Κριθαρότο μανιταριών
- Hits: 7709
Αυτό το φαγητό είναι από τα αγαπημένα μου και νομίζω πως δεν είναι καθόλου περίεργο. Είναι ένα πολύ νόστιμο φαγητό , με διακριτική γεύση , ωραία , γλασερή υφή , εύκολη και γρήγορη παρασκευή και τέλος διαθέτει πολλά οφέλη για τον οργανισμό , αφού τα μανιτάρια όπως όλοι γνωρίζουμε είναι μια εξαιρετική πηγή πρωτεϊνών και σιδήρου. Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε ποικιλία μανιταριών και να κάνουμε το φαγητό μας ακόμα πιο ενδιαφέρον . Το σερβίρουμε με τριμμένη γραβιέρα ή άλλο σκληρό τυρί της προτίμησής μας και μπόλικο πιπέρι και απολαμβάνουμε ένα καταπληκτικό πιάτο !
Δείτε το :
500 γρ. λευκά , φρέσκα μανιτάρια
250 γρ. κριθαράκι μέτριο
1-2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο
1 κύβο νοστιμιάς με άρωμα λαχανικών
1 ποτηράκι λευκό κρασί
1 ποτηράκι (του κρασιού) ελαιόλαδο
Αλάτι και πιπέρι
Θυμάρι
1 λίτρο βραστό νερό (περίπου)
Γραβιέρα για το σερβίρισμα
Εκτέλεση:
Καθαρίζουμε και κόβουμε σε χοντρές φέτες τα μανιτάρια μας. Ετοιμάζουμε και όλα τα υπόλοιπα υλικά.
Σε μεγάλη , απλωτή κατσαρόλα , ζεσταίνουμε το λάδι και προσθέτουμε τα μανιτάρια . Τα ανακατεύουμε για μερικά λεπτά μέχρι να σωταριστούν και όταν είναι έτοιμα , προσθέτουμε και το κριθαράκι το οποίο γυροφέρνουμε στην κατσαρόλα μέχρι να καβουρδιστεί ελαφρά. Τότε προσθέτουμε το σκόρδο και τον κύβο (τον οποίο τρίβουμε πάνω από την κατσαρόλα με το χέρι μας) . Ανακατεύουμε άλλο λίγο και σβήνουμε με το κρασί. Αλατοπιπερώνουμε και ανακατεύουμε διαρκώς . Τότε ρίχνουμε λίγο από το βραστό νερό καθε φορά και ανακατεύουμε μέχρι να το απορροφήσει . Μόνο όταν έχει απορροφήσει το νερό που ρίξαμε προσθέτουμε άλλο λίγο , ανακατεύουμε κ.ο.κ….Στα μισά της διαδικασίας θα χρειαστεί να χαμηλώσουμε λίγο τη θερμοκρασία για να μην κολλάει το φαγητό . Αυτή τη διαδικασία ακολουθούμε μέχρι να τελείωσει όλο το νερό και να διαπιστώσουμε ότι το κριθαράκι μας είναι βρασμένο και χιλωμένο. Αν χρειαστεί προσθέτουμε λίγο παραπάνω βραστό νερό.
Περιμένουμε να σταθεί το φαγητό για 5 λεπτά περίπου και το σερβίρουμε με την τριμμένη γραβιέρα και μπόλικο φρεσκοτριμμένο πιπέρι!
Καλή όρεξη!
Και μια παρατήρηση: Εννοείται πως θα είναι πολύ πιο γευστικό και υπέροχο το φαγητό μας αν στη θέση του βραστού νερού έχουμε ζωμό από κοτόπουλο ή βοδινό ή από ανάμικτα λαχανικά ή γαρίδες….εγώ έγραψα την πιο απλή και προσιτή εκδοχή ( γι' αυτό και ο κύβος λαχανικών) Ωστόσο , πιστέψτε με κι έτσι είναι πολύ νόστιμο!