tasteoflife.com.gr

logoBV 1BV1 1BV1 18

Μπιφτέκια γεμιστά με τυρί (Gouda)

Απορώ δηλαδή με τον εαυτό μου μερικές φορές … μα να μην έχω δοκιμάσει αυτή την τεχνική νωρίτερα; Πού ήταν το δύσκολο; Μήπως δε ζυμώνουμε μπιφτέκια τουλάχιστον κάθε 15-20 μέρες ; Απλώς πρέπει να κλείσουμε στο εσωτερικό τους ένα “μπαστουνάκι” τυρί και συνεχίζουμε κανονικά την εκτέλεση της συνταγής μας . Και να το θαύμα! Ένα ζουμερό , πεντανόστιμο μπιφτέκι που το ανοίγεις  και εμφανίζεται από μέσα το τυράκι λιωμένο και γευστικό που έρχεται να “δέσει” με τον κιμά και να απογειώσει τη γεύση του…
Δείτε το :

mpiftekia gouda1
Υλικά (για 12 μεγαλούτσικα μπιφτέκια) :


850 γρ. μοσχαρίσιο κιμά
3 Κρητικές κριθαροκουλούρες (ολικής άλεσης)
1 μεγάλο αυγό
10 κ.σ. λάδι και λίγο ακόμα για το ψήσιμο
Χυμό από ένα μεγάλο , ζουμερό λεμόνι
1 κ.σ. ξύδι
1 χούφτα ψιλοκομμένο δυόσμο και λίγη φρέσκια ρίγανη
Αλάτι και πιπέρι
12 μπαστουνάκια τυρί Gouda

{webgallery}

mpiftekia gouda2mpiftekia gouda3mpiftekia gouda4mpiftekia gouda5mpiftekia gouda6mpiftekia gouda7

{/webgallery}
Εκτέλεση :
Μουλιάζουμε τις κριθαροκουλούρες σε μπόλικο νερό μέχρι να μαλακώσουν τελείως , τις στίβουμε πολύ καλά και τις βάζουμε σε μια λεκάνη μαζί με τον κιμά . Προσθέτουμε και όλα τα υπόλοιπα υλικά εκτός από το τυρί και τα ζυμώνουμε μέχρι να ομογενοποιήσουμε τη ζύμη . Τοποθετούμε τη λεκάνη στο ψυγείο για 1/2 τουλάχιστον ώρα για να σφίξει η ζύμη , να πλάθονται πιο καλά τα μπιφτέκια αλλά και για να ενωθούν καλύτερα τα υλικά και να “δέσουν” τα υγρά . Παίρνουμε τότε μια ποσότητα από τη ζύμη , όσο χωράει η χούφτα μας , πλάθουμε κανονικά το μπιφτέκι μας αλλά πιο πλακέ , τοποθετούμε στο κέντρο ένα από τα μπαστουνάκια τυριού και κλείνουμε τη ζύμη γύρω-γύρω ώστε να σφραγιστεί . Ακολουθούμε την ίδια διαδικασία για όλη τη ζύμη και αραδιάζουμε τα μπιφτέκια που έχουμε πλάσσει  σε λαδωμένο ταψάκι . Τα αλείφουμε με λίγο λάδι και τα ψήνουμε στους 200ο για 20-25 λεπτά μέχρι να ροδοψηθούν . Αν χρειαστεί , τα γυρίζουμε τα τελευταία 5 λεπτά με προσοχή για να πάρουν χρώμα κι από τις δύο πλευρές .
Περιμένουμε να σταθούν λίγο και σερβίρουμε με ό,τι προτιμάμε…ρυζάκι ή πατάτες ψητές σαν τηαγνιτές  ή σαλάτα ή βραστά  ή ψητά λαχανικά!
Και δυο λόγια ακόμα :
 -Η γέμισή μας μπορεί να παραλλάζει ανάλογα με τις προτιμήσεις μας (τυρί φέτα , πιπεριά , καπνιστό τυρί , ντομάτα κλπ…)
-Το τυρί Gouda το προτιμώ σ’ αυτή τη συνταγή γιατί έχει "γεμάτη" υφή και γεύση αλλά και είναι αρκετά σταθερό , ώστε ακόμα κι αν ανοίξουν λίγο τα μπιφτέκια κατά το ψήσιμο , αυτό στέκεται εκεί και ροδοψήνεται χωρίς να “τρέξει” στο ταψί….  ;)

Συνταγή για πατάτες ψητές σαν τηγανιτές θα βρείτε αν κάνετε κλικ εδώ , αρωματικές πατάτες θα βρείτε αν κάνετε κλικ εδώ , για πατατοσαλάτα εδώ και για ψητά λαχανικά εδώ

Καλή όρεξη!

αν ψαχνετε για κατι συγκεκριμενο στο site γραψτε τη λεξη "κλειδι" και θα το βρειτε εδω...