- Details
- Hits: 1039
Αυτό το θρυλικό πιάτο δεν είναι τόσο ξεκάθαρα ανατολίτικο όπως πιστεύουμε οι περισσότεροι καθώς έχει υποστεί ένα σωρό παραλλαγές και το έχουν οικειοποιηθεί πολλές χώρες. Στην Ανατολή, η μελιτζάνα κομμένη στα δύο, ψητή ή τηγανιτή θα υποδεχτεί έναν αρνίσιο κιμά μαγειρεμένο με μπόλικα μπαχαρικά, σκόρδο και ρύζι με σαφράν και θα “σκεπαστεί” με σάλτσα γιαουρτιού…Στην πορεία θα εξελιχθεί σε παρόμοια βάση με τον πουρέ μελιτζάνας (χουνκιάρ μπεγιεντί) όπου περιέχει μπεσαμέλ αφού οι ανατολίτες μάγειρες δέχτηκαν επιρροή από τους Γάλλους της εποχής… Εμείς από την άλλη πλευρά, ελληνοποιώντας τα παπουτσάκια, τα συντονίσαμε με τον μουσακά και τα σκεπάσαμε με μπεσαμέλ, ενώ άλλες δικές μας παραλλαγές θέλουν τα παπουτσάκια σκεπασμένα με ελληνικά τυριά και ντομάτες κομμένες σε ροδέλες. Σήμερα θα φτιάξουμε τα παπουτσάκια της “ μαμάς” μόνο που δε θα τηγανίσουμε αποβραδίς τις μελιτζάνες αλλά θα τις ψήσουμε για πιο ελαφρύ αποτέλεσμα!
Υλικά:
- Details
- Hits: 862
Αυτός ο τρόπος ψησίματος της μελιτζάνας είναι εθιστικός! Φλάσκες , ολόγλυκες μελιτζάνες, κομμένες στα δύο, χαραγμένες διαγώνια, συμμετρικά, αρωματισμένες με μπαχαρικά, ραντισμένες με ελαιόλαδο και πασπαλισμένες με θυμαράκι, ψημένες τόσο ώστε να χρυσίσουν και να μαλακώσουν…Από’κει και πέρα τις κάνεις ό,τι θέλεις. Εγώ σήμερα έφτιαξα μια αρωματική σάλτσα ντομάτας, τις γέμισα, τις σκέπασα με μαλακό τυρί, τις γκραντινάρισα και τις απόλαυσα…
Υλικά:
- Details
- Hits: 484
Από πού να αρχίσω τώρα…από την καταγωγή μου από την Πελοπόνησσο και την εικόνα που συναντώ συνέχεια στους δρόμους περιφερειακά της Ηλείας, Μεσσηνίας, Αρκαδίας, Λακωνίας με τα ολόκληρα γουρουνόπουλα να πωλούνται παντού, από τις παιδικές μνήμες όπου το γουρουνόπουλο θεωρείται σχεδόν ταυτόσημο με τα καλοκαιρινά πανηγύρια στα χωριά ή με την απλότητα και τη γοητεία της συνταγής αυτής όπου σχεδόν χωρίς καθόλου κόπο απολαμβάνεις ολόγλυκο κρέας με τραγανή πετσούλα χωρίς να χρειάζεται ούτε καν κάποιο συνοδευτικό εκτός ίσως ένα ποτήρι παγωμένη μπύρα και μπόλικο φρεσκοτριμμένο πιπέρι!
Ωστόσο απαραίτητη προϋπόθεση είναι η επιλογή εκλεκτού κρέατος!
Υλικά:
- Details
- Hits: 1281
Η επίσημη ονομασία του συγκεκριμένου κομματιού μοσχαρίσιου κρέατος ονομάζεται “στηθοπλευρές”. Οι Αμερικάνοι το ονομάζουν short ribs ενώ οι κρεοπώλεις το αποκαλούν “σιδηρόδρομο” μια και τα μεγάλα αυτά πλευρικά κόκκαλα από το στήθος του μοσχαριού παραταγμένα στη σειρά μοιάζουν όντως με σιδηρόδρομο. Εγώ πάλι το αποκαλώ “λουκούμι” γιατί καθώς σιγομαγειρεύεται με κόκκινο κρασί για ώρες στη γάστρα μελώνει, μαλακώνει και γίνεται τόσο απολαυστικό ενώ η γεύση του είναι πραγματικά ασύλληπτη.
Υλικά: