tasteoflife.com.gr

logoBV 1BV1 1BV1 18

Μελιτζάνες παπουτσάκια της μαμάς

Αυτό το θρυλικό πιάτο δεν είναι τόσο ξεκάθαρα ανατολίτικο όπως πιστεύουμε οι περισσότεροι καθώς έχει υποστεί ένα σωρό παραλλαγές και το έχουν οικειοποιηθεί πολλές χώρες. Στην Ανατολή,  η μελιτζάνα κομμένη στα δύο, ψητή ή τηγανιτή θα υποδεχτεί έναν αρνίσιο κιμά μαγειρεμένο με μπόλικα μπαχαρικά, σκόρδο και ρύζι με σαφράν και θα “σκεπαστεί” με σάλτσα γιαουρτιού…Στην πορεία θα εξελιχθεί σε παρόμοια  βάση με τον πουρέ μελιτζάνας (χουνκιάρ μπεγιεντί) όπου περιέχει μπεσαμέλ αφού οι ανατολίτες μάγειρες δέχτηκαν επιρροή από τους Γάλλους της εποχής… Εμείς από την άλλη πλευρά, ελληνοποιώντας τα παπουτσάκια, τα συντονίσαμε με τον μουσακά  και τα σκεπάσαμε με μπεσαμέλ, ενώ άλλες δικές μας παραλλαγές θέλουν τα παπουτσάκια σκεπασμένα με ελληνικά τυριά και ντομάτες κομμένες σε ροδέλες. Σήμερα θα φτιάξουμε τα παπουτσάκια της “ μαμάς” μόνο που δε θα τηγανίσουμε αποβραδίς τις μελιτζάνες αλλά θα τις ψήσουμε για πιο ελαφρύ αποτέλεσμα!

melitzanes papoytsakia1

Υλικά:

5 φλάσκιες μελιτζάνες μετρίου μεγέθους

500 γρ. Κιμά μοσχαρίσιο

70 ml λάδι για τον κιμά, λίγο ακόμα για τις μελιτζάνες και λίγο για το ταψί

1 μεγάλο κρεμμύδι

1-2 σκελίδες σκόρδο

400 γρ. τριφτή ντομάτα

100 ml κόκκινο κρασί

1 στικ κανέλας

Μερικά μπαχάρια, πάπρικα και θυμάρι

Αλάτι και πιπέρι

1/2 κούπα τριμμένη γραβιέρα

1/2 δόση μπεσαμέλ (δηλ. με 1/2 λίτρο γάλα)

Λίγη τριμμένη φρυγανιά και λίγη τριμμένη γραβιέρα ακόμα για την επιφάνεια

melitzanes papoytsakia2melitzanes papoytsakia3melitzanes papoytsakia4melitzanes papoytsakia5melitzanes papoytsakia6melitzanes papoytsakia7melitzanes papoytsakia8tyropita krema2melitzanes papoytsakia9melitzanes papoytsakia10melitzanes papoytsakia11melitzanes papoytsakia12melitzanes papoytsakia13melitzanes papoytsakia14

Εκτέλεση:

Ετοιμάζουμε πρώτα τον κιμά: σε απλωτό σκεύος ρίχνουμε το λάδι και το βάζουμε στη φωτιά. Όταν ζεσταθεί το λάδι προσθέτουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο ψιλοκομμένα και σοτάρουμε για 3-4 λεπτά. Προσθέτουμε στη συνέχεια τον κιμά και σοτάρουμε κι αυτόν μέχρι να αλλάξει χρώμα. Ρίχνουμε τότε τη ντομάτα, μετά το κρασί, τα μπαχαρικά, και το αλάτι, σκεπάζουμε το σκεύος και χαμηλώνουμε τη φωτιά. Μαγειρεύουμε για 40 λεπτά, ενώ στο τέλος όταν ξεσκεπάσουμε τον κιμά ελέγχουμε κι αν υπάρχουν υγρά δυναμώνουμε για λιγο τη φωτιά (θέλουμε να είναι στεγνός). Αφήνουμε τον κιμά στην άκρη και ετοιμάζουμε τις μελιτζάνες : Τις πλένουμε και τις κόβουμε κατά μήκος στη μέση. Με ένα μαχαίρι χαράζουμε το εσωτερικό τους διαγώνια σχηματίζοντας τετράγωνα. Πασπαλίζουμε με αλάτι, πιπέρι, θυμάρι και πάπρικα και ραντίζουμε με ελαιόλαδο. Τίς αραδιάζουμε σε ταψί στρωμένο με λαδόκολλα και τις ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 200ο μέχρι να ροδίσουν (περίπου μισή ώρα). Όσο ψήνονται οι μελιτζάνες ετοιμάζουμε την μπεσαμέλ (οδηγίες θα βρείτε αν κάνετε κλικ εδώ).Τότε ετοιμάζουμε τα παπουτσάκια για το φούρνο: Αραδιάζουμε τις μελιτζάνες σε ένα ταψί φροντίζοντας να χωρούν ακριβώς και πιέζουμε το εσωτερικό τους με ένα πιρούνι ώστε να πολτοποιηθεί η ψημένη ψίχα της μελιτζάνας και να ενωθεί με τον κιμά που θα προσθέσουμε. Προσθέτουμε την τριμμένη γραβιέρα μέσα στον κιμά, ανακατεύουμε καλά και ρίχνουμε δυο κουταλιές περίπου από το μίγμα του κιμά σε κάθε μελιτζάνα. Από πάνω σκεπάζουμε με δυο κουταλιές μπεσαμέλ. Επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία μέχρι να τελειώσουν τα υλικά. Πασπαλίζουμε το κάθε παπουτσάκια με τριμμένη φρυγανιά και τριμμένη γραβιέρα, ρίχνουμε λίγο ελαιόλαδο στο ταψί για να ενωθεί με τα υγρά που θα βγουν από τα παπουτσάκια και να σχηματιστεί ωραία σαλτσούλα και ψήνουμε στους 200ο για 45 λεπτά περίπου μέχρι να ροδοψηθούν τα παπουτσάκια. Τα βγάζουμε από στο φούρνο και περιμένουμε να κρυώσουν αρκετά. Είναι καλύτερα χλιαρά!

Σερβίρουμε κι απολαμβάνουμε.

Καλή όρεξη!

αν ψαχνετε για κατι συγκεκριμενο στο site γραψτε τη λεξη "κλειδι" και θα το βρειτε εδω...