- Details
- Hits: 18502
Τι θυμήθηκα τώρα…Η μητέρα μου έφτιαχνε την περίφημη τούρτα “μόκα” με συγκεκριμένα σαβαγιάρ , από συγκεκριμένο ζαχαροπλαστείο της πόλης μας (το “Λίντο” για τους συντοπίτες μου), πανομοιότυπα και συστηματικά. Εγώ τρελαινόμουν για αυτά τα μικρά , αέρινα και εύγευστα μπισκότα και τα εξαφάνιζα δύο-δύο…Τρελαινόμουν μάλιστα να τα ξεκολλώ από τη λαδόκολλα όπου ήταν ψημένα και να παρατηρώ το σημάδι που άφηναν τα σαβαγιάρ πάνω σ’ αυτή .Συχνά τα βουτούσα κρυφά σε κονιάκ και σε γάλα…Με είχε μαλώσει αρκετές φορές γιατί της έλειπαν από το “στήσιμο” της τούρτας , μέχρι που κατάλαβε πως πρέπει να παίρνει τουλάχιστον 100 γρ. επιπλέον…Για μένα λοιπόν η “βάση" αυτή έχει μεγάλη αξία και το σημερινό γλυκάκι το αποδεικνύει!
Υλικά:
- Details
- Hits: 3986
Μου αρέσουν οι λιτές , απλές και απέριττες γεύσεις. Μου αρέσουν οι απλοϊκοί συνδυασμοί υλικών και χρωμάτων που χωρίς πολλά “λόγια” απογειώνουν τις αισθήσεις. Γι’ αυτό αγαπώ αυτή την τούρτα. Ένα απλό παντεσπάνι κακάο , σιροπιασμένο με το παραδοσιακό σιρόπι αρωματισμένο με μπράντυ , όπως παλιά , και μια απλή μους λευκής σοκολάτας σε μια αφοπλισικά απλή και γοητευτική εναλλαγή που ετοιμάζεται με λίγο μόνο υλικά. Αυτή είναι η τούρτα που σκαρφίστηκα κάποια στιγμή , παίρνοντας αφορμή από την πρόταση της αγαπημένης φίλης , παλιάς συμμαθήτριας και ξαδέλφης , μια τούρτα που αφοπλίζει με την ομορφιά της , τη βελούδινη υφή της και την αέρινη γεύση της….
Υλικά :
- Details
- Hits: 4737
Όλοι γνωρίζουμε ή καλύτερα θυμόμαστε αυτή την κλασική τούρτα με το σιροπιστό παντεσπάνι κακάο και την πλούσια , βουτυρένια κακάο-κρεμα . Μαζι με τη σοκολατίνα , τη νουγκατίνα , τη μόκα και τον κορμό “αραπίνα” αποτελούσαν το σημεία αναφοράς σε κάθε ζαχαροπλαστείο. Έχω την τύχη και τη χαρά να έχω πεθερά με ταλέντο στη ζαχαροπλαστική και με σπάνιο αρχείο παλιών συνταγών. Σε κάθε γιορτή , γενέθλια ή χαρμόσυνη μέρα μια πληθωρική πιατέλα με την τούρτα σεράνο ήταν δεδομένη από τα χεάκια της…Τόσο πολύ που δεν είχα ποτέ μπει στον κόπο να τη φτιάξω μόνη μου γιατί πολύ απλά δε μας έλειψε ποτέ. Φέτος όμως είπα να κάνω την αρχή. Αντέγραψα τη συνταγή (μαζί με κάμποσες ακόμα) και έκανα το πείραμα….Το αποτέλεσμα; Απλά μοναδικό….
Υλικά:
- Details
- Hits: 26518
Η μητέρα μου στην κουζίνα της έφτιαχνε πολύ ωραία πράγματα και έδινε μάλιστα πολύ μεγάλη σημασία στην εμφάνιση. Τα τυροπιτάκια της , τα ντολμαδάκια της , τα κουλούρια και οι κουραμπιέδες της ήταν μικρά , καλοσχηματισμένα , τόσο κομψά , συμμετρικά και τέλεια που τα λέγαμε “κεντήματα”. Τούρτες δεν έφτιαχνε πολλές αλλά η περίφημη μόκα δεν έλειπε από κάθε τραπέζι γιορτής. Την έφτιαχνε βέβαια με σαβαγιάρ , την έχτιζε τόσο περίτεχνα και τόσο πανομοιότυπα κάθε φορά στη διάφανη , πράσινη πιατέλα της γιαγιάς ενώ εκείνο που με τρέλαινε ήταν το άφθονο καβουρδισμένο αμύγδαλο…Σήμερα θα μοιραστώ μαζί σας τη δική μου τούρτα μόκα αναβιώνοντας τις μνήμες των παιδικών μου χρόνων!
Υλικά: