tasteoflife.com.gr

logoBV 1BV1 1BV1 18

Η ημέρα της Φανουρόπιτας είναι η 27η Αυγούστου. Η παράδοση λέει πως η μητέρα του Αγίου Φανουρίου , ήταν πολύ σκληρή , άσπλαχνη και αμαρτωλή και οι νοικοκυρές καλούνται να φτιάξουν την πίτα αυτή με σκοπό να συγχωρεθεί η αμαρτωλή αυτή γυναίκα και παράλληλα να φανερωθούν χαμένα αντικείμενα ή ό,τι άλλο τέλος πάντων ζητά ο καθένας!

Όπως και να έχουν πάντως τα πράγματα , έγω ξέρω ότι η "Φανουρόπιτα" είναι ένα υπέροχο γλύκισμα , νηστίσιμο , που περιέχει μόνο φυτικά υλικά , άκρως αρωματικό και πολύ-πολύ ωφέλιμο. Τα υλικά που χρησιμοποιούμε είναι απλά , αγνά και υπέροχα , το άρωμά της αξεπέραστο και το αποτέλεσμα καταπληκτικό. Η φανουρόπιτα για μένα είναι ένα καταπληκτικό κέικ που δεν έχει εποχή ούτε περιορίζεται σε μια μόνο μέρα το χρόνο ενώ συνιστάται σε άτομα που κάνουν ειδική διατροφή και αποφεύγουν τα ζωικά λιπαρά και το αυγό!

Δείτε τη:

fanoyropita19

Υλικά :

Αυτό το γλυκό το προτιμώ και το αγαπώ για πολλούς λόγους : Ο πρώτος και βασικός  (συναισθηματικός) λόγος  είναι ότι πρόκειται για το πρώτο γλυκό που έμαθα να φτιάχνω πριν κάμποσα χρόνια και αισθανόμουν τόσο περήφανη για το αποτέλεσμα  αυτό! ΚΑι  άρεσε σε όλους τόσο πολύ ώστε η περηφάνεια μου μαζί με την αγάπη μου για γλυκιές δημιουργίες μπλέχτηκαν τόσο παραγωγικά , με πλάνεψαν και με οδήγησαν με μαεστρία στον υπέροχο και τόσο λατρεμένο κόσμο της ζαχαροπλαστικής...Πόσο πειράματα και πόσες εφευρέσεις , αλήθεια , ακολούθησαν από εκείνη την ημέρα!...Τόσες που έχω χάσει το μέτρημα... Ένας δευτερος λόγος είναι ότι περιέχει κρέμα ζαχαροπλαστικής αγνή κι αγαπημένη που με παραπέμπει σε άλλες εποχές και σε αγνά παραδοσιακά γλυκίσματα "της γιαγιάς". Επιπλέον  η κανέλα και το σιρόπι χαρίζουν αυτό το διακριτικό και μαγικό άρωμα "ανατολής" που  ασκεί , όπως και να το κάνουμε , μια γοητεία... Τέλος ένας ακόμα  λόγος για τον οποίο το ξεχωρίζω ,  είναι ότι το συγκεκριμένο γλυκό  μοιάζει με έναν  καμβά που το σερβίρει ο καθένας με ό,τι προτιμάει και μπορεί να του δώσει ένα σωρό μορφές , αρώματα , χρώματα και γεύσεις.

Δείτε το :

politiko1

Yλικά:

Αυτή την καταπληκτική συνταγή την βρήκα στο blog της πολύ αγαπητής και αξιόλογης φίλης Κατερίνας  Ντεληδήμου (http://culinaryflavors.gr) . Ομολογώ πως όταν την πρωτοδιάβασα με ''τσίπμησε'' λιγάκι η ζήλεια….μα να μην την έχω υποψιαστεί ποτέ μου αυτή την εκδοχή , να μην έχει πέσει στην αντίληψή μου ποτέ ως τώρα αυτό το θαύμα: Την επόμενη κιόλας μέρα αγόρασα τα υλικά και έφτιαξα ένα γλυκό...που προστέθηκε στα αγαπημένα μου . Ιδού  το αποτέλεσμα: (Έχω κάνει βέβαια κάποιες μικρές αλλαγές που έχουν να κάνουν με τις οικογενειακές μας προτιμήσεις αλλά και με τους…..ζαχαροπλαστικούς   μου πειραματισμούς)

kataifi stroundel2

Υλικά:

Όταν ήμουν κοπέλα , έβλεπα τις παλιές νοικοκυρές να φτιάχνουν μαρμελάδες και γλυκά του κουταλιού και τις θαύμαζα ... Εντάξει λοιπόν , ας είμαι ειλικρινής , τις ζήλευα!  Θεωρούσα μεγάλη τέχνη να ξέρεις πως και πόσο θα δέσεις το σιρόπι στο γλυκό ή ποια στιγμή θα αποσύρεις τη μαρμελάδα από τη φωτιά…Μέσα μου έλεγα: κάποια μέρα κι εσύ θα τα καταφέρεις!! Λοιπόν η πρώτη μαρμελάδα που επιχείρησα να φτιάξω και την κατάφερα μια χαρά ,  ήταν το βερύκοκο…Μα τόσο ευκολο ήταν! Κανά - δυο φορές βέβαια την παράβρασα και σκούρινε , αλλή μια φορά έριξα πολύ λεμόνι κι έγινε ξινή , αλλά αν  δεν την ''πάθεις'' πως θα μάθεις; Έμαθα λοιπόν και τη μαρμελάδα αυτή που τόσο αγαπάμε , τη φτιάχνω και την ξαναφτιάχνω κάθε φορά που είναι η εποχή της.

marmelada verykoko1

Υλικά:

αν ψαχνετε για κατι συγκεκριμενο στο site γραψτε τη λεξη "κλειδι" και θα το βρειτε εδω...

κεικ