tasteoflife.com.gr

logoBV 1BV1 1BV1 18

Φαλάφελ λοιπόν ή ρεβιθοκεφτέδες αν θέλουμε να ελληνικοποιήσουμε την ονομασία αυτού του έξοχου φαγητού. Ωστόσο εγώ προτιμώ να χρησιμοποιώ την αυθεντική του ονομασία αφού το φαλάφελ προέρχεται από τη Μ. Ανατολή και πιο συγκεκριμένα από την Αίγυπτο έχοντας ιστορία πολλών πολλών χρόνων. Αποτελείται από πολτοποπιημένα ρεβίθια ή κουκιά και πολλά μυρωδικά ενώ καταναλωνόταν ως επί τω πλείστω σε περιόδους νηστείας όπου απείχαν από το κρέας. Φαλάφελ στην αραβική γλώσσα , απλουστευμένα θα λέγαμε ότι σημαίνει "μικρά μπαλάκια”. Πολλές και ενδιαφέρουσες πληροφορίες συνοδεύουν τα αρωματικά αυτά μπαλάκια αλλά σήμερα θα μείνουμε στο έντονο γευστικό ενδιαφέρον που προκαλούν , θα τα φτιάξουμε , θα τα απολαύσουμε και μάλιστα θα τα σερβίρουμε με ένα δροσερό ντιπ γιαουρτιού και θα τα απογειώσουμε.

falafel1

Υλικά για 15 φαλάφελ: 

Λατρεύω την πίτσα , το δηλώνω ευθαρσώς και επιδιώκω "βραδιές πίτσας" με την πρώτη ευκαιρία . Αλλα και ευκαιρία να μην υπάρχει…εγώ τη σκαρφίζομαι με “το έτσι θέλω”…Όμως , όμως…μην ακούσω γι’αυτές τις πίτσες-ψωμιά που πάνω τους φιλοξενούν κάμποσους τόνους αλλαντικών κι άλλους τόσους τόνους τυριών. Η πίτσα μου αρέσει λιτή , απέριτη , με ξακάθαρη γεύση , λεπτό ζυμάρι και λιγοστά υλικά. Το τυρί που προτιμώ είναι η μοτσαρέλα ακριβώς γιατί η γεύση της δεν έχει ένταση και οι αγαπημένες μου εκδοχές είναι η πίτσα μαργαρίτα (γοητεία της απλότητας) και η πίτσα με μανιτάρια(που από μόνα τους αποτελούν λατρεία) , για τον ίδιο ακριβώς λόγο...

pitsa manitaria1

Υλικά: 

"Είναι τα προϊόντα του τόπου μας Μπέττυ μου , δοκίμασέ τα” μου είπε η αγαπημένη μου φίλη , η Φωτεινή από τη Φλώρινα και όταν άνοιξα το πολύτιμο δέμα αντίκρυσα όλα τα αγαθά του πανέμορφου αυτού τόπου που τον έχω λατρέψει χωρίς να τον έχω επισκεφτεί ποτέ μόνο και μόνο γιατί μέσα από τις διηγήσεις αλλα και απο το “ξεδίπλωμα" της ψυχής της είναι σα να με έχει πάρει από το χέρι και να με έχει περπατήσει στην ιδιαίτερη Πατρίδα της: Πάπρικα καπνιστή , μπούκοβο καυτερό , φασόλια , γίγαντες κι ελέφαντες…Ενθουσιάστηκα σα μικρό παιδί! Ελέφαντες δεν έχω δοκιμάσει ποτέ μου , είπα με ενθουσιασμό. “Είναι εκπληκτικοί , σαν κάστανα” συνέχισε εκείνη και με πρότρεψε να τους μαγειρέψω χρησιμοποιώντας μπούκοβο και πάπρικα. Εννοείται πως έτσι έκανα και το αποτέλεσμα ήταν ένα πιάτο εξόχως γευστικό και  παραδοσιακό που κλείνει μέσα του όλα τα αρώματα και τις ομορφιές της Φλώρινας…

elefantes1

Υλικά:

 

Η Μάνια είναι μια εξαιρετική μαγείρισσα με καταγωγή από τη Σίφνο ενώ κάποιες ανώτερες δυνάμεις συνομώτησαν και την έφεραν στην περιοχή μας όπου και διαμένει κάμποσα χρόνια τώρα…Όλοι έχουμε την τύχη και τη χαρά να έχουμε δοκιμάσει τα εδέσματα και τις νοστιμιές της , όλοι γνωρίζουμε και αναγνωρίζουμε το ταλέντο μα και τις γνώσεις της γύρω από τη γαστρονομία. Ενα απόγευμα , εδώ και κάτι χρόνια με επισκέφτηκε στο σπίτι. Στο χέρι της κρατούσε μια σχετικά μεγάλη τσάντα με περιεγχόμενο περίεργου σχήματος…Αφού την καλοδέχτηκα , η τσάντα άνοιξε και το πολύτιμο δώρο αποκαλύφθηκε: Ήταν μια παραδοσιακή , σιφνέικη γάστρα για ρεβίθια , το λεγόμενο “τσικάλι” Τα μάτια μου έλαμψαν από χαρά και η χαρά μου πολλαπλασιάστηκε όταν η Μάνια μου είπε να φέρω μολύβι και χαρτί. “Γράψε” , μου είπε “ακριβείς οδηγίες για τη  συνταγή της αυθεντικής σκεπασταριάς , ή σιφνέικης ρεβιθάδας στο τσικάλι”. Οι οδηγίες ήταν σαφείς , απέριτες και ακριβείς και σας τις παραθέτω. Για το αποτέλεσμα δε χρειάζεται να πω τίποτα! Αν δεν έχεις μυρίσει αυτό τα άρωμα από το πολύωρο ψήσιμο της ρεβιθάδας κι αν δεν έχεις γευτεί αυτό το ολόγλυκο μελωμένο έδεσμα δεν έχεις ζήσει τίποτα…

rebithia sto phlino9

Υλικά:

αν ψαχνετε για κατι συγκεκριμενο στο site γραψτε τη λεξη "κλειδι" και θα το βρειτε εδω...

σαλατες