Μαρμελάδα φράουλα
- Hits: 5405
Η φράουλα για μένα είναι ένα μικρό θαύμα και το αποδεικνύει με το ρουμπινένιο χρώμα της , με το υπέροχο άρωμά της και με την τεράστια διατροφική της αξία! Όσο υπάρχουν φράουλες και είναι η εποχή τους προσπαθώ να τις εκμεταλλεύομαι και να τις τιμώ δεόντως και δεν είναι πολύς ο καιρός , καθώς παράγεται για ένα μικρό χρονικό διάστημα μέσα στην Άνοιξη. Φτιάχνω λοιπόν τούρτες και άλλα γλυκά ψυγείου , σως φράουλας , κεκάκια με φράουλες , τάρτα με κρέμα φράουλας , τσηζ κέικ...Τέλος φτιάχνω και μαρμελάδα για να την απολαμβάνουμε για όσο περισσότερο καιρό γίνεται με το τσουρεκάκι μας , με το παξιμάδι μας , με το γιαούρτι ή το παγωτό βανίλια και καμιά φορά σκέτη κρυφά-κρυφά με το κουταλάκι!
Yλικά:
500 γρ. φράουλες (καθαρό βάρος)
450 γρ.ζάχαρη
1 βανίλια
Χυμό από μισό λεμόνι
Εκτέλεση:
Πλένουμε τις φράουλες πολύ σχολαστικά και κόβουμε τα κοτσανάκια τους. Κόβουμε τις μικρότερες στα δύο και τις μεγαλύτερες στα τρία ή στα τέσσερα και τις βάζουμε στην κατσαρόλα μαζί με τη ζάχαρη . Ανακατεύουμε και περιμένουμε μισή ώρα. Βάζουμε την κατσαρόλα στη φωτιά , στην αρχή δυνατά. Τα πρώτα πέντε λεπτά στεκόμαστε πάνω απ' την κατσαρόλα , ανακατεύουμε και ξαφρίζουμε διαρκώς. Μετά χαμηλώνουμε στη μέτρια θερμοκρασία και αφήνουμε τη μαρμελάδα να βράσει για περίπου 20-25 λεπτά . Όταν αρχίσει να δένει ρίχνουμε το χυμό λεμονιού και τη βανίλια. Αποσύρουμε από την εστία και σκεπάζουμε με πετσέτα. Αν την επόμενη μέρα δούμε ότι χρειάζεται κι άλλο δέσιμο , βράζουμε για λίγα λεπτά ακόμα.
Όταν κρυώσει την τοποθετούμε σε καθαρό , γυάλινο βάζο. Προσέχουμε γιατί όταν είναι ζεστή ακόμα μας δίνει την εντύπωση ότι δεν είναι σωστά δεμένη , όμως όταν παγώσει στέκεται καλύτερα!
Και μια ιδέα για γλυκιές μπουκιές της στιγμής: Παίρνουμε λίγα μπισκοτάκια petit beurre , απλώνουμε πάνω στο καθένα λίγο τυρί κρέμα , μια κουταλιά μαρμελάδα και απολαμβάνουμε!
Καλή επιτυχία.