- Details
- Hits: 31170
Αυτό το ορεκτικό έχει να κάνει με τις παιδικές μου αναμνήσεις…και όχι με απλά καθημερινά πράγματα , γιατί όπως και να το κάνουμε τα χρόνια εκείνα τα παιδικά , είχαν μια μαγεία , όλα έπαιρναν άλλη διάσταση στα αθώα μας μάτια και όλα φάνταζαν μεγάλα και σπουδαία . Όταν η μητέρα λοιπόν είχε τραπέζι , το πιο σπουδαίο ορεκτικό , το επίσημο , το ανυπέρβλητο που στόλιζε το μπουφέ ήταν η γαριδοσαλάτα . Τη διακοσμούσε μάλιστα με κλωνάρια μαϊντανού σα λουλούδι και τότε ήταν που η μητέρα φάνταζε στα μάτια μου ακόμα πιο σπουδαία , ακόμα πιο άξια και τρανή . Την ίδια γαριδοσαλάτα φτιάχνω κι εγώ σε κάθε ευκαιρία μιας και η γεύση της με ξετρελαίνει και την απολαμβάνω με το παραπάνω κάθε φορά όπως τότε…
- Details
- Hits: 13498
Η φοκάτσια είναι ένα είδος ψωμιού με ιταλική προέλευση , απλό , αφράτο και μυρωδάτο! Πρόκειται για ένα επίπεδο , στρογγυλωπό ψωμί ζυμωμένο με λάδι και αρωματισμένο με μυρωδικά και βότανα . Τρώγεται σκέτο και είναι υπέροχο , αλλά μπορεί να αποτελέσει ένα εξαιρετικό κολατσιό με τυριά και αλλαντικά της προτίμησής μας ή να αποτελέσει τη βάση για ένα πικάντικο ντιπ ή για μια ταραμοσαλάτα ή πάστα ελιάς ή άλλο πατέ. Μπορούμε να το ζυμώσουμε σκέτο αλλά μπορούμε να του προσθέσουμε ντοματίνια , ελιές , λαχανικά και μυρωδικά…Ετοιμάζεται πανεύκολα , ευχάριστα και πολύ γρήγορα ενώ καταναλώνεται ακόμα πιο γρήγορα και ευχάριστα και προκαλεί…εθισμό!
Υλικά :
- Details
- Hits: 10736
Το ντολμαδάκι ή σαρμαδάκι είναι ένα φαγητό που σε ελεύθερη απόδοση σημαίνει " λαχανικό γεμιστό" . Είναι γνωστό σε όλους μας ότι έχει Οθωμανικές ρίζες όπως αποδεικνύει άλλωστε και το όνομά του : Προέρχεται από το ρήμα doldurmak που σημαίνει γεμίζω . Τα ντολμαδάκια στην Ελλάδα είναι φημισμένα και από περιοχή σε περιοχή αλλάζει ο τρόπος παρασκευής τους . Θα τα συνατήσουμε με περιτύλιγμα διαφορετικών λαχανικών (μαρούλι , λάχανο, σέκουλο κ.λ.π.) αλλά και με διαφορετική γέμιση (κιμά , σαρδέλα ή ψιλοκομμένο βακαλάο κ.λ.π.). Τα πιο διάσημα ωστόσο είναι αυτά που περιβάλλονται από τα μυρωδάτα αμπελόφυλλα ενώ τα γεμίζουμε με σκέτο ρύζι , τα λεγόμενα ορφανά ή γιαλαντζί (=χωρίς κρέας).
Αυτά θα φτιάξουμε σήμερα και θα τα απολαύσουμε σε περιόδους νηστείας αλλά και σαν καταπληκτικό μεζεδάκι για ούζο ή κρασάκι!
Υλικά :
- Details
- Hits: 5518
Αυτό το έξοχο έδεσμα έχει τη δική του ιστορία…θα περίμενε κανείς να ακούσει κάτι από ιστορίες του παρελθόντος , κάτι από ξεφυλλίσματα παλιών περιοδικών και βιβλίων μαγειρικής ή κάτι από παραδόσεις και έθιμα. Όμως το ντιπ αυτό έχει μια σύγχρονη ιστορία και έχει να κάνει με τα νέα δεδομένα των σχέσεων και της επικοινωνίας των ανθρώπων του σήμερα. Εεεε...λοιπόν μια εξαιρετική γυναίκα που δεν γνωρίζω προσωπικά αλλά εκτιμώ με το δικό μου τρόπο και το δικό μου μέτρο , συμμετέχοντας σε ένα διαγωνισμό βραβεύτηκε γι’ αυτό το ντιπ…Μια δεύτερη γυναίκα που εξίσου αγαπώ και εκτιμώ με το δικό μου τρόπο χωρίς να έχω ποτέ γνωρίσει , γιατί η διαίσθησή μου με κάνει να την ξεχωρίζω…μου σύστησε τη συνταγή αυτή: Με χαρά κι εγώ μοιράζομαι τη συνταγή μαζί σας , τη συνταγή της Μαίρης Σταματοπούλου από τη "σελίδα" της Ελευθερίας Μπούτζα…
Υλικά :