tasteoflife.com.gr

logoBV 1BV1 1BV1 18

Μελιτζάνες “ογκρατέν” με βασιλικό και δυόσμο

Καλοκαίρι….και πάλι καλοκαίρι! η καλύτερη εποχή του χρόνου , τουλάχιστον για έμας που έχουμε την ευλογία να ζούμε κάτω από τον γαλανό , ελληνικό ουρανό και τον ήλιο , να απολαμβάνουμε τη θάλασσα και φυσικά τα γεννήματα της Ελληνικής γης! Το πιάτο που ετοιμάζουμε σήμερα έχει τα υπέρτατα καλοκαιρινά αρώματα και τις κορυφαίες γεύσεις του καλοκαιριού…μελιτζάνες , πιπεριές , βασιλικό και δυόσμο…και όλα αυτά δεμένα με μια σάλτσα ντομάτας όνειρο , γκρατιναρισμένα με τυριά  και μάλιστα…χωρίς τηγάνι….
Δείτε το :

melitzanes ograten1
Υλικά :


4 μέτριες , φλάσκες μελιτζάνες
4 μεγάλες πατάτες
500 γρ. νταμάτα κονκασέ
1 μεγάλο , ξερό κρεμμύδι
1 μέτρια πιπεριά
1 χούφτα βασιλικό και δυόσμο ψιλοκομμένα
8-10 κ.σ. ελαιόλαδο και λίγο ακόμα για το ψήσιμο της μελιτζάνας και της πατάτας
150-200 γρ. κίτρινα τυριά σε ποικιλία (απαραίτητη η παρουσία λίγης παρμεζάνας στο μίγμα των τυριών) τριμμένα στον τρίφτη του κρεμμυδιού
Αλάτι και πιπέρι

{webgallery}

melitzanes ograten2melitzanes ograten3melitzanes ograten4melitzanes ograten5melitzanes ograten6melitzanes ograten7melitzanes ograten8melitzanes ograten9melitzanes ograten10

{/webgallery}
Εκτέλεση :
Πλένουμε τις μελιτζάνες και τις κόβουμε σε παχιές ροδέλες . Τις αλατίζουμε και τις αραδιάζουμε στο ταψί του φούρνου που έχουμε στρώσει με  λαδόκολλα . Τις λαδώνουμε ελαφρά με το πινέλο και τις βάζουμε στο φούρνο , στους 220ο , στις αντιστάσεις , μια θέση πιο κάτω από τη μεσαία σχάρα μέχρι να ψηθούν . Επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία μέχρι να ψήσουμε όλες τις μελιτζάνες (συνήθως βγαίνουν δύο “φουρνισιές”) . Συνεχίζουμε κατά τον ίδιο τρόπο με τις πατάτες : Τις καθαρίζουμε , τις πλένουμε , τις κόβουμε , τις αλατίζουμε , τις λαδώνουμε και τις αραδιάζουμε στο ταψί . Τις ψήνουμε κατά τον ίδιο τρόπο (στους 220ο) μέχρι να ροδοψηθούν κι αυτές !
Παράλληλα ετοιμάζουμε τη σάλτσα: Σε ένα απλωτό σκεύος , ρίχνουμε την ντομάτα , το κρεμμύδι και την πιπεριά κομμένα σε κομματάκια , το βασιλικό και το δυόσμο , το ελαιόλαδο (8-10 κ.σ.) αλάτι και πιπέρι (δεν τσιγαρίζουμε τίποτα) , τα ανακατεύουμε και τα σιγοβράζουμε για 20 λεπτά περίπου μέχρι να δέσει η σάλτσα!
Τοποθετούμε τότε σε ένα πυρίμαχο , στρογγυλό σκέυος μελιτζάνες και πατάτες ανάμικτα ώστε να σχηματίσουμε μια στρώση . Απλώνουμε 2-3 κουταλιές σάλτσα από πάνω . Συνεχίζουμε με μελιτζάνες και πατάτες και πάλι απλώνουμε σάλτσα…μέχρι να τελειώσουν τα υλικά .
Τελειώνουμε στρώνοντας τα τριμμένα τυριά .
“Γκρατινάρουμε" στο φούρνο , στους 200ο , για 10 λεπτά περίπου , μέχρι να δούμε ότι έχει πάρει το φαγητό ένα ωραίο , χρυσαφί χρώμα .
Περιμένουμε λίγα λεπτά να σταθεί και να κρυώσει ελαφρά και σερβίρουμε πασπαλίζοντας με λίγο φρεσκοτριμμένο πιπέρι .
Συνοδεύουμε με φρέσκο ψωμί και προσέχουμε γιατί το αποτέλεσμα είναι….σκέτη αποπλάνηση!
Καλή όρεξη!

αν ψαχνετε για κατι συγκεκριμενο στο site γραψτε τη λεξη "κλειδι" και θα το βρειτε εδω...