tasteoflife.com.gr

logoBV 1BV1 1BV1 18

Bασικες συνταγες ... με ζαχαρη

Καθώς έχω δηλώσει επανειλημμένα λατρεύω το περγαμόντο και το αξεπέραστο άρωμά του…Το ξύσμα του , όταν ετοιμάζουμε το γλυκό πλημμυρίζει το χώρο τόσο μεθυστικά που θά ‘θελα να μην υποχωρήσει για κανένα λόγο , θα ‘θελα να μεινει εκεί για να ξυπνάει τις αισθήσεις και για να φτιάχνει τη διάθεσή μου!.. Το κλείνω λοιπόν κι εγώ σε ένα μπουκάλι με βότκα και περιμένω για λίγες μέρες…Όταν έρθει η ώρα , ετοιμάζω ένα ποτό , τόσο δυνατό και ανεπανάληπτο όσο το άρωμά του…Είναι ιδανικό κέρασμα , είναι εξαιρετικό μετά από ένα τραπέζι , χωνευτικό και απολαυστικό , ό,τι πρέπει για να κλείσει μια βραδιά συνδαιτημόνων με τον καλύτερο τρόπο και να αφήσει την καλύτερη γεύση στο στόμα….

liker pergamonto1


Υλικά :

Αυτό το παντεσπάνι είναι το “σίγουρο χαρτί” της επιτυχίας σε ό,τι γλυκό κι αν αποφασίσουμε να φτιάξουμε. Είναι αφράτο και σπογγώδες , είναι νόστιμο και ελαφρύ , είναι πανεύκολο στην κατασκευή , πολύ οικονομικό και τόσο απλό που αποκλείεται να μην πετύχει. Αν το κόψουμε στα δύο και το σιροπιάσουμε , μπορούμε να σκαρώσουμε ένα σωρό τούρτες , αν πάλι το ψήσουμε σε μεγαλύτερο ταψί και το περιλούσουμε με ένα αρωματικό σιρόπι μπορεί να γίνει μια υπέροχη βάση για γλυκό με κρέμα. Κάποιες φορές , το ψήνω , φτιάχνω ένα αρωματικό σιρόπι (με άρωμα πορτοκάλι ή λεμόνι που είναι τα αγαημένα μου) και το σερβίρω έτσι απλό και υπέροχο με μια μπάλα παγωτό..αυτό το παντεσπάνι πρέπει να προστεθεί στα αγαπημένα μας!

pantespani vanilia1

Υλικά:

Η ιστορία του “σου" είναι πολύ παλιά. Ο πρώτος εμπνευστής της ήταν Ιταλός ζαχαροπλάστης  και δημιούργησε αυτή τη μαγική , ζεστή ζύμη στη Γαλλία του 16ο αι. για χάρη της βασίλισσας Αικατερίνης των Μεδίκων. Πρόκειται για “εκφυλισμένη” έκφραση του τίτλου pâte à chaud που σημαίνει "ζύμη σε ζέστη”! Η λέξη “chaud” έγινε choux" και οι περίφημες φωλίτσες με τις χαρακτηριστικές ραγάδες και τη φουσκωτή κοιλιά έμελε να κατακτήσουν μια σπουδαία θέση στο χώρο της ζαχαροπλαστικής παγκοσμίως. Τα γεμίζουμε με κρέμα ζαχαροπλαστικής ή κρέμα πραλίνας ή παγωτό τα περιλούζουμε με γκανάζ σοκολάτας ή γλάσο καραμέλας και δημιουργούμε περίφημα γλυκά όπως το εκλαίρ ή το προφιτερόλ κ.ά.

vasiki zymi choux1

Υλικά για 23-25 κομμάτια:

Όταν μιλάμε για βάφλες και αναζητάμε την ιστορία τους και την πατρίδα τους , το πρώτο που θα πέσει στην αντίληψή μας είναι οι περίφημες και ξακουστές βάφλες Βελγίου οι οποίες γίνονται με την προσθήκη μαγιάς κι είναι στρουμπουλές κι αφράτες ενώ αμέσως μετά , το μυαλό ταξιδέυει στην Αμερική οπου η βάφλες αποτελούν πρόταση πρωινού με ένα καλοσχηματισμένο βουνό από τραγανές , κυψελωτές γλυκές πλάκες , περιλουσμένες με σιροπι σοκολάτας , πραλίνες , σιρόπι σφενδάμου , φρούτα του δάσους , χρωματιστά ζαχαρωτά , ξηρούς καρπούς κ.λπ.

