tasteoflife.com.gr

logoBV 1BV1 1BV1 18

Το κους κους είναι παραδοσιακό φαγητό που συναντάμε στις χώρες της βόριας Αφρικής…Εγώ προσωπικά το γνώρισα πριν χρόνια σε ταξίδι μου στην Τυνησία . Όποιο μέρος κι αν επισκεφτήκαμε , όπου κι αν σταθήκαμε , αποτελούσε το μόνιμο συνοδευτικό σε κάθε πιάτο  και για μένα ήταν μια ευχάριστη έκπληξη! Έμαθα ότι πρόκειται για επεξεγρασμένο σιμιγδάλι και μάλιστα αποτελεί πολύ υγιεινή και δυναμωτική τροφή! Εννοείται πως το καθιέρωσα στην κουζίνα μου καθώς είναι ταχύτατο στην παρασκευή του , έχει πολλές δυνατότητες μαγειρέματος και το θεωρώ αξεπέραστο συνοδευτικό (ίσως το πιο κορυφαίο) για ψητό σολομό αλλά και μια από τις καλύτερες τροφές σε περιόδους νηστείας ή ειδικής διατροφής. Η συνταγή που φτιάχνουμε σήμερα είναι εξόχως αρωματική :

koys koys1
Υλικά :

Αυτό το ορεκτικό έχει να κάνει με τις παιδικές μου αναμνήσεις…και όχι με απλά καθημερινά πράγματα , γιατί όπως και να το κάνουμε τα χρόνια εκείνα  τα παιδικά , είχαν μια μαγεία , όλα έπαιρναν άλλη διάσταση στα αθώα μας μάτια και όλα φάνταζαν μεγάλα και σπουδαία . Όταν η μητέρα λοιπόν είχε τραπέζι ,  το πιο σπουδαίο ορεκτικό ,  το επίσημο , το ανυπέρβλητο που στόλιζε το μπουφέ ήταν η γαριδοσαλάτα . Τη διακοσμούσε μάλιστα με κλωνάρια μαϊντανού σα λουλούδι και τότε ήταν που η μητέρα φάνταζε στα μάτια μου ακόμα πιο σπουδαία , ακόμα πιο άξια και τρανή . Την ίδια γαριδοσαλάτα φτιάχνω κι εγώ σε κάθε ευκαιρία μιας και η γεύση της με ξετρελαίνει και την απολαμβάνω με το παραπάνω κάθε φορά όπως τότε…

garidosalata1
Υλικά :

Η φοκάτσια είναι ένα είδος ψωμιού με ιταλική προέλευση , απλό , αφράτο και μυρωδάτο! Πρόκειται για ένα επίπεδο , στρογγυλωπό ψωμί ζυμωμένο με λάδι και αρωματισμένο με μυρωδικά και βότανα . Τρώγεται σκέτο και είναι υπέροχο , αλλά μπορεί να αποτελέσει ένα εξαιρετικό κολατσιό με τυριά και αλλαντικά της προτίμησής μας ή να αποτελέσει τη βάση για ένα πικάντικο ντιπ ή για μια ταραμοσαλάτα ή πάστα ελιάς  ή άλλο πατέ. Μπορούμε να το ζυμώσουμε σκέτο αλλά μπορούμε να του προσθέσουμε ντοματίνια , ελιές , λαχανικά και μυρωδικά…Ετοιμάζεται πανεύκολα , ευχάριστα και πολύ γρήγορα ενώ καταναλώνεται ακόμα πιο γρήγορα και ευχάριστα και προκαλεί…εθισμό!

focaccia2

Υλικά :

Το ντολμαδάκι ή σαρμαδάκι  είναι ένα φαγητό που σε ελεύθερη απόδοση σημαίνει " λαχανικό γεμιστό" . Είναι γνωστό σε όλους μας ότι έχει Οθωμανικές ρίζες όπως αποδεικνύει άλλωστε και το όνομά του : Προέρχεται από το ρήμα doldurmak που σημαίνει γεμίζω . Τα ντολμαδάκια στην Ελλάδα είναι φημισμένα και από περιοχή σε περιοχή αλλάζει ο τρόπος παρασκευής τους . Θα τα συνατήσουμε με περιτύλιγμα διαφορετικών λαχανικών (μαρούλι , λάχανο, σέκουλο κ.λ.π.) αλλά και με διαφορετική γέμιση (κιμά , σαρδέλα ή ψιλοκομμένο βακαλάο κ.λ.π.). Τα πιο διάσημα ωστόσο είναι αυτά που περιβάλλονται από τα μυρωδάτα αμπελόφυλλα ενώ τα γεμίζουμε με σκέτο ρύζι , τα λεγόμενα ορφανά ή γιαλαντζί (=χωρίς κρέας).
Αυτά θα φτιάξουμε σήμερα και θα τα απολαύσουμε σε περιόδους νηστείας αλλά και σαν καταπληκτικό μεζεδάκι για ούζο ή κρασάκι!

gialantzi

Υλικά :

αν ψαχνετε για κατι συγκεκριμενο στο site γραψτε τη λεξη "κλειδι" και θα το βρειτε εδω...

σαλατες