Σοκολατογλυκό με σιρόπι και γλάσο
- Hits: 11489
Σ’ αυτό το γλυκό δεν ξέρω τι με δελέασε περισσότερο…η αποθέωση της σοκολάτας σε συνδυασμό με τη γλασερή υφή και το βελούδινο γλάσο ή η πανεύκολη εκτέλεσή του …που αγγίζει τα όρια του απλοϊκού; κι ένα μικρό παιδάκι θα μπορούσε να το φτιάξει ! Ρίχνουμε όλα τα υλικά μαζί στον κάδο του μίξερ και τα χτυπάμε χωρίς πολύ-πολύ κόπο , χωρίς ιδιαίτερες μεθόδους κλπ….και το αποτέλεσμα ; απλά υπέροχο! Αν μάλιστα συνοδευτεί και με λίγο παγωτό και μια κουταλιά βύσσινο , το αποτέλεσμα αγγίζει την τελειότητα και δεν υπερβάλλω…
Δείτε το :
Για το κέικ :
250 γρ. μαργαρίνη ή βούτυρο
2 κούπες κόκκινη φαρίνα
1 1/2 κούπα ζάχαρη
4 αυγά
200 γρ. (1 κεσεδάκι) γιαούρτι στραγγιστό
3 κ.σ. κακάο
1 κ.γλ. σόδα
50 γρ. τρούφα σοκολάτας
Χυμό από μισό λεμόνι
Για το σιρόπι :
1 1/2 κούπα ζάχαρη
2 κούπες νερό
Λίγες σταγόνες χυμό λεμονιού
Για το γλάσο :
250γρ. κουβερτούρα
200 γρ. κρέμα γάλακτος (όχι απαραίτητα με πολλά λιπαρά) ή γάλα εβαπορέ
1 κ.γλ. (γεμάτη) βούτυρο
Και μια χούφτα αμύγδαλα φιλέ καβουρδισμένα για το γαρνίρισμα ή νιφάδες λευκής σοκολάτας
Εκτέλεση :
-Πρώτα ετοιμάζουμε το σιρόπι βράζοντας όλα τα υλικά του μαζί , σε μέτρια φωτιά για 5 λεπτά . Αποσύρουμε και το αφήνουμε στην άκρη για να κρυώσει.
-Τώρα ετοιμάζουμε το κέικ : Χτυπάμε όλα τα υλικά του μαζί στο μίξερ για 3-4 λεπτά σε δυνατή ταχύτητα μέχρι να ομογενοποιηθούν. Αδειάζουμε τότε το μίγμα σε ταψί 25x35 που έχουμε βουτυρώσει καλά και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο , στους 180ο , για μισή ώρα!
-Σιροπιάζουμε το γλυκό αμέσως με το πλέον κρύο σιρόπι. Το αφήνουμε για λίγο να κρυώσει…
-Ετοιμάζουμε το γλάσο : βάζουμε όλα τα υλικά του μαζί σε ένα μπωλ και τα λιώνουμε σε μπαιν μαρί ή στα μικροκύματα , ανακατεύοντας διαρκώς μέχρι να πετύχουμε ομοιόμορφη , βελούδινη υφή . Περιμένουμε για 5-10 λεπτά να κρυώσει λίγο!
-Περιλούζουμε το γλυκό με το γλάσο σιγά,σιγά και το πασπαλίζουμε με το καβουρδισμένο αμύγδαλο!
Παγώνουμε για λίγη ώρα και σερβίρουμε….
Και δυο παρατηρήσεις : Το γλυκό αυτό δε θεωρείται διαίτης . * Αν θέλουμε να μειώσουμε κάπως τα λίπαρά του , επιλέγουμε μαργαρίνη light , γιαούρτι με χαμηλά λιπαρά καθώς και γαλά εβαπορέ…* Αν πάλι δε μας απασχολεί το θέμα των θερμίδων και των λιπαρών έχω να προτείνω να διπλασιάσετε τη δόση του γλάσου για να γίνει πιο πλούσιο και πιο…κολασμένα σοκολατένιο…
Όπως κι αν το φτιάξετε ….Καλή επιτυχία και καλή απόλαυση!
Τη συνταγή βρήκα στο υπέροχο blog : Μα…γειρεύοντας με την Αλεξάνδρα και την ευχαριστώ πολύ!