tasteoflife.com.gr

logoBV 1BV1 1BV1 18

Το καρύδι , πολύτιμο , θρεπτικό και αγαπημένο

karydiΑυτός ο χαρακτηριστικός καρπός με το παράξενο σχήμα που θυμίζει μικρογραφία του ανθρώπινου εγκεφάλου , είναι ένας καρπός με μακρά ιστορία και πολλές ευεργετικές ιδιότητες. Την εμφάνισή του το καρύδι την έκανε πριν χιλιάδες χρόνια στην Ασία και αποτελούσε βασιλική τροφή.
Πρόκειται για μια εξαιρετική πηγή Ω-3 λιπαρών κι αυτό ίσως είναι το κορυφαίο τους προτέρημα ενώ επιπλέον αποτελεί μια τεράστια πηγή φυτικών πρωτεϊνών. Πέρα όμως απ’ αυτά είναι πλούσιο σε φυτικές ίνες , μαγνήσιο , βιταμίνη Ε και πολλά αντιοξειδωτικά.
Έτσι το αγαπημένο μας καρύδι είναι ένας σύμμαχος υγείας που βοηθά στη θωράκιση του οργανισμού από καρδιαγγειακές παθήσεις , μειώνει την LDL (κακή) χοληστερίνη , χαρίζει ελαστικότητα στις αρτηρίες με τα αμινοξέα που διαθέτει , βοηθά στη ρύθμιση του διαβήτη και της αρτηριακής πίεσης , βοηθά στον έλεγχο του βάρους αλλά και συμβάλει στην υγεία του εγκεφάλου αφού δρα ευεργετικά στα εγκεφαλικά κύτταρα λόγω της αντιφλεγμονώδους δράσης τους.
Καλό είναι να τα χρησιμοποιούμε με μέτρο λαμβάνοντας υπόψη τη θερμιδική τους αξία !
Ας εντάξουμε λοιπόν τα καρύδια στο πρωινό μας , ας προσθέσουμε λίγα στη σαλάτα μας , ας τα χρησιμοποιήσουμε σα σνακ μαζί με λίγα αποξηραμένα δαμάσκηνα , σύκα ή σταφίδες , ας τα προσθέσουμε στο γιαούρτι μας ή στη φρουτασλάτα μας , στα κέικς και στα γλυκά μας.
Τέλος ας θυμηθούμε αυτό το εκληκτικό “κέρασμα” των γιαγιάδων μας που μας πρόσφεραν λίγο μέλι με καρύδια και λίγη κανέλα , αλλά και τα κλασικά σοκολατάκια με μαύρη σοκολάτα , αποξηραμένα φρούτα και καρύδια...

αν ψαχνετε για κατι συγκεκριμενο στο site γραψτε τη λεξη "κλειδι" και θα το βρειτε εδω...