Χριστουγεννιάτικα μπισκοτάκια βουτύρου
- Hits: 51403
Σήμερα , μ’ αυτά μπισκότα έφτιαξε η διάθεσή μου για τα καλά. Έγινα ζαχαροπλάστης , έγινα ζωγράφος , έγινα χαρωπή νοικοκυρά , μα πάνω απ’ όλα έγινα πάλι παιδί . Θυμήθηκα τότε που ήμουν μικρό και μου έφερναν πλαστελίνες , χαρτόνια , κορδέλες και μπογιές κι εγώ έβαζα τα δυνατά μου να φτιάξω τις καλύτερες κατασκευές . Έτσι λοιπόν , αφού έψησα από χτες τα τραγανά μου μπισκοτάκια , αφού μοσχομύρισε το σπίτι βούτυρο και βανίλια , τα άφησα όλη νύχτα να κρυώσουν και να ξεκουραστούν…και σήμερα…επί το έργον…άλλα σοκολατένια , άλλα χιονισμένα , άλλα στολισμένα με χρώματα και γλάσο….και όλα μαζί έδωσαν μια γερή δόση γιορτής και χαράς στην κουζίνα μου…
Δείτε τα:
250 γρ. βούτυρο
250 γρ. ζάχαρη άχνη
2 βανίλιες
1 μεγάλο αυγό
1/2 κ.γλ. σόδα και μια τσιμπιά αλάτι
550-600 γρ. φαρίνα κοκ.
Για τη διακόσμηση:
Για τα χιονισμένα :
Ανθόνερο και ζάχαρη άχνη
Για τα γλασαρισμένα :
1 φλ.τσ. άχνη
Λίγες σταγόνες χυμό λεμονιού και λίγες σταγόνες νερό (θέλουμε σφιχτό γλάσο)
Χρωματιστή τρούφα και ζαχαρωτά της προτίμησής μας
Για τα σοκολατένια:
200 γρ. κουβερτούρα
1 κ.σ. ηλιέλαιο
Εκτέλεση :
Χτυπάμε στο μίξερ το βούτυρο με την άχνη για 2-3 λεπτά και μετά προσθέτουμε το αυγό και τις βανίλιες . Χτυπάμε λίγο ακόμα και τότε αρχίζουμε να προσθέτουμε σιγά-σιγά το αλεύρι (και τη σόδα με το αλάτι) . Θέλουμε να πετύχουμε μια ζύμη σφιχτή που αρχικά κολλάει στα χέρια . Αν δε χρειαστεί δε ρίχνουμε όλο τα αλεύρι γιατί θα γίνουν σκληρά τα μπισκότα! Όταν η ζύμη είναι έτοιμη , με τη βοήθεια μιας σπάτουλας την αδειάζουμε σε ένα αλευρωμένο μπωλ και τοποθετούμε στο ψυγείο για μια ώρα ώστε να ξεκουραστεί και να μπορεί να δουλευτεί άνετα . Τότε αλευρώνουμε καλά τον πάγκο εργασίας μας και αδειάζουμε πάνω τη ζύμη . Τη δουλέυουμε πασπαλίζοντάς την με λίγο ακόμα αλεύρι και τη χωρίζουμε σε μκρότερα κομμάτια ώστε να μπορούμε να τη δουλεύουμε καλύτερα . (Εγώ τη χωρίζω σε τόσα μέρη , όσα σχέδια θέλω να κάνω : Ένα κομμάτι για ελατάκια , ένα για αστεράκια , ένα για καμπανούλες κλπ.) . Απλώνουμε με τον πλάστη τη ζύμη σε φύλλο πάχους μισό εκατοστό περίπου και κόβουμε με κουπ-πατ στα σχέδια που θέλουμε . Τη ζύμη που μένει ανάμεσα στα σχέδια , την ξαναπλάθουμε σε φύλλο και βγάζουμε κι άλλα μπισκότα . Αραδιάζουμε τα μπισκότα μας στα ταψιά του φούρνου που έχουμε στρώσει με λαδόκολλα και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο , στην τρίτη απ’ το τέλος σχάρα , στους 200ο , για 10 λεπτά περίπου , μέχρι να ροδίσουν , όχι να ξεροψηθούν . Τα βγάζουμε από το ταψί , τα τοποθετούμε σε σχάρα να κρυώσουν και τα φυλάμε σκεπασμένα μέχρι να τα στολίσουμε… Από ‘κει και πέρα ακολουθούμε τις…καλλιτεχνικές μας τάσεις . Άλλα τα ραντίζουμε με ανθόνερο και τα πασπαλίζουμε με ζάχαρη άχνη , άλλα τα στολίζουμε με γλάσο : Αφού ανακατέψουμε την άχνη με τις σταγόνες νερού και λεμονιού σε σφιχτό γλάσο , απλώνουμε μισή κουταλιά του γλυκού απ’ αυτό πάνω στο μπισκότο και πασπαλίζουμε με χρωματιστή τρούφα ή άλλα ζαχαρωτά . Τέλος , λιώνουμε σε μπαιν μαρί ή στα μικροκύματα την κουβερτούρα , την ανακατεύουμε με μια κουταλιά ηλιέλαιο για να γυαλίσει και βουτάμε το μισό μπισκότο μέσα στη σοκολάτα για να γίνει δίχρωμο . Στραγγίζουμε καλά και αραδιάζουμε σε λαδόκολλα μέχρι να παγώσει η σοκολάτα . Τοποθετούμε τα μπισκότα σε πιατέλες και στολίζουμε με τον καλύτερο και πιο γιορτινό τρόπο το τραπέζι ! Με τον καφέ ή το τσάι είναι υπέροχα!
Χρόνια πολλά και καλά!