tasteoflife.com.gr

logoBV 1BV1 1BV1 18

Ρύζι με μπέικον και ανάμικτα λαχανικά

Αυτή την εκδοχή μαγειρέματος του ρυζιού την έχω συνδέσει με τα πιο γιορτινά γεύματα της οικογένειας , όταν ήμουν παιδί . Ήταν το επίσημο γαρνίρισμα σε ψητά αλλά και σε κοκκινιστά της κατσαρόλας και δεν είχα άδικο να το θαυμάζω τότε που στο σπίτι μας γνωρίζαμε μόνο το ρυζάκι σε σούπα ή το απλό σπειρωτό . Δεν ήταν και λίγο πράγμα , στα παιδικά μου μάτια να βλέπω τη μητέρα να σωτάρει ανάμικτα λαχανικά και ψιλοκομμένο μπέικον! Τώρα μπορεί να γελάμε, τότε όμως απλά γλύφαμε τα δάχτυλά μας! Τι να πω τώρα; Στις δέκα φορές που θα έχω τραπέζι , τουλάχιστον οι μισές περιλαμβάνουν το συγκεκριμένο “ριζότο” στο μενού , χάρη σε αυτή την παιδική ανάμνηση.
Και είναι τόσο απλό και νόστιμο :

ryzi laxanika1
Υλικά :


300 γρ. ρύζι κίτρινο τύπου Αμερικής
330 γρ. ανάμικτα λαχανικά (κατεψυγμένα)
6-8 φέτες μπέικον ψιλοκομμένο
4 κ.σ. λάδι
Αλάτι και πιπέρι

ryzi laxanika2ryzi laxanika3ryzi laxanika4ryzi laxanika5ryzi laxanika6ryzi laxanika7

Εκτέλεση:
-Ετοιμάζουμε το ρύζι σύμφωνα με τις οδηγίες παρασκευής της συσκευασίας (εγώ προτιμώ το μαγείρεμα με την αναλογία νερού 1 προς 2 και όχι το βράσιμο και σούρωμα).
-Σε αντικολλητικό τηγάνι , σε δυνατή φωτιά ζεσταίνουμε το λάδι και σωτάρουμε το μπέικον . Όταν ροδίσει προσθέτουμε και τα λαχανικά και τα σωτάρουμε κι αυτά . Αλατίζουμε , χαμηλώνουμε τη φωτιά , σκεπάζουμε και μαγειρεύουμε για 10 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν τα λαχανικά αλλά όχι να λιώσουν . Ελέγχουμε αν υπάρχουν υγρά , οπότε δυναμώνουμε για λίγο τη φωτιά μέχρι να εξατμιστούν .
-Ενώνουμε τότε τα σωταρισμένα υλικά με το ρύζι και ανακατεύουμε καλά . Προσθέτουμε φρεσκοτριμμένο πιπέρι επιπλέον.
-Μεταφέρουμε σε μπωλ σερβιρίσματος και σερβίρουμε αμέσως!
Λίγα λόγια ακόμα :
-Αν τα ανάμικτα λαχανικά που επιλέξαμε δεν περιέχουν μανιτάρια , μπορούμε να προσθέσουμε επιπλέον λίγα ψιλοκομμένα , φρέσκα λευκά της αρεσκείας μας!
-Αντί για ελαιόλαδο στο σωτάρισμα μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε μαργαρίνη ή βούτυρο για πιο παχιά και δυνατή γεύση . Εγώ προτιμώ σαφώς το ελαιόλαδο ή το βούτυρο. 
-Τέλος μπορούμε να τοποθετήσουμε το ρύζι σε φόρμα και αφού το ξεφορμάρουμε σε πιατέλα να το σερβίρουμε περιλουσμένο με κάποια σάλτσα από τα υπόλοιπα συνοδευτικά εδέσματα για πιο εντυπωσιακό αποτέλεσμα . (Φροντίζουμε να πιέσουμε καλά το ρύζι μέσα στη φόρμα).
Καλή επιτυχία!

αν ψαχνετε για κατι συγκεκριμενο στο site γραψτε τη λεξη "κλειδι" και θα το βρειτε εδω...