tasteoflife.com.gr

logoBV 1BV1 1BV1 18

Φοκάτσια (το επίπεδο, ιταλικό ψωμί)

Η φοκάτσια είναι ένα είδος ψωμιού με ιταλική προέλευση , απλό , αφράτο και μυρωδάτο! Πρόκειται για ένα επίπεδο , στρογγυλωπό ψωμί ζυμωμένο με λάδι και αρωματισμένο με μυρωδικά και βότανα . Τρώγεται σκέτο και είναι υπέροχο , αλλά μπορεί να αποτελέσει ένα εξαιρετικό κολατσιό με τυριά και αλλαντικά της προτίμησής μας ή να αποτελέσει τη βάση για ένα πικάντικο ντιπ ή για μια ταραμοσαλάτα ή πάστα ελιάς  ή άλλο πατέ. Μπορούμε να το ζυμώσουμε σκέτο αλλά μπορούμε να του προσθέσουμε ντοματίνια , ελιές , λαχανικά και μυρωδικά…Ετοιμάζεται πανεύκολα , ευχάριστα και πολύ γρήγορα ενώ καταναλώνεται ακόμα πιο γρήγορα και ευχάριστα και προκαλεί…εθισμό!

focaccia2

Υλικά :


600 γρ. αλεύρι χωριάτικο
1 φακελάκι ξηρή μαγιά
400 ml. χλιαρό νερό
40 ml. ελαιόλαδο
1/2 κ.γλ ζάχαρη
1 κ.γλ. (κοφτό) αλάτι

Λίγο λάδι ακόμα για το ψήσιμο 
Και για την επιφάνεια:

Δεντρολίβανο, θυμάρι, ρίγανη , κάπαρη, ντοματίνια, κρεμμύδι, σχινόπρασο, ελιές κ.λ.π.

fokatsia2fokatsia4fokatsia5fokatsia6fokatsia7fokatsia8fokatsia9fokatsia10fokatsia11fokatsia12fokatsia14focaccia1

Εκτέλεση:

Βάζουμε σε ένα μπωλάκι το χλιαρό νερό και προσθέτουμε τη ζάχαρη και τη μαγιά. Τα ανακατεύουμε με ένα πιρούνι μέχρι να διαλυθούν εντελώς . Προσθέτουμε το λάδι και ανακατεύουμε λίγο ακόμα . Θα δούμε ότι σε λίγο θα αφρίσει οπότε έχει ενεργοποιηθεί η μαγιά . Τότε ρίχνουμε σε μια λεκάνη ζυμώματος το αλεύρι και το αλάτι και προσθέτουμε εκεί τα υγρά . Ζυμώνουμε για λίγο μέχρι να ενωθούν τα υλικά και τοποθετούμε τη ζύμη σε ελαφρά λαδωμένη λακάνη  ( η ζύμη κολλάει ελαφρά). Σκεπάζουμε με μια πετσέτα και αφήνουμε τη ζύμη σε ζεστό μέρος για μία ώρα περίπου μέχρι να φουσκώσει και να διπλασιαστεί σε όγκο. Αν δε μας πιέζει ο χρόνος και το αφήσουμε ακόμα περισσότερο , είναι ακόμα καλύτερα . Τότε τοποθετούμε λαδόκολλα στο ταψί του φούρνου , τη λαδώνουμε ελαφρά και αδειάζουμε πάνω τη ζύμη . Με λαδωμένα χέρια την  πιέζουμε και την απλώνουμε σε όλη την επιφάνεια κάνοντας λακουβίτσες με τα δάχτυλά μας . Πασπαλίζουμε με το δεντρολίβανο , τη ρίγανη, το χονδρό αλάτι κι ό,τι άλλο έχουμε επιλέξει , ραντίζουμε με λίγο ελαιόλαδο και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο , στους 220ο , για 35-40  λεπτά περίπου μέχρι να ροδίσει . Ξεφουρνίζουμε κόβουμε σε κομμάτια και το γεύομαστε αμέσως . Τη συνδυάζουμε με τυριά, αλλαντικά, με αλείμματα και με ντοματίνια , ελιές κλπ...
Καλή όρεξη.

αν ψαχνετε για κατι συγκεκριμενο στο site γραψτε τη λεξη "κλειδι" και θα το βρειτε εδω...