tasteoflife.com.gr

logoBV 1BV1 1BV1 18

Τα συνάντησα πριν πολύ καιρό  κάπου στην αναζήτησή μου στο διαδίκτυο και μου άρεσαν πολύ…Είπα ότι θα τα φτιάξω μα το αμέλησα…Τα ξανασυνάντησα πάλι και πάλι σε τέσσερα διαφορετικά σημεία και διασταυρύωνοντας τις συνταγές αντιλήφθηκα ότι πρόκειται για εξαιρετική πρόταση. Αυτή τη φορά δεν το αμέλησα , προχώρησα στην εκτέλεση της συνταγής και δεν έπεσα έξω. Έγιναν εξαιρετικά , σαν κρουασάν , εντυπωσιακά , εκρηκτικά!

Ψάχνοντας πληροφορήθηκα ότι πρόκειται για Εβραϊκή παραδοσιακή συνταγή που συνηθίζεται στην αντίστοιχη γιορτή των Φώτων κι είναι πολύ διαδεδομένη. Η τεχνική τους βασίζεται στα κρύα υλικά ώστε να πετύχουμε τα επίπεδα στη ζύμη που δίνουν την αίσθηση της σφολιάτας. Η γέμιση ποικίλει και απογειώνει το αποτέλεσμα…

rugelach40

Υλικά για τη ζύμη:

Θα μπορούσα να γράψω πολλά γι’ αυτό το παραδοσιακό γλύκισμα που με παραπέμπει αμέσως σε πολύ όμορφες στιγμές των παιδικών μου χρόνων όταν  με τα παιδικά μου μάτια θαύμαζα τη σκαλιστή κρυστάλλινη φοντανιέρα με το χλιδάτο “πόδι” και μέσα φιγουράριζαν αρχοντικά και απέριττα τα περίφημα αμυγδαλωτα. Η λιτή , αέρινη και παράλληλα πληθωρική τους γεύση με γοήτευε πάντα και δεν τα βαριόμουν ποτέ. Λάτρευα αυτό το τραγανό , φίνο περίβλημά τους και το γλασάτο εσωτερικό τους που ερέθιζε διακριτικά τον ουρανίσκο. Η ονομασία “εργολάβοι” καθιερώθηκε κάπου στη δεκαετία του ’60 και προέρχεται κατά πάσα πιθανότητα από το γεγονός ότι αποτελούσε το βασικό κέρασμα τη στιγμή που “υπογράφονταν” τα συμβόλαια για μια καινούρια οικοδομή ανάμεσα στον εργολάβο και στον οικοπεδούχο.

Το κλασικό αυτό γλύκισμα το “πείραξα” λιγάκι , δεν το πασπάλισα κλασικά με ψιλοκομμένα αμύγδαλα , ούτε έβαλα ένα ολόκληρο αμύγδαλο στο κέντρο του αλλά το “κύλησα” μέσα στην άχνη ώστε να πάρει αυτή την όμορφη ανάγλυφη μορφή με τα υπέροχα ραγίσματα και φυσικά του έδωσα την ονομασία κρακελέ , όπως ακριβώς ονομάζεται η τεχνοτροπία βαφής επιφανειών με το ίδιο αποτέλεσμα , έτσι ώστε να συνδέομε και τα ζητήματα , αφού… “περί οικοδομής” και εργολαβίας ο λόγος…

amygdalota krakele1

Υλικά (για περίπου 20 κομμάτια)

Tώρα σοβαρά , πείτε μου : Υπάρχει κάποιος που δεν προτιμά το dulce de leche ; Που δεν πέφτει “μαχόμενος” όταν αντιληφθεί ότι το γλύκισμα που έχει μπροστά του περιέχει αυτό το μαγικό , παχύρρευστο καραμελωμένο , ζαχαρούχο γάλα; Εγώ πάντως δυσκολεύομαι να αντισταθώ γιατί το dulce de leche αποτελεί μια από τις μεγάλες μου αγάπες. Όπως ήταν φυσικό τα μπισκότα αυτά μπήκαν στο πρόγραμμα αμέσως μόλις τα ανακάλυψα. Έγιναν λίγο μεγάλα , για να χωρέσουν μια γενναία κουταλιά από τη “μαγική” γέμιση κι αυτό τα έκανε ακόμα πιο πληθωρικά και πιο δελεαστικά. Οι νιφάδες σοκολάτας και η καστανή ζάχαρη απλά βοήθησαν λίγο ακόμα για το τελικό αποτέλεσμα.

biskota dulce de leche1

Υλικά:

Είναι γεγονός ότι τον τελευταίο καιρό με έχει πίασει μια μανία να φτιάχνω συνταγές με όνομα και χώρα προέλευσης. Σα να θέλω να προσεγγίσω την κουλτούρα και τις ιδιαίτερες συνήθειες και παραδόσεις του κάθε τόπου . Σα να θέλω να κάνω με αφετηρία την κουζίνα μου ένα ταξίδι στις γειτονιές του κόσμου. Να γευτώ τα εδέσματά τους , να δοκιμάσω τα γλυκίσματά τους και να γνωρίσω τις προτιμήσεις τους . Σήμερα λοιπόν επέλεξα να “πεταχτώ” μέχρι τη Βιέννη απ’ όπου και κατάγονται αυτά τα υπέροχα , εντυπωσιακά και νόστιμα μπισκότα , που είναι ταυτόσημα με τη γιορτή των Χριστουγέννων , την πανέμορφη αυτή Ευρωπαϊκή πρωτεύουσα που μετρά ιστορία χρόνων στη ζαχαροπλαστική…Κάνει κι ένα κρύο απόψε…Πόσο πιο τέλεια θα μπορούσα να συνοδέψω τη ζεστή σοκολάτα μου….

Linzer1

Υλικά:

αν ψαχνετε για κατι συγκεκριμενο στο site γραψτε τη λεξη "κλειδι" και θα το βρειτε εδω...

κεϊκ