tasteoflife.com.gr

logoBV 1BV1 1BV1 18

Θα μπορούσα να συστήσω αυτό το κέικ σαν ένα κέικ ελεύθερο γλουτένης αφού το βασικό συστατικό του είναι το καλαμποκάλευρο ενώ δεν περιέχει καθόλου αλεύρι , φαρίνα κ.λ.π. Ακόμα θα μπορούσα να μιλήσω για το πόσο ωφέλιμο είναι το αλεύρι καλαμποκιού στον οργανισμό και πόσο πολύ ενδείκνυται για μια υγιεινή διατροφή. Όμως εγώ θα εστιάσω στη γεύση , στην απλότητα και στην επιτυχία αυτού του γλυκού ψωμιού , με τη ρουστίκ εμφάνιση , με την τριφτή υφή και το φίνο κι αγαπημένο άρωμα του λεμονιού και της βανίλιας…Είναι ένα κέικ που μας παραπέμπει σε άλλες εποχές , σε γιαγαδίστικες καταστάσεις , σε κεράσματα “του χωριού” και σε στιγμές όμορφης καθημερινότητας…

Υλικά:

keik kalampokaleyro1

Υλικά:

Το είδα , μου άρεσε , μου κέντρισε το ενδιαφέρον και το έβαλα στόχο. Έψαξα αρκετά και είδα πολλές συνταγές , διαστάυρωσα και σύγκρινα τα υλικά  και τον τρόπο εκτέλεσης . Δε μου φάνηκε δύσκολο και αποφάσισα να το δοκιμάσω και ξεκίνησα με πολύ όρεξη να φτιάχνω αυτό το υπέροχο , γιορτινό κέικ. Όλα πήγαιναν καλά , έφτιαξα το εσωτερικό κόκκινο περιεγχόμενο και κοντοστάθηκα για λίγο στο σχεδιο που θα επέλεγα για το κέντρο. Δύο κουπ- πατ διεκδίκησαν την πρωτη θέση: το αστεράκι και το ελατάκι. Τελικά κατέληξα στο ελατάκι…μα πόσο λάθος έκανα. Εκεί που ενθουσιασμένη και καμαρωτή έκοψα τα “κοκκινα” ελατάκια και τα τοποθέτησα στο κέντρο , διαπίστωσα πως ήταν αρκετά μεγάλα και η ζύμη βανίλιας δεν επαρκούσε ώστε να τα καλύψει τελείως. Προσγειωμένη και εκνευρισμένη , έτρεξα να φτιάξω λίγη ζύμη ακόμα για να καλύψω τα χαριτωμένα πλην υπερμεγέθη ελατάκια μου , ενώ αυτά στην αναμονή έγειραν προς τη μεριά που υπήρχε το κενό…Ίσα που πρόλαβα να σώσω την κατάσταση. Το γερμένο δεντράκι μου βέβαια κέρδισε τις εντυπώσεις μα εγώ το ορκίστηκα: άλλη φορά μικρό αστεράκι και μπόλικη ζύμη βανίλιας!

keik ekplhjh1

Υλικά για το κεντρικό κόκκινο σχέδιο:

Έχω κακάο με  χώρα προέλευσης το Περού που μου χάρισε μια φίλη” μου είπε η Μάνια μια μέρα στο δρόμο και με ρώτησε αν έχω κάποια συνταγή για κέικ με κακάο . Έχω ένα κέικ στο αρχείο των συνταγών μου με φωτογραφικό υλικό , έτοιμο , φουλ στο κακάο και στη σοκολάτα , μα δεν είμαι σίγουρη ότι προλαβαίνω να το δημοσιεύσω , της απάντησα. Μα τελικά κάθισα και το έγραψα και μάλιστα το ξαναέφτιαξα και ήταν υπέροχο , με πλούσια γεύση και ακόμα πιο πλούσια επικάλυψη. Μπορεί να μην εχουμε κακάο από το Περού αλλά να έχουμε κέφι , αγάπη και μεράκι και αν επιλέξουμε ένα κακάο καλής ποιότητας καθώς και μια σοκολάτα-κουβερτούρα πλούσια σε κακάο το αποτέλεσμα θα μας δικαιώσει…σίγουρα!

keik kakao sokolata1

Υλικά:

Ξανθό ή μελαχρινό; Είναι το μεγάλο δίλημμα , για να μην αναφέρω την κόντρα-διαμάχη που μπορεί να προκύψει πάνω σ’ αυτό το ερώτημα και που δεν είναι “της παρούσης” να το λύσουμε. Στο χώρο της ζαχαροπλαστικής ωστόσο θαρρώ πως το μελαχρινό έχει το προβαδισμα μιας και η λατρεμένη σοκολάτα αποτελεί πάθος , λατρεία , αγάπη παντοτινή. Είναι λοιπόν τα brownnies , τα υπέροχα , τα ελκυστικά , τα κολασμένα αλλά είναι και τα blondies , τα ξανθά , τετράγωνα γλυκίσματα με την υγρή υφή και τη γεύση βανίλιας-βουτύρου…Είναι το αντίπαλον δέος και τείνει να κατακτήσει τις καρδιές  αυτών που δεν είναι και τόσο fun του μελαχρινού και όχι μόνον.

blondies1

Υλικά:

αν ψαχνετε για κατι συγκεκριμενο στο site γραψτε τη λεξη "κλειδι" και θα το βρειτε εδω...

μπισκοτα κουλουρια