tasteoflife.com.gr

logoBV 1BV1 1BV1 18

Ψάρια και Ω-3 λιπαρά

psaria omega3Τα τελευταία χρόνια πολύς λόγος γίνεται για τα Ω-3 λιπαρά , που είναι ευεργετικά για τον οργανισμό! Όταν ακούμε “λιπαρά” οπωσδήποτε έχουμε μια προκατάληψη και πιστεύουμε ότι πρόκειται για κάτι εχθρικό και βλαβερό για τον οργανισμό μας. Όμως τα λιπαρά είναι απαραίτητα στον οργανισμό γιατί προσφέρουν ενέργεια. Η υπερβολική τους χρήση είναι αυτή που πρέπει να αποφεύγεται.
Είναι όμως και τα “άλλα” , αυτά τα καλά λιπαρά , τα Ω-3 που είναι θησαυρός αφού μειώνουν την παραγωγή τριγλυκεριδίων στο συκώτι , μειώνουν την παραγωγή των ουσιών εκείνων που προκαλούν  φλεγμονή στις καρδιακές αρτηρίες , ενώ μειώνουν αρκετά την κακή χοληστερίνη LDL  και την αρτηριακή πίεση.
Πολλές τροφές περιέχουν Ω-3 λιπαρά εκ των οποίων τα καρύδια , ο λιναρόσπορος , το σπανάκι και άλλα λαχανικά , το ελαιόλαδο και αυτές οι τροφές που περιέχουν σόγια.
Ο πρωταθλητής όμως που περιέχει τη μεγαλύτερη ποσότητα Ω-3 λιπαρών είνια τα ψάρια , κυρίως ο τόνος , η σαρδέλα, ο σολομός , η ρέγγα , το σκουμπρί και η πέστροφα.
Βέβαια κάτι που πρέπει να προσέξουμε είναι ότι πρέπει να προτιμάμε τα μικρά ψάρια και όχι αυτά που είναι μεγαλόσωμα και ζουν για πολλά χρόνια αφού συσωρρεύουν βαρέα μέταλλα (όπως είναι ο υδράργυρος) και διοξίνες από το νερό των θαλασσών όπου διαβιούν.
Ας εντάξουμε λοιπόν τα ψάρια εντατικά στη διατροφή μας πάνω από δύο φορές την εβδομάδα , φροντίζοντας να τα μαγειρεύουμε ψητά ή στον ατμό και όχι στο τηγάνι , φροντίζοντας μάλιστα να τα ραντίζουμε στο τέλος με φρέσκο ελαιόλαδο.

αν ψαχνετε για κατι συγκεκριμενο στο site γραψτε τη λεξη "κλειδι" και θα το βρειτε εδω...