tasteoflife.com.gr

logoBV 1BV1 1BV1 18

Τάρτα αμυγδάλου (παραδοσιακή Νορβηγική , χριστουγεννιάτικη συνταγή)
Είναι μαγικό αυτό που συμβαίνει με τη γιορτή των Χριστουγέννων! Δεν ξέρω αν είναι η συγκίνηση για τη γέννηση του Θεανθρώπου ή αν είναι η μεγάλη μας ανάγκη να ξεφύγουμε λιγάκι από τη ρουτίνα και από τα καθημερινά και να κοιτάξουμε γύρω μας με άλλα μάτια , να τραγουδήσουμε , να φωτίσουμε το σπίτι μας και την αυλή μας και την πόλη μας , να μαγειρέψουμε , να φτιάξουμε γλυκά , να μοσχοβολήσει το σπίτι μας , να σμίξουμε με συγγενείς και φίλους...Και να ,  που την ίδια ανάγκη έχουν κι άλλοι λαοί…χιλιόμετρα μακριά από τον τόπο μας και από την κουλτούρα μας . Σήμερα θα ταξιδέψουμε στη Νορβηγία και θα "κλέψουμε" την παραδοσιακή τους χριστουγενιάτικη αμυγδαλένια τάρτα ή μάλλον κατα κυριολεξια την ονομάζουν "πρώτο κέικ" και προφανώς είναι κάτι αντίστοιχο με τη δική μας βασιλόπιτα. Είναι κάπως διαφορετική στον ουρανίσκο , πέρα από τις δικές μας γνώριμες γεύσεις αλλά , πιστέψτε με , είναι ΘΕΪΚΗ!

norvigiki tarta1

Υλικά για τη ζύμη:

Σήμερα φτιάχνουμε το πιο απολαυστικό , σιροπιαστό , αφράτο και καρυδάτο γλυκό που υπάρχει! Είναι το γλυκό που σφραγίζει με τον πιο παραδοσιακό , κλασικό τρόπο όλες τις γιορτές , όλες τις χαρές και όλες τις επετείους και δε νομίζω ότι μπορεί κανείς να με διαψεύσει. Σε πoιο σπίτι πήγαμε , που υπήρχε γιορτή και δε μας σέρβιραν , ανάμεσα στ' άλλα και την παραδοσιακή καρυδόπιτα; Σήμερα , θα την πειράξουμε  λιγάκι , θα αφαιρέσουμε το άρωμα των μπαχαρικών αλλά θα επιμείνουμε στο κακάο και στο κονιάκ που δίνουν μια άλλη γεύση και σφραγίζουν το γλυκό αυτό με μια άλλη πινελιά…. Σερβιρισμένο με μια μπάλα παγωτό βανίλια αλλά και με μπόλικο σιρόπι σοκολάτας μετατρέπεται σε μια ξεχωριστή , γλυκιά απόλαυση....

karydato kakao1

Γλυκιά και υπέροχη , με κρέμα που λιώνει  απαλά στο στόμα και πασπαλισμένη με μια  γενναία δόση άχνης και κανέλας , αποτελεί ένα αγαπημένο γλύκισμα που δεν αφήνει κανέναν ασυγκίνητο! Την κρέμα την συναντάμε με πολλές παραλλαγές , άλλοτε με σιμιγδάλι , άλλοτε με κορν φλάουρ , άλλοτε με συνδυασμό περισσότερων υλικών και όλες οι έκδοχές έχουν τη χάρη τους . Εγώ σήμερα θα φτιάξω την πρώτη μπουγάτσα που έμαθα πριν χρόνια και φυσικά οι πειραματισμοί…έπονται.

mpougatsa11

Όσοι με γνωρίζουν προσωπικά , ξέρουν ότι η καταγωγή μου έιναι από την Αρκαδία…Τον τόπο αυτό εγώ τον έχω συνδυάσει με "λατρεμένους" , φιλόξενους και αγνούς ανθρώπους  αλλά και με τη μεγάλη  αγάπη για τη γη και τους καρπούς της. Η Αρκαδία παράγει πατάτες εξαιρετικής ποιότητας , καρύδια , κεράσια και βίσσυνα , αχλάδια , μήλα (τα περίφημα ντελίσιους) και φιρίκα….Αυτά τα τελευταία είναι τόσο απολαυστικά να τα γεύεσαι φρέσκα με την τραγανή και ζουμερή υφή τους αλλά  γίνονται και  υπέροχο γλυκό του κουταλιού. Η θεία μου  έφτιαχνε αυτό το γλυκάκι και δεν το έβαζα όταν ήμουν μικρή με όλες τις σοκολάτες και τις καραμέλες του κόσμου . Νόστιμο και μελωμένο με μπόλικο , ασπρισμένο αμύγδαλο , φυσικά έμαθα να το φτιάχνω από πολύ νωρίς……

firiki koytalioy1
Ελάτε να σας το δείξω :

αν ψαχνετε για κατι συγκεκριμενο στο site γραψτε τη λεξη "κλειδι" και θα το βρειτε εδω...

κεικ