- Details
- Hits: 2133
Μπορεί για τους περισσότερους η γαλοπούλα να είναι ένα είδος κρέατος που το θυμούνται μόνο μια φορά το χρόνο ή να το έχουν συνδυάσει με την ειδική διατροφή μιας και είναι απαλλαγμένο από λιπαρά και ίσως η γεύση του να είναι αδιάφορη αλλά για μένα είναι ένα αγαπημένο κρεατικό που το χρησιμοποιώ πολύ συχνά ενώ συνήθως φροντίζω να το εμπλουτίζω με υλικά που το αναδεικνύουν και το απογειώνουν. Απαραίτητη διαδικασία ωστόσο θεωρώ το μαρινάρισμά του…Σήμερα θα μαρινάρουμε το φιλέτο γαλοπούλας με το εκπληκτικό σουμάκ , με σκορδάκι , φρέσκια ρίγανη και άλλα πολλά , θα το ψήσουμε ολόκληρο και θα το απολαύσουμε κομμένο σε ζουμερές φέτες…
- Details
- Hits: 3104
Αυτή την περίφημη πίτσα όλοι τη γνωρίζουμε καθώς και την ιστορία που την πλαισιώνει…Κατ’ αρχήν πρόκειται για μια λιτή και απέριττη συνταγή κι εκεί για μένα είναι η ομορφιά της. Κατά τ’ άλλα η ιστορία της ξεκινάει κάπου στα τέλη του 18ου αι. όταν ο βασιλιάς Ουμπέρτος ο Α’ με τη σύζυγό του Μαργαρίτα επισκέφτηκε τη Νάπολη…Εκεί κάποιος Ιταλός μάγειρας για να ευχαριστήσει τη βασίλισσα έφτιαξε τρεις πίτσες . Οι δυο πρώτες ήταν με περίπλοκους συνδυασμούς υλικών ενώ την τρίτη την εμπνεύστηκε από τα χρώματα της ιταλικής σημαίας (πράσινο=βασιλικός , κόκκινο=ντομάτα , λευκό=μοτσαρέλα)…η βασίλισσα ενθουσιάστηκε από την τρίτη αυτή πίτσα και "τιμής ένεκεν" φυσικά δόθηκε στην περίφημη πίτσα το όνομά της…
- Details
- Hits: 2616
Υπάρχουν δύο θεωρίες γύρω από την ετοιμασία αυτού του πιάτου : Η μία λέει “τα υλικά κάνουν το φαγητό” οπότε βάζουμε μέσα στην κατσαρόλα όλα τα υλικά μαζί , τα μαγειρεύουμε για μία-μιάμιση ώρα φροντίζοντας να μελώσει η σάλτσα και το στιφάδο μας είναι έτοιμο! Η άλλη θεωρία λέει “το φαγητό αυτό έχει μια ιεροτελεστία , δεν είναι ένα απλό φαγητό…ή το απολαμβάνεις ή δεν το φτιάχνεις καθόλου…Βέβαια θα μου πεί κανείς “περί ορέξεως λόγος ουδείς” και φυσικά θα συμφωνήσω γιατί ο καθένας έχει τα δικά του γούστα..εγώ πάντως αν δεν το διασκεδάσω το μαγείρεμα αυτού του φαγητού , αν δεν καραμελώσω τα κρεμμύδια , αν δε μοχοβολήσει η κουζίνα από τα αρώματα της μαυροδάφνης και των μπαχαρικών , καλύτερα να μην το φτιάξω αφού για μένα είναι φαγητό-μύθος…
Υλικά:
- Details
- Hits: 3491
Γίγαντες με σπανάκι στο πήλινο
Τι να πω τώρα γι’αυτό το φαγητό…Παραδοσιακό , τόσο αρωματικό , τόσο υπέροχο , τόσο ωφέλιμο , τόσο αγαπημένο…τα όσπρια αγαπούν τα χορταρικά και αποτελούν ένα “αχτύπητο δίδυμο”…το σπανάκι συγκεκριμένα , το “παντρεύουμε” με τα μαυρομάτικα φασόλια , με τα ρεβύθια , με τα φασόλια…Σήμερα θα το εμπλουτίσουμε με αρώματα της άνοιξης , θα το συνοδέψουμε με γίγαντες ή ελέφαντες , θα το ψήσουμε στο πήλινο και (πιστέψτε με ) θα απογειώσουμε τη γεύση και την απόλαυση…Αν πάλι δεν έχουμε πήλινο , το ψήνουμε στη γάστρα ή σε ένα πυρίμαχο σκέυος με μπόλικο ελαιόλαδο…Η συνοδεία του φαγητού αυτού με ζυμωτό ψωμί και ένα εκλεκτό τυρί επιβάλλεται…