tasteoflife.com.gr

logoBV 1BV1 1BV1 18

Τυρόπιτα με ζυμαρένιο φύλλο και κρέμα τυριού

Αυτές οι πίτες στο "τσακ μπαμ" είναι οι μεγάλη μου αδυναμία. Πρώτα-πρώτα είναι το ζυμαρένιο φυλλαράκι που γίνεται τόσο εύκολα και πλάθετται τόσο ευχάριστα! Στη συνέχεια είναι η γέμιση. Με τα πιο απλά , αγνά και ωραία υλικά , με αυτά που διαθέτει ο τόπος και η εποχή , με αυτά που σχεδόν πάντα έχουμε στο ψυγείο και το ντουλάπι μας μπορούμε να φτιάξουμε εξαιρετικές νοστιμιές . Η τυρόπιτα αυτή μας ενθουσίασε οικογενειακώς! Η σιμιγδαλένια κρέμα θυμίζει έντονα τη γέμιση μπουγάτσας και είναι υπέροχη. Έτσι προέκυψε μια πιτούλα τόσο απίθανη  που ….μαλώσαμε για το τελευταίο κομμάτι… Φτιάξτε την  , την προτείνω ανεπιφύλακτα αλλά το πολύ-πολύ , ετοιμάστε διπλή δόση...Θα γίνει ανάρπαστη.

tyropita krema1

 

Υλικά:

Μια δόση "ζυμαρένιο φύλλο για πίτες"
175 γρ. τυρί φέτα (χρησιμοποίησα Τυρόβολο Μυτιλήνης και ήταν απίθανο)
175 γρ. ανάμικτα κίτρινα τυριά (γραβιέρα και κασέρι)
2 κούπες γάλα
4 κ.σ. σιμιγδάλι ψιλό
2 αυγά ελαφρώς χτυπημένα
2 κ.σ. (γεμάτες) βούτυρο 
Λίγο αλάτι και πιπέρι
Μπόλικο λάδι για το ταψί

 

zymarenio fyllo4tyropita krema2tyropita krema3zymarenio fyllo1tyropita krema4tyropita krema5tyropita krema6tyropita krema7

Εκτέλεση:

Ετοιμάζω πρώτα τη ζύμη για το φυλλαράκι και το αφήνω σκεπασμένο στην άκρη.
Στη συνέχεια ετοιμάζω τη γέμιση: Σε κατσαρόλα ζεσταίνω το γάλα και προσθέτω το σιμιγδάλι. Ανακατεύω με το σύρμα και όταν δω ότι αρχίζει να  πήζει  , ρίχνω το βούτυρο και τα αυγά , ανακατεύοντας διαρκώς . Όταν πάρει μια βράση μόνο , αποσύρω από τη φωτιά , προσθέτω και τα τυριά και ανακατεύω με ένα μεγάλο κουτάλι . Αλατοπιπερώνω με προσοχή ανάλογα με τα τυριά που έχω επιλέξει.  Αφήνω τη γέμιση κατά μέρος και ανοίγω το φύλλο σύμφωνα με τη βασική συνταγή. (Θα τη βρείτε αν κάνετε κλικ εδώ)
Λαδώνω στη συνέχεια το ταψί μου ( 32 Νο) και απλώνω το μεγαλύτερο φύλλο φροντίζοντας να περισσεύει γύρω-γύρω . Αδειάζω μέσα τη γέμιση και την απλώνω ομοιόμορφα με την ανάποδη του κουταλιού μου . Σκεπάζω τότε με το δεύτερο , μικρότερο φύλλο και σφραγίζω τα τοιχώματα στρίβοντας τη ζύμη. Χαράζω την πίτα μου , τη ραντίζω με μπόλικο ελαιόλαδο και την ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο , στους 200ο για 45 περίπου λεπτά , ίσως και περισσότερο μέχρι να πάρει ένα χρυσοκάστανο χρώμα. Περιμένω να κρυώσει για μια ώρα και σερβίρω.
Καλή επιτυχία!

αν ψαχνετε για κατι συγκεκριμενο στο site γραψτε τη λεξη "κλειδι" και θα το βρειτε εδω...