Μελιτζάνες σαβόρ (της πεθεράς μου)
- Hits: 8492
Αυτό το καλοκαιρινό , ολόγλυκο φαγητό ήταν το πρώτο που έμαθα να φτιάχνω από την πεθερά μου . Εξαιρετικό και γευστικό , με τηγανιτές μελιτζάνες βέβαια , το απολαμβάναμε πάντα όταν το έφτιαχνε και συνεχίζω κι εγώ να το έχω στην πρώτη γραμμή τώρα το καλοκαίρι . Θυμάμαι που ξυπνούσε νωρίς το πρωί να τηγανίσει τις μελιτζάνες πριν “την προλάβει η ζέστη” και ακολουθούσε όλη η διαδικασία με τα κορυφαία υλικά (φρέσκια ντομάτα , μαϊντανό και βέβαια τυρί φέτα) . Εγώ αντικατέστησα το τηγάνι με το φούρνο αλλά και πάλι η γεύση αυτού του φαγητού είναι μοναδική !
Δείτε το :
1 κιλό μελιτζάνες Τσακώνικες
500 γρ. ντοματάκι κονκασέ
2 φρέσκες , ώριμες ντομάτες στον τρίφτη του κρεμμυδιού
2 ξερά κρεμμύδια (μπορούμε να τα ζεματίσουμε ένα-δυο λεπτά για πιο ελαφρύ αποτέλεσμα) ψιλοκομμένα
2 σκελίδες σκόρδο σε ροδέλες
1/2 ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο
10-12 κ.σ. λάδι + λίγο ακόμα για το ψήσιμο της μελιτζάνας
Αλάτι και πιπέρι
Φέτα χοντροτριμμένη για το σερβίρισμα
{webgallery}
{/webgallery}
Εκτέλεση :
Πλένουμε τις μελιτζάνες , τις στεγνώνουμε , κόβουμε τα κοτσάνια τους και τις κόβουμε σε χοντρές φέτες . Τις αλατίζουμε , τις αραδιάζουμε στο μεγάλο ταψί του φούρνου που έχουμε στρώσει με λαδόκολλα και τις λαδώνουμε καλά με ένα πινέλο . Τις ψήνουμε για 40-45 λεπτά στους 200ο μέχρι να μαλακώσουν και να ροδίσουν . Όσο οι μελιτζάνες ψήνονται ετοιμάζουμε τη σάλτσα : Σε μεγάλη , απλωτή κατσαρόλα ζεσταίνουμε το λάδι και προσθέτουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο . Τα γυροφέρνουμε στη φωτιά μέχρι να γυαλίσουν και να μοσχομυρίσουν . Τότε προσθέτουμε τις ντομάτες (κονκασέ και φρέσκιες) , τον μαϊντανό και το αλατοπίπερο . Χαμηλώνουμε τη φωτιά και μαγειρεύουμε τη σάλτσα για 20 λεπτά περίπου. Στο τέλος , αν χρειαστεί , δυναμώνουμε λίγο πάλι τη φωτιά γιατί θέλουμε να εξατμιστούν τα πολλά υγρά και να μείνει η σάλτσα σχεδόν μόνο με το λαδάκι . Βγάζουμε στο μεταξύ τις μελιτζάνες από το φούρνο , τις αφαιρούμε προσεχτικά από τη λαδόκολλα και τις τοποθετούμε μέσα στη σάλτσα , κινώντας την κατσαρόλα να σκορπιστούν ομοιόμορφα . Αφήνουμε το φαγητό να πάρει δυο-τρεις βράσεις ώστε να ενωθούν τα υγρά , τα αρώματα και οι γεύσεις και είναι έτοιμο . Σερβίρουμε στο πιάτο και σκορπίζουμε από πάνω τη φέτα και φρεσκοτριμμένο πιπέρι . Συνοδεύουμε με ζυμωτό ψωμί αλλά προσέχουμε να κρατήσουμε μέτρο καθώς το φαγητό είναι επικίνδυνα νόστιμο και ενδείκνυται για πολλές “βουτιές”…
Καλή όρεξη!