Πατάτες ψητές σαν τηγανιτές
- Hits: 13271
Δεν ξέρω τι γινόταν στο σπίτι όταν ήσαστε παιδιά , ούτε τι γίνεται τώρα στο σπίτι με τα δικά σας παιδιά. Εγώ πάντως , αλλά κυρίως ο αγαπημένος και μονάκριβος αδερφός μου μεγαλώσαμε με πατάτες τηγανιτές…και δεν πιστεύω ότι είμαστε η εξαίρεση. Ό,τι και να υπήρχε στο τραπέζι , συμπληρωνόταν φυσικά και αυτονόητα με “μια τηγανιά πατάτες”…Εγώ βέβαια μεγαλώνοντας απαρνήθηκα το πιάτο αυτό , καθώς άρχισα να μετρώ θερμίδες και να προσέχω …τη γραμμή μου. Αλλά πώς να συνοδέψεις τη μπριζόλα ή τα κεφτεδάκια; (που κι’ αυτά ψητά τα φτιάχνω τώρα πιά) ; Η απάντηση βρίσκεται στο αρχαίο γνωμικό “Πενία τέχνας κατεργάζεται" και την τέχνη αυτή την ανακάλυψα εδώ και καιρό και την "εξασκώ" σχεδόν καθημερινά αφού μπορούμε πλέον να απολαμβάνουμε τις πατάτες μας ψητές με λιγοστό λάδι αλλά καμωμένες "σαν τηγανιτές".
Υλικά:
5 πατάτες
4 κ.σ. ελαιόλαδο
Αλάτι
Ρίγανη για το σερβίρισμα
Εκτέλεση:
Πλένουμε τις πατάτες και τις καθαρίζουμε . Τις στεγνώνουμε με απορροφητικό χαρτί ώστε να μην έχουν καθόλου νερά και τις κόβουμε κυδωνάτες όπως όταν τις ετοιμάζουμε για το τηγάνι . Τις ραντίζουμε με το ελαιόλαδο και τις αλατίζουμε . Τις ανακατεύουμε λίγο και τις αραδιάζουμε στη λαμαρίνα του φούρνου την οποία έχουμε στρώσει με λαδόκολλα . Φροντίζουμε να τις απλώσουμε ώστε να μη σκεπάζει η μία την άλλη και τις ψήνουμε στους 220ο , στην προτελευταία σχάρα του φούρνου για 30 λεπτά περίπου ή μέχρι να σιγουρευτούμε ότι έχουν ροδίσει και γίνει τραγανές . Τις ξεκολλάμε τότε από τη λαδόκολλα με τη βοήθεια μιας σπάτουλας , τις πασπαλίζουμε με ρίγανη και τις σερβίρουμε αμέσως. Γίνονται εξαιρετικές.
Σημ. : Προαιρετικά μαζί με το αλάτι προσθέτουμε πάπρικα γλυκιά ή καπνιστή.
Καλή όρεξη.