- Details
- Hits: 3559
Αυτό το καταπληκτικό ορεκτικό το θυμάμαι από παιδί που το έφτιαχνε μοναδικά μια φίλη της μητέρας μου και μας σέρβιρε απ΄αυτό κάθε φορά που μας είχε τραπέζι! Το “τσάκιζα” χωρίς να ξέρω καλά-καλά τι είναι (ίσως αν ήξερα ότι ήταν μελιτζάνα να μην το τιμούσα και τόσο πολύ) . Φέτος το καλοκαίρι μια καλή μου συμπολίτισσα μου το θύμισε με τα εξής λόγια : "Παρακολουθώ τις αναρτήσεις σου ανελλιπώς…μελιτζανάκι τουρσί να φτιάξεις , είναι πολύ ωραίο , το έφτιαξα με τη μητέρα μου αυτές τις μέρες” . Δεν ήθελα και πολύ… μετά από λίγες μέρες , μια επίσκεψη στη λαϊκή αγορά ήταν αρκετή για να προμηθευτώ τα υλικά:
- Details
- Hits: 13314
Δεν ξέρω τι γινόταν στο σπίτι όταν ήσαστε παιδιά , ούτε τι γίνεται τώρα στο σπίτι με τα δικά σας παιδιά. Εγώ πάντως , αλλά κυρίως ο αγαπημένος και μονάκριβος αδερφός μου μεγαλώσαμε με πατάτες τηγανιτές…και δεν πιστεύω ότι είμαστε η εξαίρεση. Ό,τι και να υπήρχε στο τραπέζι , συμπληρωνόταν φυσικά και αυτονόητα με “μια τηγανιά πατάτες”…Εγώ βέβαια μεγαλώνοντας απαρνήθηκα το πιάτο αυτό , καθώς άρχισα να μετρώ θερμίδες και να προσέχω …τη γραμμή μου. Αλλά πώς να συνοδέψεις τη μπριζόλα ή τα κεφτεδάκια; (που κι’ αυτά ψητά τα φτιάχνω τώρα πιά) ; Η απάντηση βρίσκεται στο αρχαίο γνωμικό “Πενία τέχνας κατεργάζεται" και την τέχνη αυτή την ανακάλυψα εδώ και καιρό και την "εξασκώ" σχεδόν καθημερινά αφού μπορούμε πλέον να απολαμβάνουμε τις πατάτες μας ψητές με λιγοστό λάδι αλλά καμωμένες "σαν τηγανιτές".
Υλικά:
- Details
- Hits: 17731
Η πιπεριά Φλωρίνης είναι μια αγαπημένη ποικιλία πιπεριάς γιατί ο καρπός της είναι ολόγλυκος , η γεύση της δυνατή και ξεχωριστή , το χρώμα της κατακόκκινο και οι δυνατότητες να την απολαύσει κανείς , πάρα πολλές . Περιέχει πολλές βιταμίνες μα λίγες θερμίδες και μπορούμε να την γευτούμε ψητή , σε συνδυασμό με κρεατικά ή θαλασσινά , μπορούμε να την προσθέσουμε σε σαλάτες , κυρίως με λάχανο αλλά μπορούμε να τη φτιάξουμε ένα υπέροχο “τουρσί” και να τη γευτούμε σαν ορεκτικό ή σα συνοδευτικό με ένα πιάτο όσπρια…Το τσιπουράκι στην τελευταία περίπτωση…επιβάλλεται!
- Details
- Hits: 5414
Μερικές φορές ένα πετυχημένο πιάτο δεν είναι θέμα τεχνικής ή γαστρονομικής επαγγελματικής κατάρτισης , ούτε θέμα περισπούδαστων μεθόδων μαγειρικής…ίσα-ίσα που κάποιες φορές ακούμε περίπλοκες ονομασίες εδεσμάτων ή βλέπουμε κάτι πιάτα-υπερπαραγωγή που “σκιάζεται” κανείς να τα αγγίξει μήπως και χαλάσει ο.... πίνακας ζωγραφικής αλλά με την πρώτη μπουκιά έρχεται η διάψευση των προσδοκιών…Είναι όμως ο συνδυασμός κάποιων υλικών , απλά μαγειρεμένων που μας κάνουν να γλείφουμε τα δάχτυλά μας ! Το ίδιο συνέβη και με μας όταν γευτήκαμε απλά , ροδοψημένα πλευρώτους συνοδευόμενα με λίγες φέτες ψητό ταλαγάνι…
Υλικά: