Γλυκό "πολίτικο" με κρέμα και κανέλα!
- Hits: 25034
Αυτό το γλυκό το προτιμώ και το αγαπώ για πολλούς λόγους : Ο πρώτος και βασικός (συναισθηματικός) λόγος είναι ότι πρόκειται για το πρώτο γλυκό που έμαθα να φτιάχνω πριν κάμποσα χρόνια και αισθανόμουν τόσο περήφανη για το αποτέλεσμα αυτό! ΚΑι άρεσε σε όλους τόσο πολύ ώστε η περηφάνεια μου μαζί με την αγάπη μου για γλυκιές δημιουργίες μπλέχτηκαν τόσο παραγωγικά , με πλάνεψαν και με οδήγησαν με μαεστρία στον υπέροχο και τόσο λατρεμένο κόσμο της ζαχαροπλαστικής...Πόσο πειράματα και πόσες εφευρέσεις , αλήθεια , ακολούθησαν από εκείνη την ημέρα!...Τόσες που έχω χάσει το μέτρημα... Ένας δευτερος λόγος είναι ότι περιέχει κρέμα ζαχαροπλαστικής αγνή κι αγαπημένη που με παραπέμπει σε άλλες εποχές και σε αγνά παραδοσιακά γλυκίσματα "της γιαγιάς". Επιπλέον η κανέλα και το σιρόπι χαρίζουν αυτό το διακριτικό και μαγικό άρωμα "ανατολής" που ασκεί , όπως και να το κάνουμε , μια γοητεία... Τέλος ένας ακόμα λόγος για τον οποίο το ξεχωρίζω , είναι ότι το συγκεκριμένο γλυκό μοιάζει με έναν καμβά που το σερβίρει ο καθένας με ό,τι προτιμάει και μπορεί να του δώσει ένα σωρό μορφές , αρώματα , χρώματα και γεύσεις.
Δείτε το :
Yλικά:
Για το παντεσπάνι:
4 μεγάλα αυγά
220 γρ. κοκ. φαρίνα
1 κ.γλ. μπέικιν
220 γρ. ζάχαρη
χυμό ενός λεμονιού
2 βανίλιες
Για το σιρόπι:
300 ml. νερό
200 γρ. ζάχαρη
1 κ. γλ. κανέλα
Λίγες σταγόνες χυμό λεμονιού
Για την κρέμα:
1 λίτρο γάλα
80 γρ. ζάχαρη
90 γρ. κορν φλάουρ
1 βανίλια
Εκτέλεση:
Ετοιμάζουμε πρώτα το παντεσπάνι. Χτυπάμε στο μίξερ χειρός τα αυγά με τη ζάχαρη , σε δυνατή ταχύτητα μέχρι να αφρατέψουν καλά! Στη συνέχεια χαμηλώνουμε την ταχύτητα και προσθέτουμε το χυμό λεμονιού. Εδώ σταματάμε το μίξερ , προσθέτουμε και τα υπόλοιπα υλικά και αναμιγνύουμε απαλά με σπάτουλα. Αδειάζουμε το μίγμα σε λαδωμένο ταψάκι 35x25 και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο , στους 180ο για 25-30 λεπτά. . (κάνουμε το τέστ της οδοντογλυφίδας για να είμαστε σίγουροι ότι έχει ψηθεί καλά.)
Στη συνέχεια βράζουμε τα υλικά για το σιροπι για 2-3 λεπτά. Περιμένουμε να κρυώσει για ένα τεταρτάκι και με τη βοήθεια πινέλου σιροπιάζουμε το πεντεσπάνι μας!
Τέλος ετοιμάζουμε την κρέμα. Βάζουμε το γάλα και τη ζάχαρη στην κατσαρόλα και ανάβουμε τη φωτιά. Φυλάμε μόνο μια κούπα απ' το γάλα και εκεί διαλύουμε το κορν φλάουρ. Όταν κοντεύει να βράσει το γάλα με τη ζάχαρη , προσθέτουμε και το διαλυμένο κορν φλάουρ και ανακατεύουμε ζωηρά , μέχρι να πήξει. Αποσύρουμε αμέσως από τη φωτιά. Περιμένουμε δυο-τρία λεπτά να σταθεί και αδειάζουμε την κρέμα μας πάνω στο σιροπιασμένο πεντεσπάνι. Όταν το γλυκό μας κρυώσει το βάζουμε στο ψυγείο.
Από 'δω και πέρα…..σερβίρουμε το κάθε κομμάτι από το γλυκό μας όπως εμείς θέλουμε και κοιτάξε πόσες προτάσεις έχουμε:
-Πασπαλισμένο απλώς με κανέλα
-Γαρνιρισμένο με σαντιγύ και κερασάκια μαρασκίνο
-Περιλουσμένο με γλυκό του κουταλιού βίσσυνο
-Με τριμμένους ξηρούς καρπούς και σιρόπι σοκολάτας
-Με σιρόπι καραμέλας
-Με μια μπάλα παγωτό κλπ…….
ΚΑλή επιτυχία και καλή απόλαυση!