tasteoflife.com.gr

logoBV 1BV1 1BV1 18

Ο κουραμπιές είναι το απόλυτο γλυκό της γιορτής και της χαράς . Δε νομίζω ότι νοείται γιορτή , ή προσωπική χαρά ή επέτειος ή χρονιάρα μέρα χωρίς το λευκό χρώμα του κουραμπιέ και το άρωμα του βούτυρου… είναι βέβαια και το καβουρδισμένο αμύγδαλο που ολοκληρώνει την πανδαισία αυτού του υπέροχου "χονισμένου βουνού".. Από παιδί τη θυμάμαι με νοσταλγία αυτή τη μέρα , όταν η μητέρα άπλωνε τις λαδόκολλες πάνω στην τραπεζαρία για να φιλοξενηθεί το μαγικό αυτό μπισκοτένιο-βουτυρένιο γλυκό που το "άχνιζε" με μια κρισάρα...Φτιάχνουμε κουραμπιέδες  σήμερα λοιπόν , αρωματικούς , βουτυράτους , καλοψημένους με μπόλικη άχνη και το άρωμα του ανθόνερου να  μας θυμίζει διακριτικά πως η γιορτή κι η χαρά είναι εδώ!

kourampiedes1
Υλικά :

Όταν έρχεται η ώρα που θα φτιάξω τα μελομακάρονα για τις γιορτές των Χριστουγέννων έχω πάντα πολύ θετική διάθεση . Ξεκινάω με κέφι , απολαμβάνω να ετοιμάζω τα υλικά  ( μέλι , λάδι , καρύδι , πορτοκάλι ) , φουρνίζω και ξεφουρνίζω , μελώνω και μοσχοβολάει το σπίτι…. Αυτή η μέρα ΕΙΝΑΙ ΓΙΟΡΤΗ!!!
Θυμάμαι σα να μην πέρασε μια μέρα  τότε που , πιτσιρίκα , παρακολουθούσα τη γιαγιά μου να τα φτιάχνει μαζί με άλλες γειτόνισες και να τα ψήνουν όλες μαζί σε μεγάλες λαμαρίνες και να τα μελώνουν σε μια τεράστια αλουμινένια κατσαρόλα (αυτή με τα σιδερένια , καφέ χερούλια) και αργότερα τη μητέρα μου να ακολουθεί τα βήματά της κι εγώ να βοηθάω στο πλάσιμο….Όσα χρόνια κι αν περάσουν , όσο κι αν εξελιχθούμε….αυτές οι μοναδικές στιγμές μένουν ίδιες για να μας χαρίζουν κάτι από τη γέυση , το άρωμα και την ομορφιά μιας άλλης εποχής …

melomakarona41

Υλικά :

Τάρτα αμυγδάλου (παραδοσιακή Νορβηγική , χριστουγεννιάτικη συνταγή)
Είναι μαγικό αυτό που συμβαίνει με τη γιορτή των Χριστουγέννων! Δεν ξέρω αν είναι η συγκίνηση για τη γέννηση του Θεανθρώπου ή αν είναι η μεγάλη μας ανάγκη να ξεφύγουμε λιγάκι από τη ρουτίνα και από τα καθημερινά και να κοιτάξουμε γύρω μας με άλλα μάτια , να τραγουδήσουμε , να φωτίσουμε το σπίτι μας και την αυλή μας και την πόλη μας , να μαγειρέψουμε , να φτιάξουμε γλυκά , να μοσχοβολήσει το σπίτι μας , να σμίξουμε με συγγενείς και φίλους...Και να ,  που την ίδια ανάγκη έχουν κι άλλοι λαοί…χιλιόμετρα μακριά από τον τόπο μας και από την κουλτούρα μας . Σήμερα θα ταξιδέψουμε στη Νορβηγία και θα "κλέψουμε" την παραδοσιακή τους χριστουγενιάτικη αμυγδαλένια τάρτα ή μάλλον κατα κυριολεξια την ονομάζουν "πρώτο κέικ" και προφανώς είναι κάτι αντίστοιχο με τη δική μας βασιλόπιτα. Είναι κάπως διαφορετική στον ουρανίσκο , πέρα από τις δικές μας γνώριμες γεύσεις αλλά , πιστέψτε με , είναι ΘΕΪΚΗ!

norvigiki tarta1

Υλικά για τη ζύμη:

Σήμερα φτιάχνουμε το πιο απολαυστικό , σιροπιαστό , αφράτο και καρυδάτο γλυκό που υπάρχει! Είναι το γλυκό που σφραγίζει με τον πιο παραδοσιακό , κλασικό τρόπο όλες τις γιορτές , όλες τις χαρές και όλες τις επετείους και δε νομίζω ότι μπορεί κανείς να με διαψεύσει. Σε πoιο σπίτι πήγαμε , που υπήρχε γιορτή και δε μας σέρβιραν , ανάμεσα στ' άλλα και την παραδοσιακή καρυδόπιτα; Σήμερα , θα την πειράξουμε  λιγάκι , θα αφαιρέσουμε το άρωμα των μπαχαρικών αλλά θα επιμείνουμε στο κακάο και στο κονιάκ που δίνουν μια άλλη γεύση και σφραγίζουν το γλυκό αυτό με μια άλλη πινελιά…. Σερβιρισμένο με μια μπάλα παγωτό βανίλια αλλά και με μπόλικο σιρόπι σοκολάτας μετατρέπεται σε μια ξεχωριστή , γλυκιά απόλαυση....

karydato kakao1

αν ψαχνετε για κατι συγκεκριμενο στο site γραψτε τη λεξη "κλειδι" και θα το βρειτε εδω...

κεικ