tasteoflife.com.gr

logoBV 1BV1 1BV1 18

Πουρές κολοκύθας

Είναι κάποιες βασικές συνταγές που μέχρι ενός σημείου τις αγνοούσα ή τις προσπερνούσα ή τις θεωρούσα αδιάφορες μέχρι αποδείξεως του εναντίου.  Ποτέ όμως οι πειραματισμοί στην κουζίνα δε με απογοήτευσαν και ποτέ δεν έπαψαν να με εκπλήσσουν ευχάριστα. Συχνά , μετά το τέλος μιας διαδικασίας και απολαμβάνοντας το αποτέλεσμα ενθουσιάζομαι σα μικρό παιδί και αισθάνομαι σα να ανακάλυψα έναν θησαυρό που με πιάνει μανία να τον εκμεταλλευτώ ξανά και ξανά . Κάπως έτσι συνεβη με τον πουρέ κολοκύθας. Για καιρό δεν έμπαινα στη διαδικασία να ασχοληθώ ή να ψάξω γύρω από αυτό. Ωσπου έγνε το κλικ! Γιατί θεωρώ τον πουρέ αυτό βάση για αξιόλογες παρασκευές όπως πικάντικη μαρμελάδα , κέικ με πουρέ κολοκύθας , γλυκιά πίτα  και βέβαια την περίφημη και υπέροχη τάρτα κολοκύθας που αποτελεί ένα παραδοσιακό αμερικάνικο , γιορτινό γλύκισμα. Τελικά ΚΑΙ αυτό το πείραμα άξιζε τον κόπο!

poyres kolokythas1

Υλικά:

για 500 γρ. πουρέ κολοκύθας

1800 -2000 γρ. ακαθάριστη κολοκλύθα με τη σάρκα

Λίγο ηλιέλαιο

poyres kolokythas2poyres kolokythas3poyres kolokythas4poyres kolokythas5poyres kolokythas6poyres kolokythas7poyres kolokythas8poyres kolokythas9poyres kolokythas10poyres kolokythas11poyres kolokythas12poyres kolokythas13poyres kolokythas14poyres kolokythas15

Εκτέλεση:

Πλένουμε και στεγνώνουμε πολύ καλά το εξωτερικό μέρος της κολοκλύθας. Το διχοτομούμε με ένα κοφτερό , μεγάλο μαχαίρι ώστε να σχηματίσουμε δύο "βαρκούλες" και καθαρίζουμε τα σπόρια που υπάρχουν στο εσωτερικό. Λαδώνουμε ελαφρά με λίγο ηλιέλαιο τα σημεία που αποκαλύφθηκαν μετά το κόψιμο και τοποθετούμε “τις βαρκούλες” με την κομμένη πλευρά προς τα κάτω σε ένα ταψί όπου έχουμε στρώσει λαδόκολλα. Ψήνουμε τα κομμάτια σε προθερμασμένο φούρνο , στους 200ο για μία ώρα. Τότε θα δούμε πως η κολοκύθα έχει μαλακώσει και έχει “βράσει`” .

Με ένα μεγάλο κουτάλι καθαρίζουμε όλο το εσωτερικό και το τοποθετούμε μέσα στην κουζινομηχανή με τα μαχαίρια. Χτυπάμε τότε για λίγα λεπτά μέχρι να πολτοποιηθεί η κολοκύθα. Θα παρατηρήσουμε σε αυτό το σημείο ότι ο πουρές είναι πολύ νερουλός. Για να τον χρησιμοποιήσουμε και να πετύχει η κάθε συνταγή πρέπει να έχει στραγγίσει ο πουρές από το παραμικρό ίχνος υγρασίας κι αυτό εξασφαλίζει την απόλυτη επιτυχία . 

Παίρνουμε λοιπόν διο κομμάτια τούλι και τα τοποθετούμε μέσα σε ένα σουρωτήρι το ένα πάνω στο άλλο.  Στερεώνουμε το σουρωτήρι μέσα σε ενα μεγάλο μπωλ και αδειάζουμε εκεί τον πουρέ. Θα δούμε ότι στραγγίζει πάρα πολύ νερό. Καλό είναι να αφήσουμε τον πουρέ να στραγγίζει για μια νύχτα. Τέλος , πριν τον χρησιμοποιήσουμε πιέζουμε απαλά με το χέρι μας ώστε να αποβάλλουμε και τα τελευταία υγρά που πιθανόν έχουν απομείνει και το μεταφέρουμε σε ένα μπωλ. 

Ο πουρές είναι έτοιμος τώρα για κάθε χρήση.

Μπορεί να διατηρηθεί για λίγες μέρες στο ψυγείο.

Καλή επιτυχία.

αν ψαχνετε για κατι συγκεκριμενο στο site γραψτε τη λεξη "κλειδι" και θα το βρειτε εδω...