Μαρμελάδα μήλο-πορτοκάλι με αρώματα….
- Hits: 18750
Εμείς στην οικογένειά μας τις μαρμελάδες τις τρώμε αρκετά, όχι απαραίτητα με τον κλασικό τρόπο (ψωμί με βούτυρο και μαρμελάδα) αλλά και σε γλυκά ή με μπισκότα ή στο γιαούτι ή σε άλλες κρέμες πιάτου και ακόμα , στην ώρα της υπογλυκαιμίας σκέτες με το κουταλάκι. Αρχικά έφτιαχνα τις πιο εύκολες και απλές συνταγές όπως βερύκοκο και ροδάκινο αλλά στη συνέχεια ήρθαν και οι πειραματισμοί και τα επιπρόσθετα αρώματα και αυτές τις μέρες κατέληξα σε μια μαρμελάδα πραγματική απόλαυση όπου το άρωμα του πορτοκαλιού την πηγαίνει σε άλλο επίπεδο….δείτε την:
1 λεπτόφλουδο , βιολογικό , ακέρωτο πορτοκάλι
Μήλα τόσα ώστε να συμπληρωθούν μαζί με το πορτοκάλι 700 γρ. καθαρισμένων φρούτων
250 γρ. ζάχαρη λευκή
250 γρ. ζάχαρη καστανή
1 αστεροειδή γλυκάνισο
1 μικρό ξυλάκι κανέλας
1 βανίλια
Χυμό από μισό λεμόνι (μικρό)
Μισό λεμόνι για να μη μαυρίσουν τα μήλα
Εκτέλεση :
Πλένω καλά το πορτοκάλι και τα μήλα έτσι όπως είνα ολόκληρα με τη φλούδα τους . Αφαιρώ τις άκρες του πορτοκαλιού και το κόβω σε οχτώ κομμάτια καθαρίζοντας κουκούτσια , ίνες και νεύρα. Καθαρίζω και τα μήλα από κοτσάνια , κουκούτσια και φλούδες (αφήνω και αρκετές φλούδες εδώ κι εκεί γιατί είναι πολύ ωφέλιμες) και τα κόβω και αυτά σε κομμάτια. Περνάω την επιφάνειά τους με το λεμόνι για να μη μαυρίσουν . Σ' αυτό το σημείο ζυγίζω τα φρούτα μου και πρέπει να είναι 700 γρ. όλα μαζί. Τα βάζω σε μέτρια κατσαρόλα και προσθέτω τις δυο ζάχαρες , τη βανίλια και τα μπαχαρικά . Βράζω ανακατεύοντας αρκετά συχνά σε δυνατή προς μέτρια φωτιά για 25-30 λεπτά περίπου μέχρι να δέσει η μαρμελάδα . Ο χρόνος βρασμού εξαρτάται κι από την ποικιλία των φρούτων καθώς άλλα έχουν περισσότερα υγρά κι άλλα λιγότερα. Στις τελευταίες βράσεις ρίχνω και το χυμό λεμονιού. Περιμένω να κρυώσει λίγο και αφαιρώ τον αστεροειδή γλυκάνισο και την κανέλα Με το μπλέντερ χειρός έτσι όπως είναι μέσα στην κατσαρόλα πολτοποιώ τα φρούτα κατά την προτίμησή μου… Προσωπικά δεν την πολτοποιώ τελείως , προτιμώ να την αφήνω λίγο πιο "ζωντανή" και να βρίσκω κομματάκια εδώ κι εκεί !
Καλή επιτυχία!