Χούμους με κύμινο και σκορδατα μανιτάρια
- Hits: 35
Το δοκίμασα ένα βράδυ σε ένα ατμοσφαιρικό μεζεδοπωλείο κάπου στη Στουρνάρη όπου είχα πάει για ένα χαλαρό κρασάκι… Ήταν ο χώρος, ήταν η παρέα, ήταν τα αρώματα του πιάτου αυτού…Το φωτογράφισα για να το θυμάμαι λεπτομερώς και το έφτιαξα μετά από δυο μέρες...Καθιερώθηκε και καταγράφηκε σαν ένα από τα πιο αγαπημένα ορεκτικά! Οι μικρές λεπτομέρειες που κάνουν τη μεγάλη διαφορά εκτός από το κύμινο είναι το λάδι πάπρικας και το καβουρδισμένο κουκουνάρι στην επιφάνεια…
Υλικά:
2 κούπες βρασμένα ρεβύθια
Χυμό και ξύσμα από ένα μεγάλο ζουμερό λεμόνι (ή και περισσότερο)
100 γρ.λάδι
1 κ.γλ. (γεμάτο) κύμινο
1 σκελίδα σκόρδο
Αλάτι και πιπέρι
Για το σερβίρισμα:
200 γρ. φρεσκα μανιτάρια
4 κ.σ. λάδι
Αλάτι, θυμάρι, σκόρδο
3 κ.σ. λάδι
1/2 κ.γλ. πάπρικα γλυκιά ή καπνιστή
2 κ.σ. κουκουνάρια ελαφρά καβουρδισμένα
Εκτέλεση:
Ρίχνουμε στο μπλέντερ τα ρεβύθια με το λεμόνι , το λάδι, το κύμινο, το σκόρδο και το αλατοπίπερο και τα χτυπάμε σε δυνατή ταχύτητα μέχρι να γίνουν βελούδινη κρέμα. Δοκιμάζουμε και διορθώνουμε τη γεύση κατά βούληση. Παράλληλα ετοιμάζουμε τα σκορδάτα μανιτάρια : τα λαδώνουμε και τα πασπαλίζουμε με αλάτι, θυμάρι και σκόρδο και τα ψήνουμε σε λαδόκολλα , στους 200ο για 10 λεπτά ή στο airfryer ή τα σωτάρουμε σε δυνατή φωτιά , σε αντικολλητικό τηγάνι μέχρι να ροδίσουν και να απορροφηθούν τα υγρά που θα βγουν.
Ανακατεύουμε σε ένα μπωλ το λάδι με την πάπρικα και τότε στήνουμε το πιάτο:
Βάζουμε το χούμους ρεβιθιών όμορφα και σχηματίζουμε αυλάκια με την ανάποδη ενός κουταλιού. Σκορπίζουμε από πάνω τα σκορδάτα μανιτάρια και τα καβουρδισμένα κουκουνάρια και ραντίζουμε με το λάδι πάπρικας και λίγο επιπλέον θυμάρι.
Καλή όρεξη!