tasteoflife.com.gr

logoBV 1BV1 1BV1 18

Οι γκιοζλεμέδες είναι λεπτές, ατομικές πίτες που ετοιμάζονται στο τηγάνι και έχουν καταγωγή τη Μικρά Ασία. Τις συναντάμε πολύ συχνά στις κουζίνες του Ανατολικού Αιγαίου και κυρίως της Λέσβου . Γοητευμένη από τις Μικρασιατικές  επιρροές  το έψαξα πολύ κι όσο το έψαχνα τόσο πιο πολύ ενθουσιαζόμουν με την πρόταση αυτή. Συνήθως η γέμιση αποτελείται από σπανάκι και τυρί φέτα ή περιέχει μόνο χορταρικά και μυρωδιές ή πατάτα ή ακόμα και κιμά αλλά κάποιες φορές συναντάμε και γκιοζλεμέδες με γλυκιά γέμιση. Εγώ ξεκάθαρα προτιμώ τις αλμυρές προτάσεις και σήμερα θα φτιάξουμε την πιο συνηθισμένη, κλασική κι αγαπημένη πρόταση που είναι με σπανάκι και τυρί φέτα.

gkiozleme1

Υλικά για τη ζύμη:

Αυτή η ζαμπονοτυρόπιτα είναι εξαιρετική και γίνεται ανάρπαστη πάντα όταν τη φτιάχνω. Γίνεται αφρός αφού χρησιμοποιούμε φύλλα κρούστας κομμένα σε λεπτές λωρίδες που μπερδεύονται με τα υλικά της γέμισης και  όταν καλοψηθούν χαρίζουν ένα υπέροχο αποτέλεσμα που θυμίζει σουφλέ. Είναι έτοιμη για το φούρνο σε δέκα λεπτά και εξαφανίζεται σε άλλα δέκα λεπτά μόλις βγει από το φούρνο. Τρώγεται ιδανικά ζεστή ή χλιαρή αλλά με ένα γρήγορο ζέσταμα στην τοστιέρα γίνεται και πάλι υπέροχη σαν να ξεφουρνίστηκε εκείνη τη στιγμή.

zamponotyropita soyfle1

Υλικά:

Το εμβληματικό αυτό τυρί, με καταγωγή τη Νορμανδία, με την ιδιαίτερη γεύση του και το μαλακό, βελούδινο σώμα του, με το ξεχωριστό του άρωμα, το θεωρώ λατρεία…Σε προκαλεί να το απολαύσεις μόνο του, λιτά κι απέριττα μέσα σε πράσινη σαλάτα όπου θα ενισχυθεί με υπόγλυκο ντρέσινκ ή ψημένο ώστε να αναδειχτεί ρέοντας η πολύτιμη υφή κι επίγευσή του . Σήμερα, θα το ψήσουμε και στο τέλος θα το περιλούσουμε με σιρόπι σφενδάμου, θα το εμπλουτίσουμε με καρύδια και λίγο θυμάρι και θα το απολαύσουμε με καψαλισμένες φέτες ψωμιού ή παξιμάδια ή κριτσίνια και λευκό κρασί.

kameber siropi karidia1

Υλικά:

Η περίφημη, η υπέροχη, η μοναδική και διάσημη τάρτα με καταγωγή την Λωρραίνη της βορειοναταλικής Γαλλίας σήμερα στο πιάτο μας… Η αυθεντική κις λοραίν αποτελείται από μια απλή βουτυρένια βάση , μια πάτ-μπριζέ και μια γέμιση με κρέμα γάλακτος, αυγά, κρεμμύδια και μπέικον. Πειραγμένη λιγάκι, σήμερα θα της προσθέσουμε αυγό στη βάση, τυρί στην γέμιση και λίγο κορν φλάουρ στην κρέμα για να γίνει πιο βελούδινη και δεμένη…η γεύση της ασυναγώνιστη και η παρουσία της πάντα εντυπωσιακή, η κις λοραίν αποτελεί το πιο  must ορεκτικό σε τραπέζια, μπουφέδες αλλά και στην καθημερινότητα, συνοδευμένη με μια σαλάτα και λίγο λευκό κρασί…

kis lorain1

Υλικά για τη βάση:

αν ψαχνετε για κατι συγκεκριμενο στο site γραψτε τη λεξη "κλειδι" και θα το βρειτε εδω...

σαλατες