Τηγανόψωμα της γιαγιάς
- Hits: 9039
Είναι κάποιες φορές που θεωρώ τον εαυτό μου πολύ τυχερό γιατί έχω υπέροχες παιδικές μνήμες , έχω να θυμάμαι μοναδικές , ευτυχισμένες οικογενειακές στιγμές και εικόνες που έχουν χαραχτεί βαθιά στη μνήμη μου….κι είναι αυτές που με ακολουθούν και θα με συντροφεύουν σ’ όλα τα χρόνια της ζωής μου , αυτές που με αγάπη και στοργή προσπάθησα να “χαρίσω” και εγώ με τη σειρά μου στα δικά μου παιδιά . Είναι και τα έντονα αρώματα και οι δυνατές γεύσεις και οι μυρωδιές εκείνες που έχω να θυμάμαι…Μια απ’ αυτές , μοναδική , αξεπέραστη είναι η βραδινή , μαγική στιγμή που η γιαγιά τηγάνιζε τηγανόψωμα , στο αλουμίνιο τηγάνι , στο πετρογκάζ μέσα στο κουζινάκι με τις κλαρωτές κουρτίνες….Aυτό το υπέροχο κολατσιό με το αξεπέραστο άρωμα και τη μοναδική του γεύση θα με ακολουθεί στις αναμνήσεις μου με τον πιο τρυφερό και γλυκό τρόπο...Γιατί οι συνταγές και αναμνήσεις από τα παλιά , έχουν "άλλη γεύση"....
Υλικά :
150 γρ. αλεύρι γ.ο.χ. και άλλες 3-4 κ.σ. αν χρειαστεί
1/2 φακελάκι ξηρή μαγιά
1 “τσιμπιά” ζάχαρη
1/2 κ.γλ. αλάτι
1 κ.γλ. τσίπουρο
100 ml. χλιαρό νερό
4 κ.σ. λάδι
200 γρ. χοντροτριμμένη φέτα
Επιπλέον λάδι για το τηγάνισμα και
αλεύρι για το άνοιγμα των φύλλων
Προαιρετικά λίγο μέλι και καβουρδισμένο σουσάμι για το σερβίρισμα
Εκτέλεση:
Σε μια λεκάνη ζυμώματος ρίχνουμε το αλεύρι και τη μαγιά , προσθέτουμε τη ζάχαρη και το αλάτι και συνεχίζουμε με το τσίπουρο , το λάδι και το νερό. Ζυμώνουμε απαλά με τα χέρια μας και αν χρειαστεί προσθέτουμε λίγες κουταλιές αλεύρι ακόμα μέχρι που να μην κολλάει η ζύμη στα χέρια . Τη σκεπάζουμε και την αφήνουμε να ξεκουραστεί και να φουσκώσει για μία ώρα περίπου. Αλευρώνουμε την επιφάνεια εργασίας και αδειάζουμε εκεί το ζυμάρι . Το δουλεύουμε για λίγο με τα χέρια μας και το χωρίζουμε σε 6-8 κομμάτια . Παίρνουμε ένα μπαλάκι , το αλευρώνουμε και ανοίγουμε με τον πλάστη ένα λεπτό φύλλο . Σκορπίζουμε στην επιφάνειά του μια χούφτα τρίμματα φέτας και τότε γυρίζουμε τις άκρες προς τα μέσα και τις κλείνουμε στο κέντρο του κύκλου . Το απλώνουμε άλλη μια φορά με τον πλάστη μέχρι να σχηματίσουμε ένα στρογγυλό πιτάκι . Πατάμε τις άκρες του με το πιρούνι για να σχηματίσουμε το χαρακτηριστικό σχέδιο του τηγανόψωμου και συνεχίζουμε την ίδια διαδικασία και με τα υπόλοιπα μπαλάκια ζύμης .
Τότε βάζουμε μπόλικο λάδι σε ένα τηγάνι και αφού κάψει τηγανίζουμε τα τηγανόψωμα για δυο-τρία λεπτά από την κάθε πλευρά . Τα αραδιάζουμε στην πιατέλα και τα σερβίρουμε αμέσως. Αν θέλουμε μπορούμε να τα γαρνίρουμε με λίγο μέλι και καβουρδισμένο σουσάμι.
Συνοδεύεται εξαιρετικά με τσίπουρο ή κρασί και λίγες ελιές…
Καλή όρεξη.