tasteoflife.com.gr

logoBV 1BV1 1BV1 18

Πολλά διάσημα , αριστουργηματικά πιάτα  , με διεθνή φήμη οφείλουν την υπάρξή τους σε ένα λάθος . Δεν ξεχνάμε το καζαν ντιπί με τον καμένο πάτο της κατσαρόλας , δεν ξεχνάμε τη sacher torte με την έλειψη κρέμας πατισερί και την αντικατάστασή της από μαρμελάδα βερύκοκο κ.λ.π.

Παρόμοια είναι και η ιστορία της περίφημης γαλλικής tarte tatin που κάνει την εμφάνισή της “κατά λάθος” , το 19ο αι. όταν η Caroline Tatin ιδιοκτήτρια πανδοχείου , ξέχασε τα μήλα στο τηγάνι της με αποτέλεσμα να καραμελώσουν κι αυτή τα σκέπασε με μια pate brisee (βάση τάρτας) , τα έψησε κανονικά και δημιούργησε μια εξαίσια , ανάποδη τάρτα που έγραψε ιστορία…

tarttatin1

Υλικά:

Αυτό που κάποιες οικογένειες ετοιμάζουν ένα πλούσιο πρωινό και το απολαμβάνουν σιγοκουβεντιάζοντας , αργοπίνοντας το ρόφημά τους , το χυμό τους , απολαμβάνοντας το ζαμπόν και τα scrambled eggs  , το ψωμί με τη μαρμελάδα και τις κρέπες με τις φράουλες  πολύ το ζηλεύω…Μα πού συμβαίνει αυτό; Εκεί που οι άνθρωποι δεν ξεκινούν τη μέρα τους πανικόβλητοι και τρεχάτοι για να προλάβουν ένα σωρό υποχρεώσεις , εκεί που τα έχουν όλα τακτοποιημένα και υπό έλεγχο; Μάλλον σε κινηματογραφικές ταινίες ή σε κάποιον άλλο πλανήτη. Τώρα από όλο αυτό το σκηνικό που περιέγραψα πού νομίζετε ότι θα μείνω; Μα φυσικά στις κρέπες! Γιατί δεν είναι ακατόρθωτο να τις ετοιμάσουμε , να τις παραγεμίσουμε και να αφεθούμε για λίγο στη ζουμερή , θεϊκή…..απόλαυσή τους  κάποιο πρωινό , κάποιας Κυριακής , κάποιας γιορτής , κάποιας αγαπημένης οικογενειακής στιγμής…

Προτείνω δυο ειδών γλυκές κρέπες: Μια "μελαχρινή" και μια "λευκή"…Γιατί η απόλαυση είναι θέμα γούστου.

krepes glykies1

Υλικά:

Κι εκεί που δεν το φαντάζομαι , προκύπτει μια δελεαστική πρόταση για γλυκό που είναι ακριβώς στα μέτρα και ικανοποιεί τις γευστικές μου προτιμήσεις . Αυτό συμβαίνει γιατί το συγκεκριμένο γλύκισμα προσεγγίζει πολύ την πάστα φλόρα η οποία αποτελεί ένα από τα γλυκίσματα που λατρεύω και μη με ρωτάτε γιατί. Ίσως γιατί μου θυμίζει έντονα τα παιδικά μου χρόνια και τις κλασικές αξίες του κεράσματος της εποχής εκείνης , ίσως γιατί αγαπώ τα γλυκά που περιέχουν μαρμελάδα και μπισκότο. Κι αυτό το γλυκό περιέχει μια μπισκοτένια-βουτυρένια βάση , περιέχει μια γενναία στρώση μαρμελάδα και τελειώνει με μια τριφτή ζύμη πιο μπισκοτένια και πιο βουτυρένια από ποτέ…Φτιάξτε το οπωσδήποτε…

mpares marmelada1

Υλικά:

Πάντα λιγούρευα αυτή τη συνταγή με το μπαγιάτικο τσουρέκι που περισσεύει μετά τις γιορτές και αξιοποιείται με τον καλύτερο τρόπο καθώς μετατρέπεται σε μια ζουμερή και βουτυρένια πουτίγκα . Οι περιγραφές των σχετικών συνταγών μου κέντριζαν την προσοχή και ξεσήκωναν τη φαντασία μου. Έλεγα πως θα τη δοκιμάσω μα ποτέ δε μου περίσσευε τσουρέκι τόσο που σκέφτηκα να χρησιμοποιήσω ένα του εμπορίου . Μα ήρθε η ευκαιρία: Έφτιαξα τις προάλλες ένα panettone το οποίο έγινε ανάρπαστο και σχεδόν δεν πρόλαβα να το δοκιμάσω . Την επόμενη αναγκάστηκα να φτιάξω ένα ακόμα…Στη συνέχεια σχεδόν απαγόρευσα την επιδρομή στο μισό από αυτό το panettone το οποίο επιτέλους μετατράπηκε σε μια ζουμερή και απολαυστική πουτίγκα που μας ξετρέλανε. Την εμπλούτισα με ψητά μήλα και σταφίδες , την πασπάλισα με καστανή ζάχαρη και με άρωμα κανέλας και την καταευχαριστηθήκαμε!

poytigka1

Υλικά:

αν ψαχνετε για κατι συγκεκριμενο στο site γραψτε τη λεξη "κλειδι" και θα το βρειτε εδω...

κεικ