Banoffee pie (γλυκό ψυγείου μπανόφι)
- Hits: 21743
Πρόκειται για το πασίγνωστο , αγγλικό γλύκισμα με τη μπισκοτένια βάση , την καραμελωμένη γέμιση και τις φρέσκες μπανάνες . Το όνομά του συνδυάζει τη λέξη toffee που είναι η καραμέλα βουτύρου και παρασκευάζεται από καραμελωμένη ζάχαρη ή μελάσσα και βούτυρο και τη λέξη μπανάνα , το φρούτο-θρύλος που χρησιμοποιείται στη ζαχαροπλαστική περισσότερο από κάθε φρούτο . Ο συνδυασμός εκρηκτικός , η κάθε μπουκιά μια ατελείωτη απόλαυση και η κατασκευή του προκλητικά απλή . Εμείς θα το φτιάξουμε με το γνωστό και πολύ διαδεδομένο πλέον “κόλπο” με τα βρασμένα κουτιά ζαχαρούχου γάλακτος και θα το τιμήσουμε με το παραπάνω!
Ας το δούμε :
Για τη βάση:
1 πακέτο μπισκότα τύπου πτι-μπερ ή digestive (225 γρ.)
130 γρ. βούτυρο
50 γρ. φουντούκια
Για τη γέμιση :
1 κουτιί ζαχαρούχο γάλα
2 ώριμες μπανάνες
Για το γαρνίρισμα :
1 φάκελο σκόνη βανίλιας τύπου Garni για σαντιγύ + 200 γρ. φρέσκο γάλα για την παρασκευή του
1 χούφτα νιφάδες μαύρης σοκολάτας
Σιρόπι καραμέλας προαιρετικά
Εκτέλεση:
-Πρώτα-πρώτα ετοιμάζουμε το καραμελωμένο , ζαχαρούχο γάλα : Αφαιρούμε τις χάρτινες ετικέτες από τις συσκευασίες , τοποθετούμε τα κουτιά έτσι σφραγισμένα όπως είναι σε μια κατσαρόλα , τη γεμίζουμε νερό και την τοποθετούμε στη φωτιά . Περιμένουμε να πάρει βράση , χαμηλώνουμε λίγο τη φωτιά , σκεπάζουμε την κατσαρόλα και βράζουμε για τρεις ώρες . Δε θέλουμε να σταματήσει ο βρασμός καθ’ όλη τη διάρκεια της διαδικασίας αλλά ούτε να εξατμιστεί το νερό . Αν συμβεί αυτό στην πορεία συμπληρώνουμε βραστό νερό . Όταν περάσει η ώρα αποσύρουμε από τη φωτιά και περιμένουμε να κρυώσουν . Είναι έτοιμα να τα χρησιμοποιήσουμε . Καλό είναι να ακολουθήσουμε αυτή τη διαδικασία από την προηγούμενη μέρα για την ευκολία μας . Επίσης μια καλή ιδέα είναι να βράσουμε παραπάνω τεμάχια καθώς διατηρούνται στο ντουλάπι για αρκετό καιρό , πανέτοιμα για μελλοντική χρήση.
-Τρίβουμε στο μπλέντερ τα μπισκότα και τα φουντούκια μέχρι να γίνουν λεπτό τρίμμα . Σε αντικολλητικό τηγάνι ζεσταίνουμε το βούτυρο και όταν λιώσει προσθέτουμε τα τριμμένα μπισκότα και φουντούκια . Ανακατεύουμε διαρκώς για 5 λεπτά μέχρι να καβουρδιστεί ελαφρά το μίγμα και το βούτυρο να έχει πάει παντού . Αποσύρουμε από τη φωτιά και αφήνουμε να κρυώσει λίγο . Τοποθετούμε ένα τσέρκι στην πιατέλα μας (23 εκ.) ή χρησιμοποιούμε φόρμα με αποσπώμενη βάση και αδειάζουμε μέσα τα καβουρδισμένα μπισκότα. Τα πατάμε καλά με την παλάμη μας ή με την ανάποδη μιας κουτάλας και τοποθετούμε τη βάση για λίγο στο ψυγείο μέχρι να παγώσει . Ανοίγουμε τότε το καραμελωμένο ζαχαρούχο και αδειάζουμε το περιεγχόμενό του σε ένα μπωλ . Το ανακατεύουμε με ένα κουτάλι για να μαλακώσει λίγο και να μπορούμε να το δουλέψουμε . Το μεταφέρουμε τότε στην πιατέλα πάνω από τη μπισκοτένια βάση και την απλώνουμε ομοιόμορφα με την ανάποδη ενός κουταλιού . Κόβουμε τότε τις μπανάνες σελεπτές ροδέλες και τις αραδιάζουμε πάνω από την καραμέλα .
-Χτυπάμε το περιεγχόμενο του φακέλου (τύπου garni) με 200 γρ. φρέσκο γάλα στο μίξερ χειρός μέχρι να πετύχουμε μια αφράτη και ελαφριά σαντιγύ . Την τοποθετούμε σε κορνέ και την απλώνουμε σε όλη την επιφάνεια του γλυκού και πασπαλίζουμε από πάνω με τις νιφάδες κουβερτούρας .
Τοποθετούμε το γλυκό μας στο ψυγείο για λίγες ώρες μέχρι να παγώσει καλά ,αφαιρούμε με προσοχή το τσέρκι , κόβουμε σε κομμάτια , γαρνίρουμε με σιρόπι καραμέλας (προαιρετικά) και σερβίρουμε .
Καλή επιτυχία και καλή απόλαυση!
Σημ. : -Αν θέλουμε πιο παχιά και δυνατή γεύση μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε σαντιγύ χτυπώντας σε παγωμένο κάδο του μίξερ 200 γρ. παγωμένη κρέμα γάλακτος με 35% λιπαρά και 2-3 κ.σ. άχνη για 5 λεπτά περίπου .
-Επίσης μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε τα υλικά μας μοιράζοντάς τα σε μπωλάκια και να σερβίρουμε ατομικό γλυκό banoffee!