Μια αξιόλογη πληροφορία είναι ότι το σχήμα της αρχικά επιδίωξε να απεικονίσει την κηρήθρα με τις χαρακτηριστικές τετράγωνες θήκες  όπου τρυπώνει το μέλι…

Για το τέλος άφησα την πιο αξιόλογη πληροφορία , ότι οι βάφλες πρωτοέκαναν την εμφάνισή τους στη Αρχαιά Ελλάδα όπου οι προγονοί μας ανακάλυψαν να ψήνουν γλυκά , επίπεδα ψωμιά χρησιμοποιώντας δυο πυρωμένες σιδερένιες πλάκες…

Περνώντας στο σήμερα , θα πω ότι οι βάφλες αποτελούν αγαπημένο γλύκισμα που κάποιοι το προτιμούν με απέριττο σερβίρισμα με λίγα φρούτα και λίγη άχνη ή μέλι  και κανέλα ενώ κάποιοι άλλοι λατρεύουν τη βάφλα σερβιρισμένη με μεγαλοπρέπεια και υπερβολή γεύσης και εμφάνισης.

Η επιλογή είναι θέμα προσωπικό και "περί ορέξεως λόγος ουδείς”

vafles1

Υλικά: (για 6 τετράγωνες βάφλες 10x10)

Η βάση αυτή αποτελεί λατρεμένη , κορυφαία ζαχαροπλαστική δημιουργία και η καταγωγή της είναι η Γαλλία! Είναι  βουτυρένια κι αέρινη κι αποτελεί το θεμέλιο για ένα σωρό γλυκές τάρτες. Η επιτυχία της εξαρτάται κατά πολύ από το γρήγορο και βιαστικό , σχεδόν απρόσεκτο ζύμωμα αλλά κι από τα παγωμένα υλικά που θα χρησιμοποιήσουμε. Αυτό ακριβώς το βιαστικό ζύμωμα κι αυτά ακριβώς τα παγωμένα υλικά είναι αυτά που θα εξασφλίσουν την μπισκοτένια υφή και τα τραγανά επίπεδα στο εσωτερικό της. Μπορούμε να δημιουργήσουμε ένα σωρό γλυκές νοστιμιές γεμίζοντάς την με κρέμες κάθε λογής…

pate sucree1

Υλικά για μια ταρτιέρα 24 εκ.

Πουρές κολοκύθας

Είναι κάποιες βασικές συνταγές που μέχρι ενός σημείου τις αγνοούσα ή τις προσπερνούσα ή τις θεωρούσα αδιάφορες μέχρι αποδείξεως του εναντίου.  Ποτέ όμως οι πειραματισμοί στην κουζίνα δε με απογοήτευσαν και ποτέ δεν έπαψαν να με εκπλήσσουν ευχάριστα. Συχνά , μετά το τέλος μιας διαδικασίας και απολαμβάνοντας το αποτέλεσμα ενθουσιάζομαι σα μικρό παιδί και αισθάνομαι σα να ανακάλυψα έναν θησαυρό που με πιάνει μανία να τον εκμεταλλευτώ ξανά και ξανά . Κάπως έτσι συνεβη με τον πουρέ κολοκύθας. Για καιρό δεν έμπαινα στη διαδικασία να ασχοληθώ ή να ψάξω γύρω από αυτό. Ωσπου έγνε το κλικ! Γιατί θεωρώ τον πουρέ αυτό βάση για αξιόλογες παρασκευές όπως πικάντικη μαρμελάδα , κέικ με πουρέ κολοκύθας , γλυκιά πίτα  και βέβαια την περίφημη και υπέροχη τάρτα κολοκύθας που αποτελεί ένα παραδοσιακό αμερικάνικο , γιορτινό γλύκισμα. Τελικά ΚΑΙ αυτό το πείραμα άξιζε τον κόπο!

poyres kolokythas1

Υλικά:

Subcategories

αν ψαχνετε για κατι συγκεκριμενο στο site γραψτε τη λεξη "κλειδι" και θα το βρειτε εδω...