Μελομακάρονα (θερμομίξ)
- Hits: 437
Δεν ξέρω για τα υπόλοιπα γλυκά της γιορτής μα το σίγουρο είναι ότι τα μελομακάρονα θα λάμψουν και φέτος δεσπόζοντας στο γιορτινό τραπέζι τόσο τα Χριστούγεννα, όσο και την Πρωτοχρονιά! Η τραγανή τους υφή, τα μυρωδάτα μπαχαρικά, το μέλι στο εσωτερικό τους και το άφθονο καρύδι κατά το τελικό πασπάλισμα, αρκούν για να απογειώσουν τη γεύση τους…Είναι χριατουγεννιάτικο γλυκό με το πιο πολύτιμο υλικό, το μέλι που θεωρείται από τα παλιά χρόνια ως σύμβολο ευμάρειας και ευτυχίας! Αυτό ακριβώς ζητώ για τη φετινή χρονιά κι αυτό εύχομαι για όλο τον κόσμο!
Υλικά:
150γρ. Λάδι (μισό ελαιόλαδο και μισό ηλιέλαιο)
100 γρ. Ζάχαρη
100 γρ. Χυμό πορτοκάλι
Ξύσμα από ένα πορτοκάλι
50 γρ. Κονιάκ
1 κ.σ. κανέλα
1/2 κ.γλ. γαρύφαλλο
400 γρ. Αλεύρι
1/2 κ.γλ. μπέικιν
Για το σιρόπι:
300 γρ. Ζάχαρη
100 γρ. Μέλι
200 γρ. Νερό
2 στικς κανέλας
Ξύσμα από ένα πορτοκάλι
Επιπλέον για το σερβίρισμα:
1 χούφτα καρύδια χονδροτριμμένα
Κανέλα και γαρύφαλλο
Εκτέλεση:
Ετοιμάζουμε πρώτα το σιρόπι: Ρίχνουμε όλα τα υλικά μαζί στον κάδο και ρυθμίζουμε για 10 λεπτά/ θερμοκρασία 100ο/ ταχ. 2 Όταν το σιρόπι είναι έτοιμο, το μεταφέρουμε σε μια κανάτα και το αφήνουμε στην άκρη να κρυώσει.
Ετοιμάζουμε τότε τη ζύμη:
Ρίχνουμε στον κάδο το λάδι, τη ζάχαρη, το χυμό, το κονιάκ, το ξύσμα και τα μπαχαρικά και ρυθμίζουμε για 1 λεπτό / ταχ. 6
Τότε προσθέτουμε το αλεύρι και το μπέικιν και ρυθμίζουμε για 10 δευτερόλεπτα/ ταχ. 5 κι αμέσως μετά ρυθμίζουμε για 20 δευτερόλεπτα/ ταχύτητα στάχυ (ζύμωμα)
Παίρνουμε τότε μια μικρή ποσότητα από τη ζύμη περίπου 25-30 γρ. και πλάθουμε μελομακάρονα. Τα αραδιάζουμε σε ταψί με λαδόκολλα και τα τρυπάνε με το πιρούνι κοντά-κοντά. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180ο μέχρι να ροδίσουν. Όταν τα βγάλουμε από το φούρνο τα περιλούζουμε αμέσως με το κρύο πλέον σιρόπι φροντίζοντας να τα γυρίσουμε κι από τις δυο πλευρές ώστε να σιροπιαστούν καλά. Όταν πιουν όλο το σιρόπι τα αραδιάζουμε στην πιατέλα και τα πασπαλίζουμε με τριμμένο καρύδι και μπαχαρικά!
Καλή επιτυχία και καλές γιορτές!