Καρπούζι…ο βασιλιάς του καλοκαιριού
- Hits: 2125
Το καρπούζι δροσερό , γλυκό και ζουμερό , με χρώμα "χάρμα οφθαλμών" και άρωμα που και "νεκρούς ανασταίνει" δε θεωρείται άδικα ο Βασιλιάς του καλοκαιριού….
Έκανε την εμφάνισή του στην Αρχαία Αίγυπτο και αργότερα στην Κίνα. Στην Ευρώπη εμφανίστηκε τον 13ο αι. ενώ η ελληνική ονομασία του καρπού είναι "υδροπέπων" . Η λέξη καρπούζι προέρχεται από την αντίστοιχη τούρκικη "karpuz"
Πολλοί το έχουν κατηγορήσει για υψηλά επίπεδα σακχάρων , όμως η φήμη αυτή είναι πέρα για πέρα άδικη καθώς το καρπούζι αποτελείται κατά 90% από νερό και μόνο 5% ζάχαρη. Η γέυση ωστόσο της ζάχαρης είναι έντονη λόγω έλλειψης άλλων ουσιών παρόλο που περιέχει τη μισή ποσότητα ζάχαρης από άλλα φρούτα όπως για παράδειγμα το μήλο…
Περιέχει ακόμα βιταμίνες Α , Β6 , Β1 , C , λυκοπένιο , β-καροτένιο , μαγνήσιο και φυτικές ίνες , ενώ η περιεκτικότητά του σε θερμίδες είναι πολύ χαμηλή και η αντίστοιχη σε λίπη και χοληστερόλη , μηδενική!!!
Εκτός του ότι βοηθά στην καλή λειτουργία της καρδιάς αλλά και στην πρόληψη μορφών καρκίνου και στον έλεγχο της αρτηριακής πίεσης , το καρπούζι είναι ένα άριστο διουρητικό μέσο με ευεργετικές ιδιότητες στο ουροποιητικό σύστημα…και όχι μόνο…
Ας το απολαύσουμε λοιπόν παγωμένο , ζουμερό , γευστικό κι ας το αφήσουμε να μας δροσίσει και να μας θυμίζει ότι το καλοκαίρι είναι εδώ!!