προσέχουμε να κρατήσουμε μέτρο καθώς  το φαγητό είναι επικίνδυνα νόστιμο και ενδείκνυται για πολλές “βουτιές”…
Καλή όρεξη!

αν ψαχνετε για κατι συγκεκριμενο στο site γραψτε τη λεξη "κλειδι" και θα το βρειτε εδω...