tasteoflife.com.gr

logoBV 1BV1 1BV1 18

Ψωμί , η ευλογημένη τροφή!

 breadΤο ψωμί είναι ένα μικρό θαύμα: με τρία μόλις υλικά (αλεύρι , νερό , μαγιά ) μπορούμε να κατασκευάσουμε  αυτό το καταπληκτικό παρασκέυασμα που αποτελεί το ''σύμβολο της επιβίωσης'' του ανθρώπου. . . Υπήρξε η ευλογημένη τροφή που , κατά το Χριστιανισμό , αποτελεί μέρος της Θείας κοινωνίας , υπήρξε  η επιθυμία  του κάθε πεινασμένου και το σύνηθημα γενιών που αγωνίζονταν για υπέρτατα αγαθά όπως η Ελευθερία και η Παιδεία...

Η γιαγιάδες μας , όσο θυμάμαι , το σέβονταν και το θεωρούσαν μεγάλη αμαρτία να το πετάξουν στα σκουπίδια.

Η όψη του είναι εξαιρετική και η μυρωδιά του μας γαληνεύει , μας  ταξιδεύει , μας  γεμίζει μνήμες από ... τότε που ήμαστε παιδιά  και το απολαμβάναμε σαν κολατσιό μαζί με λάδι ή βρεγμένο με λίγη ζάχαρη!!!

Το ψωμί είναι μια καταπληκτική πηγή υδατανθράκων και καθώς είναι πλούσιο σε φυτικές ίνες βοηθά πάρα πολύ στην ομαλή λειτουργία του οργανισμού. Η κατασκευή του μπορεί να αλλάξει ανάλογα με τα είδη των αλεύρων που θα χρησιμοποιήσουμε . Αναμφίβολα όμως , αυτό της ολικής άλεσης είναι το πιο υγιεινό απ' όλα!!!

Τελειώνω με τους στίχους του τραγουδιού εκείνου που έχει ταυτίσει την ομορφιά της ήρεμης κι ευτυχισμένης ζωής με τη γεύση του ψωμιού!

Κι όλα μοιάζαν ουρανός και ψωμί σπιτίσιο

κι όλα μοιάζαν ουρανός και γλυκό-γλυκό ψωμί!!!

αν ψαχνετε για κατι συγκεκριμενο στο site γραψτε τη λεξη "κλειδι" και θα το βρειτε εδω...