Τυρόπιτα "σουφλέ" με φύλλο κρούστας και σόδα
- Hits: 5189
Είπα θα κάνω μια δοκιμή , μόνο μια δοκιμή και το αποτέλεσμα ξεπέρασε την προσδοκία μου. Μια πανεύκολη πιτούλα , με γενναία δόση από ποικιλία τυριών , μια διασκεδαστική διαδικασία στρωσίματος των υλικών , ράντισμα με σόδα (αναψυκτικό) και το θαύμα έγινε: Τραγανές και τυρένιες μπουκιές από ξεροψημένο φύλλο που λιώνουν στο στόμα . Μια τυρόπιτα που εγώ θα την ονόμαζα καλύτερα “σουφλέ με τυριά” μιας και η πίτα για μένα είναι κάτι "επίπεδο" ενώ το σουφλέ είναι αφράτο, γεμάτο στρώσεις υλικών με αέρα ανάμεσα που χαρίζουν ένα “συννεφένιο” αποτέλεσμα. Αξίζει λοιπόν , όχι μόνο μια δοκιμή αλλά αξίζει να καταγαρφεί στη λίστα των αγαπημένων συνταγών μας και να φτιαχτεί ξανά και ξανά…
Υλικά:
1 πακέτο φύλλο κρούστας
200 γρ. τυρί φέτα
200 γρ. τυρί μαλακό (τύπου μοτσαρέλλα ή ένταμ)
100 γρ. γραβιέρα
4 αυγά Σε θερμοκρασία δωματίου
330 ml σόδα (αναψυκτικό) σε θερμοκρασία δωματίου
150 ml λάδι
πιπέρι
Σουσάμι για την επιφάνεια
Εκτέλεση:
Τρίβουμε τα τυριά , τα βάζουμε σε ένα μπωλ , προσθέτουμε το πιπέρι και ανακατεύουμε. Λαδώνουμε ένα ταψί 25x35 και τοποθετούμε το πρώτο φύλλο φροντίζοντας να ανέβει και στα τοιχώματα. Ραντίζουμε με λίγο ελαιόλαδο και απλώνουμε κατά τον ίδιο τρόπο και το δεύτερο φύλλο. Σκορπίζουμε μια χούφτα από το μίγμα των τυριών σε όλη την επιφάνεια και σκεπάζουμε με το επόμενο φύλλο. Από εδώ και πέρα επαναλαμβάνουμε αυτή τη διαδικασία με ένα φύλλο τη φορά , λαδώνοντας ενδιάμεσα και σκορπίζοντας μια χούφτα τυριών κάθε φορά μέχρι να τελειώσουν όλα τα υλικά. Δεν πιέζουμε τα φύλλα κατά το στρώσιμο , αλλά τα αφήνουμε με πτυχές ώστε να δημιουργούνται κενά αναμεσά τους. Τελειώνουμε στρώνοντας το τελευταίο φύλλο πάνω από την πίτα , κλείνουμε τα άκρα πιέζοντας με το πινέλο προς τα κάτω και χαράζουμε την πίτα . Ρίχνουμε σε ένα μπωλ τα αυγά και τη σόδα και τα χτυπάμε καλά με το σύρμα. Περιλούζουμε την πίτα με αυτό το υγρό και πασπαλίζουμε με το σουσάμι. Αφήνουμε την πίτα να σταθεί και να τραβήξει τα υγρά για 15-20 λεπτά και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο , στους 190ο μέχρι να ροδίσει και να καλοψηθεί.
Κόβουμε σε κομμάτια και σερβίρουμε.
Καλή όρεξη!