Φιλέτο γαλοπούλας με σουμάκ και αρωματικά στο φούρνο
- Hits: 2089
Μπορεί για τους περισσότερους η γαλοπούλα να είναι ένα είδος κρέατος που το θυμούνται μόνο μια φορά το χρόνο ή να το έχουν συνδυάσει με την ειδική διατροφή μιας και είναι απαλλαγμένο από λιπαρά και ίσως η γεύση του να είναι αδιάφορη αλλά για μένα είναι ένα αγαπημένο κρεατικό που το χρησιμοποιώ πολύ συχνά ενώ συνήθως φροντίζω να το εμπλουτίζω με υλικά που το αναδεικνύουν και το απογειώνουν. Απαραίτητη διαδικασία ωστόσο θεωρώ το μαρινάρισμά του…Σήμερα θα μαρινάρουμε το φιλέτο γαλοπούλας με το εκπληκτικό σουμάκ , με σκορδάκι , φρέσκια ρίγανη και άλλα πολλά , θα το ψήσουμε ολόκληρο και θα το απολαύσουμε κομμένο σε ζουμερές φέτες…
1 ολόκληρο φιλεταρισμένο στήθος γαλοπούλας
Για τη μαρινάδα:
6 κ.σ. λάδι
3 κ.σ. μουστάρδα
2 κ.σ. λευκό βαλσαμικό ξύδι
1 χούφτα ψιλοκομμένο δεντρολίβανο μαζί με
φρέσκια ρίγανη
1 σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένη
Αλάτι , πιπέρι
2 κ.σ. (κοφτές) σουμάκ
Εκτέλεση:
Πλένουμε το κρέας και το τοποθετούμε σε ένα πυρίμαχο σκεύος τέτοιου μεγέθους ώστε να χωράει ακριβώς.
Σε ένα μπωλ ρίχνουμε όλα τα υλικά της μαρινάδας και τα ανακατεύουμε καλά με ένα κουτάλι. Την αδειάζουμε στο σκεύος με το κρέας και φροντίζουμε να καλυφθεί με αυτήν γύρω-γύρω. Σκεπάζουμε το σκεύος με αλουμινόχαρτο και το τοποθετούμε στο ψυγείο για αρκετές ώρες (όσο περισσότερο τόσο καλύτερα).
Έτσι όπως είναι σκεπασμένο το βάζουμε στο φούρνο. Ψήνουμε για 30 λεπτά στους 200ο και μετά χαμηλώνουμε στους 150ο και το ψήνουμε για μία με μιάμιση ώρα ακόμα. Τα τελευταία 15 λεπτά αφαιρούμε το αλουμινόχαρτο , ανεβάζουμε τη θερμοκρασία και ψήνουμε στο “γκριλ” ώστε να ροδίσει η επιφάνειά του.
Όταν είναι έτοιμο , με προσοχή το μεταφέρουμε σε μια βάση κοπής όπου το κόβουμε σε φέτες πάχους ενός εκατοστού.
Σερβίρουμε το κρέας περιλουσμένο με τη σαλτσούλα του και πατάτες ψητές ή τηγανιτές.
Καλή όρεξη!