tasteoflife.com.gr

logoBV 1BV1 1BV1 18

Θα μπορούσα να γράψω πολλά γι’ αυτό το παραδοσιακό γλύκισμα που με παραπέμπει αμέσως σε πολύ όμορφες στιγμές των παιδικών μου χρόνων όταν  με τα παιδικά μου μάτια θαύμαζα τη σκαλιστή κρυστάλλινη φοντανιέρα με το χλιδάτο “πόδι” και μέσα φιγουράριζαν αρχοντικά και απέριττα τα περίφημα αμυγδαλωτα. Η λιτή , αέρινη και παράλληλα πληθωρική τους γεύση με γοήτευε πάντα και δεν τα βαριόμουν ποτέ. Λάτρευα αυτό το τραγανό , φίνο περίβλημά τους και το γλασάτο εσωτερικό τους που ερέθιζε διακριτικά τον ουρανίσκο. Η ονομασία “εργολάβοι” καθιερώθηκε κάπου στη δεκαετία του ’60 και προέρχεται κατά πάσα πιθανότητα από το γεγονός ότι αποτελούσε το βασικό κέρασμα τη στιγμή που “υπογράφονταν” τα συμβόλαια για μια καινούρια οικοδομή ανάμεσα στον εργολάβο και στον οικοπεδούχο.

Το κλασικό αυτό γλύκισμα το “πείραξα” λιγάκι , δεν το πασπάλισα κλασικά με ψιλοκομμένα αμύγδαλα , ούτε έβαλα ένα ολόκληρο αμύγδαλο στο κέντρο του αλλά το “κύλησα” μέσα στην άχνη ώστε να πάρει αυτή την όμορφη ανάγλυφη μορφή με τα υπέροχα ραγίσματα και φυσικά του έδωσα την ονομασία κρακελέ , όπως ακριβώς ονομάζεται η τεχνοτροπία βαφής επιφανειών με το ίδιο αποτέλεσμα , έτσι ώστε να συνδέομε και τα ζητήματα , αφού… “περί οικοδομής” και εργολαβίας ο λόγος…

amygdalota krakele1

Υλικά (για περίπου 20 κομμάτια)

Tώρα σοβαρά , πείτε μου : Υπάρχει κάποιος που δεν προτιμά το dulce de leche ; Που δεν πέφτει “μαχόμενος” όταν αντιληφθεί ότι το γλύκισμα που έχει μπροστά του περιέχει αυτό το μαγικό , παχύρρευστο καραμελωμένο , ζαχαρούχο γάλα; Εγώ πάντως δυσκολεύομαι να αντισταθώ γιατί το dulce de leche αποτελεί μια από τις μεγάλες μου αγάπες. Όπως ήταν φυσικό τα μπισκότα αυτά μπήκαν στο πρόγραμμα αμέσως μόλις τα ανακάλυψα. Έγιναν λίγο μεγάλα , για να χωρέσουν μια γενναία κουταλιά από τη “μαγική” γέμιση κι αυτό τα έκανε ακόμα πιο πληθωρικά και πιο δελεαστικά. Οι νιφάδες σοκολάτας και η καστανή ζάχαρη απλά βοήθησαν λίγο ακόμα για το τελικό αποτέλεσμα.

biskota dulce de leche1

Υλικά:

Είναι γεγονός ότι τον τελευταίο καιρό με έχει πίασει μια μανία να φτιάχνω συνταγές με όνομα και χώρα προέλευσης. Σα να θέλω να προσεγγίσω την κουλτούρα και τις ιδιαίτερες συνήθειες και παραδόσεις του κάθε τόπου . Σα να θέλω να κάνω με αφετηρία την κουζίνα μου ένα ταξίδι στις γειτονιές του κόσμου. Να γευτώ τα εδέσματά τους , να δοκιμάσω τα γλυκίσματά τους και να γνωρίσω τις προτιμήσεις τους . Σήμερα λοιπόν επέλεξα να “πεταχτώ” μέχρι τη Βιέννη απ’ όπου και κατάγονται αυτά τα υπέροχα , εντυπωσιακά και νόστιμα μπισκότα , που είναι ταυτόσημα με τη γιορτή των Χριστουγέννων , την πανέμορφη αυτή Ευρωπαϊκή πρωτεύουσα που μετρά ιστορία χρόνων στη ζαχαροπλαστική…Κάνει κι ένα κρύο απόψε…Πόσο πιο τέλεια θα μπορούσα να συνοδέψω τη ζεστή σοκολάτα μου….

Linzer1

Υλικά:

Δεν είμαι σίγουρη ότι ο τίτλος γεμιστά είναι ο πλέον κατάλληλος μιας και όταν αναφερόμαστε σε γεμιστά μπισκότα , συνήθως το μυαλό πηγαίνει σε μπισκότα “σάντουιτς” με μια στρώση μαρμελάδας ή πραλίνας ή κρέμας βανίλιας στο κέντρο. Τα συγκεκριμένα μπισκότα κατά κυριολεξία είναι τα “μπισκότα με το αποτύπωμα του αντίχειρα” , εξού και η μετάφραση της λέξης “thumbprint”  και με μια πιο απλή περιγραφή θα τα έλεγα υπέροχα , τραγανά , βουτυρένια μπισκότα με μια λακουβίτσα στο κέντρο γεμάτη πλούσια γεύση μαρμελάδας ή πραλίνας. Την πανδαισία συπληρώνει μια λεπτή κλωστή γλάσου που κάνει τα μικρά , χαριτωμένα μπισκότα ακόμα πιο όμορφα…Συνηθίζεται να φτιάχνονται στις γιορτές των Χριστουγέννων μα δε βρίσκω το λόγο γιατί να μην τα φτιάχνουμε πιο συχνά αφού είναι απολαυστικά , πανέμορφα και διασκεδαστικά στην παρασκευή τους. Δοκιμάστε τα μαζί με μια κούπα τσάι , θα με θυμηθείτε…

thumbprint1

Υλικά:

αν ψαχνετε για κατι συγκεκριμενο στο site γραψτε τη λεξη "κλειδι" και θα το βρειτε εδω...

κεϊκ