tasteoflife.com.gr

logoBV 1BV1 1BV1 18

Ζύμη για πίτσα

Αυτή την  κατασκευή  , πιστεύω , είναι απαραίτητο να την κατέχουμε όλοι μας διότι από 'κει και πέρα το να φτιάξουμε  πίτσα  είναι απλό: Μένει να φτιάξουμε λίγη σαλτσούλα και  να προσθέσουμε ό, τι μας αρέσει ή ό,τι υλικά διαθέτει το ψυγείο μας ή  ό,τι  τραβάει η όρεξή  μας  ή  ό,τι συνέλαβε η φαντασία μας και να τη φουρνίσουμε.
Άλλωστε ,  ιστορίες για την  Ιταλική πίτσα λένε ότι  την σκαρφίστηκαν οι  Ιταλοί το 17ο αιώνα  για να αξιοποιούν ό,τι περισσεύματα είχαν στο ψυγείο τους...

Ας ξεκινήσουμε το ζύμωμα.

zymi pitsas1

Υλικά:


500γρ. αλέυρι γ.ο.χ
350ml. νερό
 1 φακελάκι ξηρή μαγιά
1 κ. γλ. αλάτι
1/4 κ. γλ. ζάχαρη (για να ενεργοποιηθεί η μαγιά)
1 κ. γλ. αρωματικά της αρεσκείας μας (προτείνω θυμάρι , ρίγανη , γλυκάνισσο κ.ά.)
50ml λάδι

psomi kalampokaleyro8zymi pitsa2zymi pitsa3zymi pitsa4

Εκτέλεση:
 Σε ένα μεγάλο  μπωλ αναμιγνύουμε τα 450 γρ. αλεύρι με το αλάτι και τα αρωματικά . (Το υπόλοιπο το φυλάμε μήπως και δεν το πάρει όλο και σφίξει πολύ το ζυμάρι μας )
Σε μια λεκάνη ζυμώματος ρίχνουμε το χλιαρό νερό , τη μαγιά , το λάδι και τη ζάχαρη . Τα ανακατεύουμε να ενωθούν και να διαλυθεί τελείως η μαγιά   και περιμένουμε για 5 λεπτά. Τότε αρχίζουμε σιγά-σιγά να προσθέτουμε το μίγμα του αλευριού.  Θα δούμε ότι θα αρχίσει να στέκεται  και να πλάθεται ώσπου θα γίνει μια ελαστική , αφράτη μπάλα.  Ζυμώνουμε καλά για 5-10 λεπτά…... Αν χρειαστεί , προσθέτουμε και το υπόλοιπο αλεύρι που φυλάξαμε στην αρχή.
Πασπαλίζουμε ένα μπωλ με αλεύρι και τοποθετούμε μέσα το ζυμάρι μας.
Σκεπάζουμε με μια πετσέτα και αφήνουμε σε ζεστό μέρος μέχρι να φουσκώσει πολύ.
Τότε χωρίζουμε τη ζύμη μας σε τόσα μέρη όσες πίτσες θέλουμε να φτιάξουμε , ανάλογα με τις διαστάσεις των ταψιών που διαθέτουμε ή ανάλογα με το πόσο παχιές ή λεπτές τις προτιμάμε. Ενδεικτικά αναφέρω τρεις πίτσες 35εκ....
Ανοίγουμε σαν φύλλο το κάθε κομμάτι ζύμης (αν μας δυσκολεύει ,πασπαλίζουμε με λίγο αλεύρι) , λαδώνουμε το ταψάκι μας , το απλώνουμε μέσα , το γυρίζουμε  και στα τοιχώματά του  , βάζουμε σάλτσα και τα υλικά που θέλουμε και ψήνουμε σε προθερμασμένο , δυνατό φούρνο για 15-20 λεπτά. . . .

αν ψαχνετε για κατι συγκεκριμενο στο site γραψτε τη λεξη "κλειδι" και θα το βρειτε εδω...

βασικες συνταγες