Κέικ νηστίσιμο με λάδι και μπαχαρικά
- Hits: 11842
Το πόσο νόστιμο είναι αυτό το κέικ δεν περιγράφεται….και το πόσο αρωματικό αλλά και πόσο εύκολο στην κατασκευή του. Βέβαια το ονομάζουμε νηστίσιμο αλλά δεν είναι μόνο αυτό. Θα μπορούσαμε να το ονομάσουμε κέικ υγιεινό και αγνό και ωφέλιμο και καθημερινό και παραδοσιακό και ένα σωρό άλλα και να το φτιάχνουμε συχνέ και όχι μόνο σε περιόδους νηστείας… Όπως και να το ονομάσουμε πάντως το σίγουρο είναι ότι πρόκειται για ένα κεκάκι με δυνατή γεύση και υγρή υφή , τριφτό και απολαυστικό!
Δείτε το :
250 γρ. κόκκινη φαρίνα
60 γρ. αμύγδαλα σε σκόνη τριμμένα στο μπλέντερ
170 γρ. ζάχαρη άχνη
160 γρ. λάδι (ελαιόλαδο + ελαφρύ , μισό-μισό)
160 γρ. φρέσκο χυμό πορτοκαλιού
1/2 κ.γλ. μπέικιν
1/2 κ.γλ. κανέλα + λίγο γαρίφαλο+ λίγο μοσχοκάρυδο + λίγο γλυκάνισσο
Ξύσμα από ένα πορτοκάλι
Ξύσμα από ένα λεμόνι
1/2 κ.γλ. σόδα (διαλυμένη μέσα στο χυμό)
Λίγο σουσάμι για το πασπάλισμα
Εκτέλεση :
Ετοιμάζουμε την αμυγδαλόσκονη και την ενώνουμε σε μια λεκάνη με το αλεύρι και το μπέικιν .
Σε ένα μεγάλο μπωλ ρίχνουμε το λάδι , την άχνη και τα μπαχαρικά και τα ανακατεύουμε πολύ καλά ώστε να γίνουν ένας ομοιογενής χιλός. Προσθέτουμε τότε και το χυμό με τη σόδα διαλυμένη μέσα σ’ αυτόν και ανακατεύουμε άλλο λίγο . Τέλος προσθέτουμε και το μίγμα του αλευριού και το ανακατεύουμε απαλά με το χέρι! Αδειάζουμε τότε το μίγμα σε τετράγωνο ταψάκι 20x20 ή στρογγυλό 24 εκ. στο οποίο έχουμε τοποθετήσει λαδόκολλα και στα πλάγια. Πασπαλίζουμε με το σουσάμι και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο , στους 170ο , στην κάτω σχάρα , για 40-45 λεπτά . (Κάνουμε οπωσδήποτε το τέστ με τη λάμα του μαχαιριού). Όταν το κέικ είναι έτοιμο , δεν το πειράζουμε , ούτε προσπαθούμε να το ξεφορμάρουμε μέχρι να κρυώσει ΕΝΤΕΛΩΣ (για να μη διαλυθεί). Όταν λοιπόν κρυώσει , το αφαιρούμε από το ταψί μαζί με τη λαδοκολλα , το κόβουμε σε κομμάτια και σερβίρουμε…
Καλή επιτυχία!